Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοιγμα Μητσοτάκη σε ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ και αναποφάσιστους

Πώς τα δημοσκοπικά ευρήματα διαμορφώνουν την τακτική της ΝΔ. Τα επιχειρήματα και ο προσωπικός τόνος στο σχετικό προσκλητήριο. Η «πλάτη» στη διεθνή σκηνή «για τη διασφάλιση των καλύτερων συμφωνιών για τη χώρα», η ποσοτική χαλάρωση και η... απομείωση χρέους.

Ανοιγμα Μητσοτάκη σε ψηφοφόρους ΣΥΡΙΖΑ και αναποφάσιστους

Με μεγάλη προσοχή μελετούν στη ΝΔ τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, όπου πέρα της εμφανούς υπεροχής στην πρόθεση ψήφου, αξιοσημείωτο είναι και το υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων. Αυτοί, στις περισσότερες έρευνες, κυμαίνονται περίπου στο 30% και το μεγαλύτερο μέρος τους στις περσινές εκλογές ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι που εκ των πραγμάτων, όπως αναγνωρίζουν στο γαλάζιο επιτελείο, σημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να κινηθεί προς αυτούς, ζητώντας τους να τον εμπιστευτούν και απευθύνοντάς τους κάλεσμα να στηρίξουν τη ΝΔ.

Ενδεικτική αυτής της τακτικής του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η χθεσινή παρέμβασή του από την Κρήτη, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του, με στόχο όλους όσοι ψήφισαν το μείζον κυβερνών κόμμα στις τελευταίες εκλογές, «γιατί πίστεψαν τις ψεύτικες υποσχέσεις του κ. Τσίπρα».

Πολλοί από αυτούς, κατά τον κ. Μητσοτάκη, φαντάζονταν ότι η κατάσταση δεν μπορεί να γίνει χειρότερη, ωστόσο έπεσαν έξω στην εκτίμησή τους και σε αυτό το επιχείρημα θα στηρίξει το μεγαλύτερο μέρος της ρητορικής του.

Όπως επισημαίνουν στην Πειραιώς, οι αναποφάσιστοι, που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό και το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών, μπορούν να δώσουν μέχρι και αυτοδυναμία στη ΝΔ, εφόσον πειστούν ότι αυτή, ως κυβέρνηση, θα εκφράσει όλους τους Έλληνες, οδηγώντας με ασφάλεια τη χώρα έξω από τα μνημόνια.

«Να με εμπιστευθείτε προσωπικά»

Οι έκτακτες συνθήκες στις οποίες ζούμε, σημειώνει συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, έχουν αλλάξει τα δεδομένα των προηγούμενων χρόνων και υπό το πρίσμα αυτό τονίζει την ανάγκη όλοι να κάνουν τις υπερβάσεις τους, μακριά από τους φανατισμούς και τους διχασμούς του παρελθόντος.

«Σας καλωσορίζω στο νέο σας σπίτι και σας ζητώ να με εμπιστευθείτε προσωπικά», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προς τους Κρητικούς ακροατές του, διαβεβαιώνοντάς τους πως «η ΝΔ αλλάζει, ανανεώνεται, ανοίγεται σε νέους ανθρώπους και νέες ιδέες. Μετατρέπεται από περιχαρακωμένο κόμμα σε μεγάλη παράταξη, σε ένα ευρύ μέτωπο εθνικής ανασυγκρότησης, δημοκρατικής κανονικότητας, προόδου».

Αποδέκτης του ενωτικού μηνύματος-προσκλητηρίου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι, όπως υποστηρίζει, όλοι όσοι θέλουν το... αυτονόητο: ένα σοβαρό και αξιόπιστο κράτος που θα λειτουργεί σε ομαλές συνθήκες, χωρίς προβλήματα, σε όλους τους τομείς του, καθώς και μία κυβέρνηση που να υλοποιεί τις δεσμεύσεις της. Και αυτό, ανεξαρτήτως σε ποιο κόμμα ανήκουν και ψήφισαν, αφού άλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, «η καταστροφική φωτιά του ΣΥΡΙΖΑ θάμπωσε ήδη τις ιδεολογικές διαφορές μεταξύ των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων».

«Πλάτη για τη χώρα»

Ταυτόχρονα, παρά την εντός της χώρας σκληρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, ο πρόεδρος της ΝΔ υποστήριξε ότι στη διεθνή σκηνή το κόμμα του «θα βάλει πλάτη για τη διασφάλιση των καλύτερων συμφωνιών για τη χώρα μας. Πάντα βοηθούσαμε και βοηθάμε γιατί είμαστε παράταξη εθνικής ευθύνης και πατριωτικού καθήκοντος», τόνισε, συμφωνώντας στο ότι η χώρα πρέπει να ενταχθεί, το συντομότερο δυνατόν, στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, για να ξεκινήσει και η ουσιαστική συζήτηση για την απομείωση του χρέους.

Κάτι που, όπως τονίζει, «μια αξιόπιστη μεταρρυθμιστική κυβέρνηση θα είχε ήδη πετύχει. Θα είχε βρεθεί σε ισχυρότερη διαπραγματευτική θέση, αν είχε υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις αντί να πορεύεται με διαρκή πισωγυρίσματα, χωρίς σχέδιο, χωρίς πραγματική βούληση».

Επανέλαβε δε το θετικό αφήγημα που επιχειρεί τακτικά να αναδεικνύει από τη ΔΕΘ και μετά, το οποίο συνοψίζεται σε τέσσερις βασικές θέσεις. Στη μείωση φόρων και εισφορών, στη δημιουργία ενός σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος για επενδύσεις, στη μείωση της γραφειοκρατίας, στην απλούστευση των διαδικασιών και στον περιορισμό και βελτίωση του κράτους, καθώς και στην εξασφάλιση ενός Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για όσους έχουν πραγματική ανάγκη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v