Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρα για την έλευση Ομπάμα στη σκιά του... Τραμπ

Σκληρή απάντηση του Δ. Τζανακόπουλου στην Ντ. Μπακογιάννη για τη χρησιμότητα της επικείμενης επίσκεψης του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου. "Η διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος αποτελεί εθνική υπόθεση", τονίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κόντρα για την έλευση Ομπάμα στη σκιά του... Τραμπ

Την οργή του Μαξίμου προκάλεσε η υποτίμηση της επίσκεψης Ομπάμα από στελέχη της ΝΔ και, κυρίως, από την Ντόρα Μπακογιάννη.

Η τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ δήλωσε ότι «η επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στην Ελλάδα δεν θα έχει την επιρροή που περιμέναμε, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αμερική». Παρότι, όπως πρόσθεσε η ίδια, «η Αμερική έχει ένα σύστημα αυστηρού ελέγχου, όπου ο πρόεδρος είναι ο ένας από τους τρεις πόλους και δεν είναι όλοι οι Ρεπουμπλικανοί με τον Τραμπ".

Έντονη ήταν η αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου. "Προκαλεί αποστροφή η σπουδή στελεχών της ΝΔ, όπως η κ. Μπακογιάννη και ο κ. Τσιάρας, να προεξοφλήσουν αποτυχία της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα.

Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στις ΗΠΑ, η διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος αποτελεί εθνική υπόθεση στην οποία θα όφειλε να συνδράμει η αντιπολίτευση.

Αντίθετα, και την ώρα που ολόκληρη η Ευρώπη συζητά την ανάγκη βιώσιμης λύσης στο ελληνικό χρέος, η ΝΔ σπεύδει να προτάξει τις μικροκομματικές της επιδιώξεις", τόνισε σε επίσημη δήλωσή του.

Ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι "το γεγονός αυτό έρχεται λίγες μόνο μέρες μετά την απαράδεκτη στάση του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος ενώπιον ξένων επενδυτών (σ.σ. στο Ελληνοαραβικό επιχειρηματικό φόρουμ) έσπευσε να υπονομεύσει την προσπάθεια της χώρας για προσέλκυση επενδύσεων. Ο ελληνικός λαός παρακολουθεί και κρίνει".

"Παρακολουθούμε τις εξελίξεις"

Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές σημείωσαν ότι "η Αθήνα «παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις» και ετοιμάζεται πυρετωδώς για την έλευση του Μπάρακ Ομπάμα, η οποία αποκτά ιστορική σημασία μετά την επικράτηση Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές.

Οι ίδιες πηγές εμφάνισαν την κυβέρνηση «προετοιμασμένη» για τη νίκη Τραμπ ("δεδομένου ότι σε όλα τα μεγάλα γεγονότα στον πλανήτη τους τελευταίους μήνες οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω") και εξέφρασαν την άποψη ότι ο πυρήνας της εξωτερικής πολιτικής της Ουάσιγκτον στα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, δηλαδή στο χρέος και το Κυπριακό, δεν θα αλλάξει.

Ακριβώς λόγω των εξελίξεων, σημείωσαν ότι η επίσκεψη Ομπάμα διατηρεί την εξαιρετικά μεγάλη σημασία της, καθώς το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί στη διαπραγμάτευση της χώρας με τους δανειστές της, η 5η Δεκεμβρίου, είναι ασφυκτικά στενό.

Κατά τις ίδιες πηγές, μηνύματα για αναβολή του ταξιδιού του απερχόμενου προέδρου (σε Αθήνα-Βερολίνο) δεν έχουν σταλεί.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, διευκρίνισαν ότι η κυβέρνηση «παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις», ενώ, πέραν των θεμάτων ελληνικού ενδιαφέροντος, εστιάζει την προσοχή της στις προεκλογικές θέσεις που εξέφρασε ο Ντόναλντ Τραμπ για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους μετανάστες.

Σημειώνεται πάντως ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει αποσαφηνίσει τις θέσεις του για τα αμιγώς ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v