Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΠ: Αντισυνταγματική η «εκ παραδρομής» ρύθμιση Αθανασίου

Η ρύθμιση είχε δημιουργήσει νομοθετικό κενό που παρείχε τη δυνατότητα να απαλλαγούν κάποιοι κατηγορούμενοι ή καταδικασθέντες για το αδίκημα της κατάχρησης δημοσίου χρήματος.

ΑΠ: Αντισυνταγματική η «εκ παραδρομής» ρύθμιση Αθανασίου
Αντισυνταγματική κρίθηκε από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου η «εκ παραδρομής ρύθμιση» (νομοθετική διάταξη του νόμου 4254/2014) του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου η οποία απεσύρθη άμεσα καθώς δημιούργησε νομοθετικό κενό που παρείχε τη δυνατότητα να απαλλαγούν κάποιοι κατηγορούμενοι ή καταδικασθέντες για το αδίκημα της κατάχρησης δημοσίου χρήματος.

Ό κ. Αθανασίου όταν διαπίστωσε το κενό είχε ζητήσει συγγνώμη για την απαλοιφή της συγκεκριμένης διάταξης του Ποινικού Κώδικα και έσπευσε να την επαναφέρει με τροπολογία, δηλώνοντας ότι διεγράφη εκ παραδρομής.

Ενώπιον της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου παραπέμφθηκε για να κριθεί «αν η απάλειψη του εδαφίου δ' από το άρθρο 263Α του Ποινικού Κώδικα, με την υποπαράγραφο ΙΕ-12 της πρώτης παραγράφου του ν. 4254/7.4.2014, αντιβαίνει στις διατάξεις των άρθρων 47 παρ. 3, 4 και 26 του Συντάγματος».

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Πολιτικού Δικαστηρίου έκρινε με την υπ΄ αριθμ. 3/2016 απόφασή της ότι η επίμαχη ρύθμιση είναι αντισυνταγματική.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v