Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Στροφή στην οικονομία, με τον... αέρα των δημοσκοπήσεων

Πώς αποτιμώνται τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων. Η διαχείριση των νέων δεδομένων και η αλλαγή στρατηγικής. Το μπαράζ δημόσιων παρεμβάσεων, το θετικό αφήγημα και η αμετακίνητη στάση στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

ΝΔ: Στροφή στην οικονομία, με τον... αέρα των δημοσκοπήσεων

Με εμφανή ικανοποίηση υποδέχονται στη ΝΔ τα ευρήματα των τελευταίων -δημοσιοποιημένων και κρυφών- δημοσκοπήσεων, τα οποία δείχνουν καθαρή πρωτιά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς και υπεροχή στο σύνολο των ποιοτικών χαρακτηριστικών.

«Πρόκειται για μία σαφή απόδειξη αυτού που λέμε εδώ και καιρό, ότι η κατηφόρα της κυβέρνησης δεν έχει τελειωμό και ότι οι δύο κυβερνητικοί εταίροι έχουν απαξιωθεί εντελώς στα μάτια των πολιτών», τονίζει στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ωστόσο δεν εφησυχάζει. Στόχος του, όπως λέει στους συνομιλητές του, είναι να καταφέρει να πείσει το πολύ υψηλό ποσοστό των αναποφάσιστων (περίπου 30% στην τελευταία δημοσκόπηση της Public Issue, κυρίως ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές) να εμπιστευτεί τη ΝΔ. Κάτι που, όπως σημειώνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, ξέρουν ότι δεν θα πετύχουν μέσω της διαιωνιζόμενης κόντρας με την κυβέρνηση για το ΕΣΡ και τις τηλεοπτικές άδειες (απ' όπου πάντως βγήκαν κερδισμένοι, όπως καταδεικνύουν οι ίδιες μετρήσεις), αλλά επικεντρωμένοι σε θέματα που απασχολούν την κοινωνία σε καθημερινό επίπεδο, με πρώτο απ' όλα την οικονομία.

«Δίνουμε έμφαση στην οικονομία», είναι το σύνθημα του προέδρου της ΝΔ προς τα γαλάζια στελέχη στις συσκέψεις στην οδό Πειραιώς και το έναυσμα το έδωσε ο ίδιος με τη χθεσινή παρέμβασή του μετά τη συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ). «Η πτώση του τζίρου οφείλεται στην κρίση εμπιστοσύνης, τη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και την υπερφορολόγηση. Όλα αυτά, δηλαδή, που επέβαλε αυτή η ιδεοληπτική και ανίκανη κυβέρνηση», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας εκ νέου την ανάγκη μείωσης των φόρων και των δαπανών, καθώς και επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων.

Μνημόνιο και ανεπάρκεια

Την ίδια ώρα, με συνέντευξή του, ο σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας του, Τάκης Θεοδωρικάκος, εστιάζοντας επίσης στην οικονομία, προέβλεπε «με μαθηματική ακρίβεια το 4ο μνημόνιο», επισημαίνοντας ότι ενώ «υποφέρει και διαλύεται ο κόσμος, διεξάγεται ένα κυνήγι μαγισσών».

Αλλά και ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ Χρήστος Σταϊκούρας και ο τομεάρχης Δημοσιονομικής Πολιτικής Χρίστος Δήμας, με αφορμή το δελτίο παρακολούθησης επίτευξης στόχων ΔΕΚΟ και Νομικών Προσώπων - Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης για το Α' εξάμηνο κατήγγελλαν τη «διαχειριστική ανεπάρκεια της κυβέρνησης, που κοστίζει πολύ ακριβά».

Ως αντίλογο στα κυβερνητικά πεπραγμένα, η ΝΔ έρχεται να παρουσιάσει στην κοινωνία το δικό της θετικό αφήγημα, όπως το αποτύπωσε από τη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις και μαγικές συνταγές», διαμηνύει το επιτελείο του, εξηγώντας ότι «ούτε συντάξεις θα αυξήσουμε ούτε μισθούς, με την ανάληψη της εξουσίας. Αυτό που θα κάνουμε αρχικά είναι να συμμαζέψουμε τη χώρα και την κοινωνία», επισημαίνεται.

Κατάργηση του νόμου

Όσον αφορά στην επικείμενη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που έχει προγραμματιστεί για τη Δευτέρα με σκοπό την προσπάθεια σύστασης του νέου ΕΣΡ, στο γαλάζιο στρατόπεδο επιμένουν ότι «μόνο η κατάργηση του νόμου Παππά 'ξεκλειδώνει' τη συζήτηση και ανοίγει τον δρόμο για συμφωνία». Ακόμα και τον... Κυριάκο Μητσοτάκη να προτείνει ο πρόεδρος της Βουλής, λένε καθ' υπερβολήν, η ΝΔ δεν θα ανταποκριθεί, εφόσον δεν έχει καταργηθεί προηγουμένως το πρώτο κεφάλαιο του νόμου Παππά με τα 15 επιμέρους άρθρα.

«Στις απάτες Παππά και τις αυταπάτες Τσίπρα εμείς δεν πρόκειται να συναινέσουμε», επισημαίνει συνομιλητής του προέδρου της ΝΔ, υπενθυμίζοντας ότι έχει ήδη κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση νόμου, μέσω της οποίας «κατοχυρώνεται η πολυφωνία, τηρείται το Σύνταγμα και διασφαλίζονται τα έσοδα του δημοσίου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v