Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρ. Φώλιας: ”Δεν πουλάμε τη ΔΕΗ”

Τη μείωση του ποσοστού του Δημοσίου στη ΔΕΗ χαμηλότερα του 51% απέκλεισε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλιας, τονίζοντας: ”Δεν πουλάμε τη ΔΕΗ”. Ο ίδιος σχολίασε το στρατηγικό σχέδιο της Επιχείρησης, τις αυξήσεις αλλά και τις αιχμές εκ μέρους του ΣΕΒ. Εκτενή αποσπάσματα της συνέντευξης του υπουργού στο ”Βήμα”.

Χρ. Φώλιας: ”Δεν πουλάμε τη ΔΕΗ”
”Καμία πιθανότητα μείωσης του ποσοστού του Δημοσίου κάτω του 51% δεν υπάρχει. Δεν πουλάμε τη ΔΕΗ”. Αυτό διευκρίνισε ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλιας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ”Βήμα της Κυριακής”.

Για τις αυξήσεις στα τιμολόγια ο κ. Φώλιας είπε: ”Σε όλους μας αρέσει να είμαστε ευχάριστοι. Κι εγώ θα επιθυμούσα οι αυξήσεις να είναι μηδενικές. Στην κυβέρνηση, όμως, βρισκόμαστε όχι για να ικανοποιούμε τις προσωπικές επιθυμίες μας, αλλά για να είμαστε χρήσιμοι στον τόπο. Έπρεπε να απαντήσουμε σε κρίσιμα ζητούμενα: Να ανακτήσει η ΔΕΗ μέρος από το αυξανόμενο κόστος παραγωγής ώστε να παραμείνει υγιής επιχείρηση. Ειλικρινά δεν πιστεύω ότι υπάρχει Έλληνας που θέλει να δει τη ΔΕΗ να γίνεται Ολυμπιακή. Επίσης, να φτάσουμε σε μία αγορά στην οποία τα τιμολόγια θα τα διαμορφώνει ο ανταγωνισμός, όπως συμβαίνει και στις τηλεπικοινωνίες, προς όφελος του καταναλωτή. Και φυσικά να προστατευτούν οι ασθενέστερες κοινωνικές ομάδες, γεγονός το οποίο θα διασφαλίζουμε με τις μηδενικές αυξήσεις για τους λογαριασμούς χαμηλής κατανάλωσης όπως και για τους πολυτέκνους”.

Ο κ. Φώλιας προέβλεψε πως σε δύο- τρία χρόνια η αγορά της ενέργειας θα μπορεί να είναι όπως αυτή της αγοράς κινητής τηλεφωνίας με ”ανταγωνισμό ανάμεσα σε σοβαρές επιχειρήσεις προς όφελος του καταναλωτή” και προσφορές ”πακέτων ενέργειας”.

Ο υπουργός υπεραμύνθηκε των κυβερνητικών προθέσεων αναφορικά με τις επαφές με τη γερμανική RWE. ”Είναι, αν μη τι άλλο, υπερβολικό μια διερευνητική συζήτηση να χαρακτηρίζεται συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας. Ούτε υπάρχει ούτε υπήρξε κάτι τέτοιο. Κι αυτό που θέλω να βεβαιώσω είναι ότι αν, όποτε και με οποιονδήποτε υπάρξει συνεργασία, θα είναι αυστηρά αξιολογημένη, αποτιμημένη και απόλυτα διαφανής. Θέλω να επαναλάβω για να είμαι ξεκάθαρος: Κερκόπορτα στην αδιαφάνεια δεν πρόκειται να ανοίξει ποτέ και σε κανένα θέμα”.

Ο ίδιος, σχολιάζοντας την εξαγγελθείσα αναδιάρθρωση της ΔΕΗ, ανέφερε ότι η στρατηγική της Επιχείρησης πρέπει να αντιμετωπίζεται από όλους υπεύθυνα και καλόπιστα. ”Σημασία έχουν φυσικά και τα λειτουργικά αποτελέσματα της Επιχείρησης, αυτά που δεν εξαρτώνται από τις αυξήσεις των τιμολογίων”, είπε ο κ. Φώλιας.

Ερωτηθείς για τη θέση του ΣΕΒ, ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι όλες οι αυξήσεις της ΔΕΗ θα μετακυληθούν από το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων στην τσέπη των καταναλωτών, ο κ. Φώλιας είπε: ”Τέτοιου είδους δηλώσεις δεν εκφράζουν την υπεύθυνη στάση που πρέπει να επιδεικνύουν όλες οι θεσμικές εκφράσεις των κοινωνικών εταίρων. Άλλωστε η μέση τιμή ηλεκτρισμού για βιομηχανική χρήση στη χώρα μας είναι η δέκατη φθηνότερη στην Ε.Ε. των ”27” και ακριβώς μισή της αντίστοιχης τιμής στην Ιταλία.

Επίσης, η αύξηση στην υψηλή τάση επηρεάζει κατ’ εξοχήν τις ενεργοβόρες βιομηχανίες από 0,03% έως και 1%, 6% στο κόστος πωλούμενων προϊόντων. Άρα οι επαπειλούμενες αυξήσεις μάλλον οφείλονται σε κακούς υπολογισμούς κόστους, γιατί δεν θέλω να πιστέψω ότι μπορεί να αποτελούν άλλοθι για κάποιους”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v