Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατατέθηκε το ν/σ για την εθελοντική κινητικότητα στο Δημόσιο

Σύστημα κινητικότητας στον ευρύτερο δημόσιο τομέα σε εθελοντική μορφή εισάγει νομοσχέδιο του υπουργείου διοικητικής ανασυγκρότησης. Σε κεντρική βάση δεδομένων τα αιτήματα, ενιαίοι οι κανόνες για όλους τους ΔΥ. Οι προϋποθέσεις, οι διαδικασίες και οι εξαιρέσεις.

Κατατέθηκε το ν/σ για την εθελοντική κινητικότητα στο Δημόσιο

Κατατέθηκε στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου «Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας στη Δημόσια Διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, υποχρεώσεις των προσώπων που διορίζονται στις θέσεις των άρθρων 6 και 8 του ν. 4369/2016, ασυμβίβαστα και πρόληψη των περιπτώσεων σύγκρουσης συμφερόντων και άλλες διατάξεις».

Το σχέδιο νόμου περιγράφει την καθιέρωση Ενιαίου Συστήματος Κινητικότητας στο Δημόσιο, για την κατοχύρωση του εθελούσιου χαρακτήρα της διαδικασίας και σύμφωνα με τις αρχές της ισότητας, της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της δημοσιότητας.

Κύρια χαρακτηριστικά είναι η εισαγωγή ενιαίων κανόνων για το σύνολο των υπαλλήλων του ευρύτερου δημοσίου αλλά και ο αμιγώς εθελούσιος χαρακτήρας της κινητικότητας και ειδικότερα, η δυνατότητα κάθε υπαλλήλου να έχει πρόσβαση στο σύνολο των προς κάλυψη θέσεων, βάσει ενιαίων κανόνων αναφορικά με τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες.

Απαρέγκλιτες προϋποθέσεις είναι:

α. Η ύπαρξη επικαιροποιημένων Οργανισμών σε ψηφιακή μορφή, οι οποίοι ενσωματώνονται στο ενιαίο ψηφιακό Οργανόγραμμα της δημόσιας διοίκησης που δημιουργείται για πρώτη φορά και

β.Η κατάρτιση περιγραμμάτων θέσεων εργασίας, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι η μετάταξη του δημόσιου υπαλλήλου διενεργείται σε κενή οργανική θέση για την οποία έχει τα προβλεπόμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. 

Κατ' εξαίρεση ωστόσο, εφόσον συντρέχουν αποδεδειγμένες σοβαρές και επείγουσες υπηρεσιακές ανάγκες, η μετακίνηση διενεργείται ως απόσπαση για ορισμένο χρονικό διάστημα, με πρωτοβουλία της υπηρεσίας και συναίνεση του υπαλλήλου, για την άσκηση καθηκόντων κλάδου για τον οποίο ο υπάλληλος έχει τα απαιτούμενα προσόντα, χωρίς να απαιτείται η ύπαρξη κενής οργανικής θέσης. 

Σε κάθε περίπτωση, η μετάταξη διενεργείται με την ίδια σχέση εργασίας, με τους μετατασσόμενους να διατηρούν το ίδιο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς καθώς και τυχόν προσωπική διαφορά στις αποδοχές τους. 

Στο κείμενο προσδιορίζεται ότι το πρόγραμμα κινητικότητας διενεργείται σε τρεις κύκλους κατ' έτος και τα αιτήματα αξιολογούνται από την Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας και εισάγονται σε ενιαία βάση δεδομένων για τις διαθέσιμες θέσεις. 

Παράλληλα, το νομοσχέδιο προσδιορίζει τα ασυμβίβαστα και τις υποχρεώσεις των προσώπων που στελεχώνουν τους φορείς της κεντρικής διοίκησης και των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.  

 

*Αναλυτικά, η Αιτιολογική Έκθεση και το Σχέδιο Νόμου, δημοσιεύονται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v