Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tα νέα δεδομένα για τις άδειες «διαβάζει» η ΝΔ

Σκέψεις και προβληματισμοί από τις αλλαγές στάσης κυβέρνησης και ελάσσονος αντιπολίτευσης. Οι γαλάζιες αιχμές για «παρασκηνιακές διεργασίες» και οι καταγγελίες για «έλλειψη εμπιστοσύνης» προς το Μέγαρο Μαξίμου. Επιμένει σε εκλογές, αλλάζει ατζέντα η Πειραιώς.

Tα νέα δεδομένα για τις άδειες «διαβάζει» η ΝΔ

Στη σημερινή πρωινή σύσκεψη στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα τεθούν τα νέα δεδομένα στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών και θα αποφασιστεί η περαιτέρω στάση του κόμματος, ενόψει και της πιθανής νέας συνεδρίασης της Διάσκεψης των Προέδρων την Παρασκευή.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, με τη χθεσινή κίνηση Βούτση να αποσύρει το όνομα του Βύρωνα Πολύδωρα ως υποψήφιου προέδρου του ΕΣΡ, ξαφνικά βρέθηκε να χάνει τους «άτυπους συμμάχους της», που είχε βρει στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, ενάντια στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για το καινούργιο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Εμφανώς ενοχλημένος μάλιστα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας έκανε λόγο και για παρασκηνιακές διεργασίες μεταξύ της κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Ανδρέα Λοβέρδου εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Ορισμένοι μιλούν για αιφνιδιαστική απομόνωση της ΝΔ, ο αντίλογος όμως από την άλλη πλευρά αναφέρεται σε σταθερή -από την πρώτη στιγμή- θέση του κόμματος ,που ζητά και την τυπική κατάργηση του νόμου Παππά, όπως απεφάνθη το ΣτΕ. Αν μη τι άλλο, πάντως, οι μικρές οπισθοχωρήσεις της κυβέρνησης, με τελευταία την απόφασή της αργά το βράδυ να μην καταθέσει τη ρύθμιση-γέφυρα για την προσωρινή αδειοδότηση, σύμφωνα με έμπειρο γαλάζιο κοινοβουλευτικό, κινούνται προς θετική κατεύθυνση, ενώ τη δική του σημασία έχει και το «παρών» που ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, έναντι του «όχι» κατά τις προηγούμενες ψηφοφορίες. Προσώρας δεν έχει αποσαφηνιστεί ο λόγος αυτής της μετατόπισης, όμως ενόψει και της επόμενης συνεδρίασης και ψηφοφορίας αποτελεί αναμφίβολα ένα ενθαρρυντικό μήνυμα ότι η πολυπόθητη συναίνεση μπορεί να επιτευχθεί.

Το κυρίαρχο πρόβλημα που διαπιστώνουν στη ΝΔ είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, καθώς, όπως υποστηρίζουν, τακτικό είναι το φαινόμενο «άλλα να λέει και άλλα να πράττει στη συνέχεια». Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η δημοσιοποίηση από την αξιωματική αντιπολίτευση του περιγράμματος του σχεδίου νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες και το οποίο άνοιξε νέο γύρο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Δυσφορία επικράτησε και για την κίνηση του προέδρου της Βουλής να βάλει στο τραπέζι τα νέα ονόματα-προτάσεις για το νέο ΕΣΡ, με κομματικό παράγοντα να διαμηνύει ότι «πρέπει να σταματήσουν αυτού του είδους τα παιχνίδια» και ότι η ΝΔ έχει πει ήδη στην κυβέρνηση τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν: κατάργηση του νόμου Παππά στο σύνολό του, ψήφιση του νέου νόμου και στη συνέχεια συζήτηση για τα ονόματα -ένα προς ένα- των προσώπων που θα στελεχώσουν το νέο Συμβούλιο.

Αλλαγή ατζέντας

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για τις ενέργειες της κυβέρνησης τόσο σε θέματα οικονομίας όσο και στα ζητήματα Δημοκρατίας, που όπως του τόνισε, υπονομεύονται. Επανέλαβε δε ότι η μόνη λύση «για να βγει η χώρα από την πολιτική παρακμή στην οποία έχει περιέλθει, είναι οι εκλογές, το συντομότερο δυνατόν».

Βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη και των συνεργατών του είναι να αλλάξει η ατζέντα και να φύγει από το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, το οποίο -όπως λένε- λίγο νοιάζει τους πολίτες σε σχέση με τα προβλήματα της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με στενό συνεργάτη του προέδρου της ΝΔ, «επιστρέφουμε στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας. Θα τους αφήσουμε να λύσουν τα προβλήματα που δημιούργησαν μόνοι τους». Αυτές οι φράσεις πιθανώς να συνδέονται με τη σημερινή πρωτοβουλία του κόμματος, με αφορμή τη σημερινή Πανελλήνια Ημέρα Δωρεάς Οργάνων και Μεταμοσχεύσεων. Παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, η Νίκη Κεραμέως και ο Χρήστος Κέλλας θα παρουσιάσουν τις προτάσεις της ΝΔ για τη βελτίωση του καθεστώτος δωρεάς ανθρώπινων ιστών - οργάνων και μεταμοσχεύσεων στην Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v