Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Αποδομεί τον ανασχηματισμό πριν... την ώρα του

Τα πρώτα σχόλια για την επικείμενη αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος. Οι τροχιοδεικτικές βολές, η «ανακύκλωση» προσώπων και τα πρωθυπουργικά... αδιέξοδα. Αμετακίνητη η στάση για τις τηλεοπτικές άδειες, δύσκολη η συνεννόηση.

ΝΔ: Αποδομεί τον ανασχηματισμό πριν... την ώρα του

Μπορεί ο παρατεταμένος «μαύρος καπνός» στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών να εξακολουθεί να διατηρεί θολό το πολιτικό τοπίο και τα κόμματα να αδυνατούν να βρουν έναν κοινό τόπο συνεννόησης, ωστόσο τις τελευταίες ώρες κερδίζει πόντους ένα άλλο, ανέκαθεν δημοφιλές ζήτημα, αυτό του επικείμενου ανασχηματισμού της κυβέρνησης.

Μολονότι μάλιστα αυτός ακόμα δεν έχει λάβει σάρκα και οστά και όλα κινούνται υπό το πρίσμα της φημολογίας και της σεναριολογίας, ήδη η αξιωματική αντιπολίτευση άρχισε να εκτοξεύει τις πρώτες τροχιοδεικτικές βολές, στοχεύοντας στην εκ των... προτέρων αποδόμηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού.

«Ο ανασχηματισμός δεν λύνει τα προβλήματα του τόπου. Πρόκειται απλά για την ανακύκλωση των ίδιων προσώπων, η πολιτική που εφαρμόζουν όμως είναι η ίδια, καταστροφική για τον τόπο», τονίζει υψηλόβαθμος γαλάζιος κομματικός παράγοντας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός είναι «εγκλωβισμένος στα αδιέξοδά του» και ότι έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει τη συγκεκριμένη πολιτική, δίχως παρεκκλίσεις. Κάτι που πρακτικά σημαίνει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι όσο και να αλλάζει τα πρόσωπα για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους, το απογοητευτικό αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο. «Πρόκειται για μηδενικής σημασίας κίνηση, θα επιχειρηθεί να αλλάξει το κλίμα για την κυβέρνηση, αλλά δεν θα κρατήσει περισσότερο από 1-2 μέρες», λένε στην Πειραιώς, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, απέναντι στον ανασχηματισμό, να αντιτείνει τη «μοναδική» -όπως τη χαρακτηρίζει- λύση για τον τόπο, τις εκλογές.

Το επανέλαβε εμφατικά και χθες, κατά την ομιλία του στην Ευρωαραβική Σύνοδο:

«Η στιγμή που θα αναλάβουμε την ευθύνη της χώρας πλησιάζει», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΝΔ, εξηγώντας πως η επιμονή για πρόωρες εκλογές και πολιτική αλλαγή δεν απορρέει από κάποια υπέρμετρη φιλοδοξία, προσωπική ή των συνεργατών του, αλλά από την κρισιμότητα των περιστάσεων.

Το αισιόδοξο μήνυμα

Και επειδή οι κάλπες, κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, δείχνουν να πλησιάζουν, ανεβαίνουν οι στροφές του κομματικού μηχανισμού όσον αφορά στην προεκλογική προετοιμασία. Έτσι, τις επόμενες μέρες αναμένεται να ξεκινήσει να λειτουργεί η Πολιτική Ακαδημία Στελεχών την οποία εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης πριν από λίγο καιρό, από την οποία πιστεύεται ότι θα αναδειχθούν νέοι, άξιοι πολιτικοί, που θα εκπαιδευτούν και στη συνέχεια θα μπορούν να μεταδώσουν αποτελεσματικά το αισιόδοξο μήνυμα της ΝΔ προς την κοινωνία. Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος προγραμματίζεται να διεξαχθεί στην Αθήνα εντός του Νοεμβρίου και θα ακολουθήσουν εκπαιδευτικά προγράμματα στη Θεσσαλονίκη και σε πόλεις της περιφέρειας.

Την ίδια ώρα, στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών, σταθερό παραμένει το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για απόσυρση συνολικά του νόμου Παππά. Η πρόταση της ΝΔ να ξεκινήσει η συζήτηση από μηδενική βάση για να ξεκλειδώσει η συγκρότηση του ΕΣΡ δεν έγινε αποδεκτή από την κυβέρνηση, με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά να συγκεντρώνει τα περισσότερα γαλάζια πυρά. Με τα σημερινά δεδομένα και αν δεν προκύψει κάποια εντυπωσιακή αλλαγή στάσης μίας εκ των δύο πλευρών, η ΝΔ δεν προτίθεται στη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων την προσεχή Δευτέρα να συναινέσει στη νέα προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμα και μετά τις χθεσινές τροπολογίες που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή, η ΝΔ, μέσω των εισηγητών της, παρέμεινε αμετακίνητη. «Αρνούνται κατηγορηματικά να ακυρώσουν το νόμο που κρίθηκε αντισυνταγματικός, ενώ εμμένουν στον αντιδημοκρατικό σχεδιασμό που είχαν εξ αρχής για τον έλεγχο των τηλεοπτικών καναλιών», υποστηρίζουν στην Πειραιώς.

Ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλα, επιμένει να υποστηρίζει την ανάγκη στροφής στην καθημερινότητα του πολίτη. Στο πλαίσιο αυτό, μετά την προχθεσινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των λιανεμπόρων, σήμερα το πρωί θα συναντηθεί στο γραφείο του στη Βουλή με το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v