Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με... δημοσκοπικό αέρα οι νέες περιοδείες Μητσοτάκη

Τα συμπεράσματα των δημοσκοπήσεων και η ρητορική των γαλάζιων στελεχών. Τι θα ζητήσει από την Κρήτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Επιχείρηση αποδόμησης της νέας κυβέρνησης και ανάδειξης των αναγκαίων δυνάμεων για την ανάκαμψη της χώρας.

Με... δημοσκοπικό αέρα οι νέες περιοδείες Μητσοτάκη

Συνθήκες προεκλογικής περιόδου επιμένουν να διαμορφώνουν στη ΝΔ, θεωρώντας το timing ως το πλέον κατάλληλο για τη διεύρυνση της διαφοράς τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως τουλάχιστον αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, με τελευταία τη χθεσινή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η κυβέρνηση, παρά τον ανασχηματισμό της Παρασκευής -υποστηρίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση- βρίσκεται υπό κατάρρευση και καθόλου δεν θα πρέπει να αποκλειστούν οι πρόωρες κάλπες, σκεπτικό βάσει του οποίου κινούνται και προγραμματίζουν τα επόμενα βήματά τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποιεί από σήμερα διήμερη επίσκεψη στην Κρήτη, με στοίχημά του να είναι η επαναπροσέγγιση της κοινωνίας και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών, μέσω της παρουσίασης της «συμφωνίας αλήθειας» για την έξοδο της χώρας από την κρίση.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα μιλήσει σήμερα το απόγευμα μπροστά σε κομματικό ακροατήριο και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσει για μία ακόμη φορά μετ' επιτάσεως την παραίτηση της κυβέρνησης. «Η παρουσία της είναι ιδιαίτερα βλαπτική για τον τόπο», θα πει, εξηγώντας ότι είναι πολύ πιο ωφέλιμο να γίνουν τώρα εκλογές αντί να παραμείνει ακόμα στην εξουσία ο Αλέξης Τσίπρας με τους συνεργάτες του.

«Η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει τον χρόνο της ζωής της. Αυτή τη στιγμή πνέει τα λοίσθια», σημειώνει τακτικός συνομιλητής του κ. Μητσοτάκη. Κάποια στιγμή, εκτιμά, «η κοινωνική αντίδραση, εμφανής ή σιωπηρή, θα είναι τόσο μεγάλη που θα την αναγκάσει να φύγει. Το πιο πιθανό είναι να πέσει εξαιτίας της πλήρους αναντιστοιχίας με το κοινό αίσθημα», τονίζει η ίδια πηγή, προσθέτοντας πως με την πολιτική που εφαρμόζεται, το τέταρτο μνημόνιο δείχνει ως μονόδρομος.

Με ένα μπαράζ δηλώσεων και χθες, τα κορυφαία γαλάζια στελέχη (Κωστής Χατζηδάκης, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιώργος Κουμουτσάκος κ.ά.) επιδίωξαν την πλήρη αποδόμηση της νέας κυβέρνησης. «Ο ανασχηματισμός ήταν μια χαμένη ευκαιρία, κατώτερος των προσδοκιών. Η κοινωνία έμεινε αδιάφορη», είναι η κοινή συνισταμένη τους, την ίδια ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση εξακολουθεί να δίνει έμφαση στα θέματα της καθημερινότητας του πολίτη.

Ενδεικτική η χθεσινή ανακοίνωση, με αφορμή τα επεισόδια έξω από το Πολυτεχνείο, με την οποία καλείται ο «κατ' ευφημισμόν υπουργός Προστασίας του Πολίτη να αναλάβει τις ευθύνες του πριν είναι αργά» και επαναλαμβάνεται η δέσμευση ότι «άμεση προτεραιότητα για την αυριανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα είναι ο σεβασμός των νόμων».

«Παραγωγικά κύτταρα»

Με ευθύνη, εξάλλου, του Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Λευτέρη Αυγενάκη, εκτός από την Κρήτη όπου βρίσκεται ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε εξέλιξη είναι σειρά περιοδειών γαλάζιων στελεχών στην Αττική, όπου προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν περισσότερες από 400 επισκέψεις έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Στόχος του προέδρου της ΝΔ, μέσα από τις στοχευμένες αυτές δράσεις, σύμφωνα με την Πειραιώς, είναι να αναδειχθούν και να ενισχυθούν δυνάμεις που είναι απαραίτητες για την ανόρθωση και την ανάκαμψη της πατρίδας, «τα υγιή και παραγωγικά κύτταρα της κοινωνίας».

Όπως τονίζουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «μόνο η κοινωνική οικονομία της αγοράς μπορεί να παράγει πλούτο για όλους, να προσελκύσει επενδύσεις, να δημιουργήσει νέες δουλειές. Και μόνο ένα ισχυρό αλλά και αποτελεσματικό κράτος μπορεί να διευκολύνει την όσο το δυνατόν πιο δίκαιη κατανομή αυτού του πλούτου. Ο καταστροφικός κύκλος οικονομικής μιζέριας, πολιτικής αδράνειας και χαμηλών προσδοκιών που καθηλώνει τη χώρα στη στασιμότητα πρέπει επιτέλους να σπάσει», σημειώνουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v