Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το σχέδιο Μητσοτάκη για «απομόνωση» του ΣΥΡΙΖΑ

Το «παιχνίδι» στο κέντρο και οι κινήσεις για ένα ισχυρό κοινωνικό ρεύμα απέναντι στη συγκυβέρνηση. Η κοινή παρουσία του προέδρου της ΝΔ με Βενιζέλο, Θεοδωράκη και Καμίνη. Οι νεότερες γενιές, το «τέταρτο μνημόνιο» και το προσφυγικό.

Το σχέδιο Μητσοτάκη για «απομόνωση» του ΣΥΡΙΖΑ

Επιμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο «φλερτ» με τον χώρο του κέντρου, ο οποίος -όπως τονίζει σταθερά- είναι αυτός που δίνει τους νικητές στις κάλπες. Λίγες μέρες μετά το μήνυμά του προς πάσα κατεύθυνση ότι «σήμερα δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ δεξιάς, κέντρου και αριστεράς, αλλά μεταξύ αλήθειας και λαϊκισμού», ο πρόεδρος της ΝΔ συνεχίζει τις κινήσεις του για τη δημιουργία ενός ισχυρού κοινωνικού ρεύματος, το οποίο θα βρεθεί απέναντι στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Και σε αυτό το ρεύμα θέλει συμμέτοχους στελέχη και κυρίως ψηφοφόρους και άλλων κομματικών σχηματισμών, που προέρχονται κυρίως από τα αριστερά της ΝΔ και δη τον μεσαίο χώρο, όπου τα ανοίγματά του είναι τακτικά και ιδιαιτέρως εμφανή.

Μόνο τυχαία δεν είναι, για παράδειγμα, η σημερινή παρουσία του κ. Μητσοτάκη στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του καθηγητή Γιώργου Παγουλάτου στο Γκάζι, όπου θα μιλήσουν επίσης ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος (αν και στην πρόσκληση αναφέρεται με την ιδιότητα του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του καθηγητή συνταγματικού δικαίου), καθώς και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Επίσης, αύριο σε ημερίδα (φόρουμ) της ΝΔ για την κοινωνική πρόνοια έχουν προσκληθεί να μιλήσουν, ανάμεσα στους άλλους, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Βασίλης Κεγκέρογλου και ο βουλευτής του Ποταμιού (και πρώην υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ) Γιώργος Αμυράς.

«Ήρθε η ώρα για τη συντριβή του λαϊκισμού και των ψεμάτων. Μετά την έμπρακτη επιβεβαίωση της εξαπάτησης των πολιτών από τον πρωθυπουργό και τη συνειδητοποίηση του κόστους, διαμορφώνεται ένα ισχυρό κοινωνικό ρεύμα, με ζητούμενα την υπευθυνότητα και την αποτελεσματικότητα», τονίζει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αναζητεί την απομόνωση της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και συμμαχίες ενόψει της Ελλάδας της επόμενης μέρας.

Όπως έχει άλλωστε δηλώσει επανειλημμένα ο ίδιος, ανεξάρτητα αν κερδίσει η ΝΔ με αυτοδυναμία ή όχι στις επόμενες εκλογές, θα επιδιώξει τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις. Συναινέσεις, που -όπως λένε στην Πειραιώς- δεν θα στηρίζονται στην οργή και αγανάκτηση των πολιτών, αλλά στη συνειδητή επιλογή τους και την εμπιστοσύνη που θα δείξουν με την ψήφο τους σε όσους θεωρούν ότι είναι σε θέση να προσφέρουν ουσιαστικά στη χώρα.

Κοινωνικά προβλήματα και οικονομία

Την ίδια ώρα, η στρατηγική της ΝΔ, με νέο πλέον εκπρόσωπο Τύπου τον Βασίλη Κικίλια, επικεντρώνεται στα βασικά κοινωνικά προβλήματα και στην οικονομία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συνεχίσει και αυτή την εβδομάδα τις περιοδείες του στην περιφέρεια, παρουσιάζοντας τις γαλάζιες προτάσεις και τη συμφωνία αλήθειας με βάση το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Έμφαση θα δοθεί στο τρίπτυχο «μείωση φορολογίας, μείωση δαπανών και προσέλκυση επενδύσεων», με κύρια στόχευση στις νεότερες γενιές (κάτω των 40) που δεν έχουν ισχυρούς δεσμούς με κόμματα αλλά και στους πρώην ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Βασικό επιχείρημα στο γαλάζιο στρατόπεδο είναι ότι «το τέταρτο μνημόνιο βρίσκεται προ των πυλών και, όπως και το τρίτο, φέρει την υπογραφή του Αλέξη Τσίπα» και ο μόνος τρόπος για να προληφθεί αυτό είναι η άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Παράλληλα, ανεβάζει και πάλι τους τόνους στο προσφυγικό, με τον νέο τομεάρχη Ναυτιλίας του κόμματος Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη να επισκέπτεται χθες τη Χίο, μαζί με τον βουλευτή του νησιού Νότη Μηταράκη, και να εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v