Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πως αποτιμά η ΝΔ την επίσκεψη Ομπάμα

Οι πρώτες ανεπίσημες αντιδράσεις γαλάζιων στελεχών για τα μηνύματα του αμερικανού προέδρου. Οι επαναλήψεις, η συνέντευξη της Κυριακής και η νίκη Τραμπ. Έντονη κινητικότητα στο Κυπριακό, σήμερα το ραντεβού Μητσοτάκη – Αναστασιάδη.

Πως αποτιμά η ΝΔ την επίσκεψη Ομπάμα

Με ιδιαίτερη προσοχή παρακολουθούν στη ΝΔ την επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα και τις τοποθετήσεις του για όλα τα ζητήματα, κυρίως την οικονομία και τα εθνικά θέματα. Και ναι μεν, όπως αναγνωρίζουν στο γαλάζιο στρατόπεδο, σε λίγο καιρό ο ίδιος θα ολοκληρώσει τη θητεία του και ο διάδοχός του Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συνεχίσει την πολιτική του, ωστόσο σε κάθε περίπτωση ο λόγος του προέδρου των ΗΠΑ έχει -αν μη τι άλλο- ξεχωριστή βαρύτητα.

Επισήμως στην Πειραιώς δεν κάνουν κανένα σχόλιο για όλα όσα είπε ο κ. Ομπάμα, περιοριζόμενοι στη χθεσινή πρωινή ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η ΝΔ καλωσορίζει τον Αμερικανό πρόεδρο, προσδοκώντας μια χρήσιμη και παραγωγική επίσκεψη για τα ελληνικά συμφέροντα.

Στελέχη πάντως του κόμματος, στην πρώτη τους αντίδραση όσον αφορά τις τοποθετήσεις του ενώπιον του Προκόπη Παυλόπουλου και του Αλέξη Τσίπρα, κάνουν λόγο για «θετική επίσκεψη, χωρίς πάντως εκπλήξεις». Κρατώντας χαμηλούς τόνους και ιδιαίτερα προσεκτικός στις διατυπώσεις του, υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας, αναφέρει:

«Αναμφισβήτητα η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου έχει θετικά σημεία και αυτό δεν μπορεί να το παραγνωρίσει κανείς. Βέβαια, δεν ακούσαμε τίποτα καινούργιο, όλα όσα είπε ήταν λίγο πολύ γνωστά και ξαναειπωμένα. Πρόσφατα τα δήλωσε και στη συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής και τα επανέλαβε στο Μέγαρο Μαξίμου και στο Προεδρικό Μέγαρο».

Επίσης, διευκρινίζει η ίδια πηγή, και χωρίς να θέλει η αξιωματική αντιπολίτευση να υποβαθμίσει τη σημασία της επίσκεψης, η νίκη του Τραμπ και η ήττα της Χίλαρι Κλίντον στις πρόσφατες εκλογές, εκ των πραγμάτων έχουν επιφέρει νέα δεδομένα σε ό,τι σχετίζεται και με τον Μπάρακ Ομπάμα.

Όσον αφορά το θέμα του χρέους, όπως λένε στη ΝΔ, το ταξίδι Ομπάμα έχει δύο στάδια, το πρώτο που εξελίσσεται στην Αθήνα και το δεύτερο, αμέσως μετά, στο Βερολίνο. Και ο ίδιος άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε δημόσιες παρεμβάσεις του, δεν διαφωνεί στο ότι χρειάζεται ρύθμιση του χρέους, ωστόσο ακόμα και αν συμβεί αυτή, συνεχίζουν οι ίδιες πηγές, από μόνη της δεν θα λύσει τα προβλήματα, αφού απαιτείται άλλου είδους πολιτική με έμφαση στην ανάπτυξη.

Ιδιαίτερη σημασία στο γαλάζιο στρατόπεδο δίνουν στο ότι αφενός από μόνη της η ίδια η επίσκεψη και αφετέρου αυτά που είπε χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, έρχονται να επιβεβαιώσουν τη σημαντική γεωπολιτική θέση της χώρας μας. Όπως διευκρινίζουν, πάντως και σε αυτό το σημείο, δεν αρκεί ο... χάρτης, αλλά χρειάζονται και οι κατάλληλες πολιτικές για να στηρίξουν αυτή τη σημαντική θέση, αμφισβητώντας έτσι την αποτελεσματικότητα της σημερινής κυβέρνησης.
Ικανοποίηση υπάρχει και για τη στήριξη που παρείχε ο κ. Ομπάμα στη χώρα μας όσον αφορά το προσφυγικό. «Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι κατανοεί τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας. Σίγουρα, έχει αντίληψη των προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας και περιμένουμε την έμπρακτη στήριξη των Αμερικανών», τονίζουν στο γαλάζιο στρατόπεδο.

Στην Πειραιώς το τελευταίο διάστημα βλέπουν έντονη κινητικότητα σε διεθνές επίπεδο στο Κυπριακό για το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει σήμερα τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη. Ο πρόεδρος της ΝΔ επιμένει στην ανάγκη εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης και στον πολύ πιο ουσιαστικό ρόλο της Τουρκίας σήμερα.
«Πρέπει να υπάρξει μια αλλαγή στάσης της Τουρκίας στην αντιμετώπιση του Κυπριακού», λέει σε κάθε ευκαιρία, εκφράζοντας την αμέριστη στήριξη όχι μόνο της ΝΔ αλλά και ολόκληρου του ελληνικού λαού στις προσπάθειες της Κύπρου, για την επίλυση του μεγαλύτερου εθνικού προβλήματος της εισβολής και της κατοχής που στοιχειώνει ολόκληρο τον ελληνισμό εδώ και τέσσερις και πλέον δεκαετίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v