Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Focus στην επιχειρηματικότητα από τη ΝΔ

Οι γαλάζιες προτάσεις για τα κόκκινα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Τα κίνητρα και οι κυρώσεις, το πτωχευτικό δίκαιο και οι κακοπληρωτές. Ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με ιδιοκτήτες ελληνικών startups.

Focus στην επιχειρηματικότητα από τη ΝΔ

Μία ακόμα πτυχή του κυβερνητικού της προγράμματος, τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων» νοικοκυριών και επιχειρήσεων, δίνει σήμερα στη δημοσιότητα η ΝΔ. Θα τις παρουσιάσουν ο αντιπρόεδρος Κωστής Χατζηδάκης και η τομεάρχης Ανάπτυξης Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, έχοντας ως βασικό δεδομένο ότι η εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου των κόκκινων δανείων, ειδικά των επιχειρηματικών, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να αρχίσουν οι τράπεζες να χρηματοδοτούν και πάλι την πραγματική οικονομία.

Το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης προβλέπει την εισαγωγή κινήτρων και κυρώσεων που θα επηρεάζουν τα εποπτικά κεφάλαια των τραπεζών, ώστε αυτές να κινηθούν αποφασιστικά για το ζήτημα και να προχωρήσουν στην άμεση διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Επίσης, τονίζεται η ανάγκη εφαρμογής του νόμου 4307/2014 (Δένδια), ο οποίος δίνει βαθιά ανάσα στις επιχειρήσεις και επέκτασής του στις οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Απαραίτητη θεωρούν εξάλλου στη ΝΔ την αναμόρφωση του πτωχευτικού δικαίου, ώστε να είναι ευκολότερο για όσους έπεσαν, να ξανασηκωθούν και να γίνουν πάλι παραγωγικοί, ενώ προτείνεται και η αυστηρότερη αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών, οι οποίοι εκμεταλλεύονται το ισχύον σύστημα σε βάρος όσων έχουν πραγματική ανάγκη.

Έτσι, λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, απεγκλωβίζεται μεγάλος αριθμός νοικοκυριών και επιχειρήσεων που δεν μπορεί να αποπληρώσει τα δάνειά του. Κατ' επέκταση, σύμφωνα με το συγκεκριμένο σκεπτικό, απελευθερώνεται ρευστότητα στην οικονομία αφού θα δοθούν νέα δάνεια και επιτυγχάνεται η στήριξη υγιών επιχειρήσεων που παλεύουν εδώ και χρόνια ενάντια στο κύμα.

Καθυστερούμενες οφειλές

«Δίνουμε μία συνολική λύση-ανάσα για όλους εκείνους που λόγω της κρίσης αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία», είχε τονίσει στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φέρνοντας, ως παράδειγμα, μία επιχείρηση που έχει καθυστερούμενες οφειλές σε τράπεζες, εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. «Με δικό της αίτημα, μπορεί να αναδιαρθρώσει το σύνολό των οφειλών της έτσι ώστε να μπορεί να είναι συνεπής από εδώ και στο εξής», σημείωσε και εξήγησε:

«Η διαδικασία ξεκινάει από το πιστωτικό ίδρυμα στο οποίο οφείλει το μεγαλύτερο ποσό. Εάν η τράπεζα αποφασίσει να προχωρήσει σε ένα γενναίο «κούρεμα» στα χρήματα που της οφείλονται και ρυθμίσει το υπόλοιπο ποσό, δηλαδή κρίνει ότι η επιχείρηση είναι βιώσιμη, τότε αυτόματα ρυθμίζονται αντίστοιχα οι οφειλές σε εφορία και ταμεία. Ειδικά για οφειλές σε εφορία και ταμεία διαγράφονται μόνο πρόστιμα και προσαυξήσεις. Τέτοιες πρωτοβουλίες θα δώσουν ανάσα στην επιχειρηματικότητα αλλά και μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους έχουν δυνατότητα να σταθούν στα πόδια τους», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, κατά την παρουσίαση του νέου πολιτικού αφηγήματος της ΝΔ.

Συγκριτικά πλεονεκτήματα

Το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με ιδιοκτήτες startups ελληνικών επιχειρήσεων, τους οποίους θα εξάρει για την προσπάθειά τους. «Μόνο μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις και μέσα από αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων μπορούμε να μειώσουμε την ανεργία και να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας», τόνισε και χθες από την Ελευσίνα, σταθερός στη θέση ότι προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι οι νέες δουλειές και οι νέες ιδιωτικές επενδύσεις.

Η χώρα, έχει αναφέρει πρόσφατα ο πρόεδρος της ΝΔ, «χρειάζεται μια επενδυτική έκρηξη ύψους 100 δισ. την επόμενη πενταετία για να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της στασιμοχρεοκοπίας. Πρέπει οι ιδιωτικές επενδύσεις να επιστρέψουν στο 20% του ΑΕΠ. Και αυτό γίνεται με μία οικονομία ανοικτή και ανταγωνιστική, όχι κλειστή και εσωστρεφή», εκτιμά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v