Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με το βλέμμα στα 'δώρα' Ομπάμα για ανάπτυξη-χρέος

Η κυβέρνηση προσδοκά σε δήλωση-παρέμβαση του απερχόμενου «πλανητάρχη» για το χρέος και την ανάπτυξη της χώρας. Το μεσημέρι η συνάντηση Τσίπρα-Ομπάμα. Γιατί το Μαξίμου ανέδειξε εμφατικά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Βγαίνουν από το συρτάρι επιδοματικά μέτρα υπέρ των αδύναμων.

Με το βλέμμα στα δώρα Ομπάμα για ανάπτυξη-χρέος

Η επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα είναι από σήμερα και για 48 ώρες το κυρίαρχο πολιτικό γεγονός. Το «αντίο» του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ στην διεθνή κοινότητα θα γίνει από ελληνικού εδάφους και, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, θα συνοδεύεται από μηνύματα για την «επόμενη μέρα» επί Τραμπ – με κυρίαρχο το «μανιφέστο» που θα εκφωνήσει για την Δημοκρατία με φόντο τον Παρθενώνα.

Αργά το βράδυ χθες έγινε επισήμως γνωστό ότι η συνάντηση του κ. Ομπάμα με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου θα γίνει στις 2:30 το μεσημέρι, ενώ θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.

Νωρίτερα θα γίνει η επίσημη υποδοχή του κ. Ομπάμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Οι κυβερνητικές προσδοκίες για τη δήλωση-παρέμβαση

Αυτή καθαυτή η επισήμανση καθιστά την επίσκεψη εξόχως σημαντική, ωστόσο οι προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης δεν σταματούν εκεί: παρά τη σιωπή που τηρεί επισήμως το Μαξίμου από χθες, στελέχη του εστιάζουν στην παρέμβαση που (αναμένεται ότι) θα κάνει ο απερχόμενος «πλανητάρχης» για την έξοδο της Ελλάδας από την πολυετή κρίση, με σημείο αιχμής την απόφαση για το χρέος.

Σ' αυτό στοχεύει η διπλωματική προετοιμασία των τελευταίων ημερών, δεδομένου ότι ο κ. Ομπάμα θα μεταβεί (το βράδυ της Τετάρτης) από την Αθήνα στο Βερολίνο, όπου θα έχει συνομιλίες με την Αγκελα Μέρκελ.

«Προφανώς το αποχαιρετιστήριο υπερατλαντικό ταξίδι του Ομπάμα δεν γίνεται για το ελληνικό χρέος, αλλά για να προωθήσει τις θέσεις του περί των αμερικανο-ευρωπαϊκών σχέσεων υπό τη σκιά των γεωπολιτικών εξελίξεων, οι οποίες αναδεικνύουν περισσότερο από ποτέ τον ρόλο και την "τύχη" της Ελλάδας», αναφέρουν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. Σ' αυτό το πλαίσιο, όπως τονίζουν, εντάσσεται και η αναπτυξιακή της πορεία, για την οποία όμως το «κλειδί» είναι η διευθέτηση του χρέους.

Να δοθούν εμπράκτως τα «συγχαρητήρια»

Σε μία προσπάθεια να στρώσει το έδαφος των «καλών ειδήσεων» το Μαξίμου ανέδειξε εμφατικά χθες τα δημοσιονομικά στοιχεία που, κατά τις επίσημες δηλώσεις, δείχνουν «ότι οι θυσίες του ελληνικού λαού απέδωσαν καρπούς και, άρα, αξίζει μία έμπρακτη επιβράβευση πέραν των φραστικών συγχαρητήριων μηνυμάτων».

Προς τούτου, στελέχη του επικαλούνται τα εύσημα που έδωσε «στον ελληνικό λαό, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Τσίπρα» ο πρόεδρος Ομπάμα και, κυρίως, την επισήμανσή του ότι (ο λαός) «χρειάζεται ελπίδα» για να συνεχίσει.

Είναι ενδεικτική η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου, με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ: «Το ΑΕΠ καταγράφει μεγέθυνση 1,5% για το Γ' Τρίμηνο του 2016 έναντι του αντίστοιχου διαστήματος το 2015 και 0,5% έναντι του Β' Τριμήνου του 2016. Η ελληνική οικονομία δεν έχει γνωρίσει αντίστοιχο ρυθμό μεγέθυνσης από το πρώτο τρίμηνο του 2008.

Η επίδοση αυτή υπερβαίνει ακόμα και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις και επιβεβαιώνει τη σταθερή στροφή της ελληνικής οικονομίας, ήδη από σήμερα, προς την ανάπτυξη».

Βγήκε από το συρτάρι το σχέδιο για τους αδύναμους

Και όχι μόνο: το καλοκαιρινό σχέδιο περί ανακουφιστικών-διορθωτικών μέτρων στους χαμηλοσυνταξιούχους και χαμηλόμισθους επανήλθε στο τραπέζι, δεδομένου ότι τα αρνητικά μηνύματα των δανειστών το είχαν καταχωνιάσει στα συρτάρια.

Την εξέλιξη «φωτογράφισε» χθες ο νέος υπουργός Επικρατείας και επικεφαλής του Στρατηγικού Σχεδιασμού της κυβέρνησης Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος όχι μόνο αναφέρθηκε (στον Real fm) σ' αυτά τα μέτρα αλλά πρόσθεσε ότι ο στόχος θα επιτευχθεί στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο κυβερνητικό επιτελείο «χτύπησε κόκκινο» από τις αντιδράσεις που προκάλεσε η σταδιακή περικοπή του ΕΚΑΣ: «Τη δεχθήκαμε για να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση και είπαμε ότι το εν λόγω βοήθημα θα αντικατασταθεί από την εθνική σύνταξη, η οποία όμως θα δρομολογηθεί... τον Ιανουάριο του 2018. Είναι προφανές ότι ο χαμηλοσυνταξιούχος δεν μπορεί να περιμένει 1,5 χρόνο τη "διόρθωση" και δικαίως αντιδρά», ομολογεί στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.

«Η ΝΔ επενδύει στην καταστροφή»

Απάντηση στη ΝΔ (που αντέδρασε στη θετική ερμηνεία των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ) έδωσε αργά το βράδυ ο κ. Τζανακόπουλος: «Όσο η οικονομία ανακάμπτει, ξεπερνώντας ακόμη και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, τόσο καταρρέει το σχέδιο της ΝΔ που επενδύει στην καταστροφή. Καλά θα κάνουν να συμβιβαστούν με την πραγματικότητα».

Η συνέχεια θα δοθεί στο επόμενο 48ωρο με... τη βοήθεια του Μπάρακ Ομπάμα -εάν δικαιωθούν οι προσδοκίες της κυβέρνησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v