Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράθυρο εξαιρέσεων στον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Τεχνικά θέματα εκκρεμούν για συμφωνία στο νομοσχέδιο που αφορά της εξωδικαστική ρύθμιση χρεών επιχειρήσεων. Ποιοι φόροι δεν θα διαγράφονται. Υπό συζήτηση «εξαιρέσεις» από το πλαίσιο. Παρουσιάστηκαν οι κινήσεις για διευκόλυνση των επιχειρήσεων.

Παράθυρο εξαιρέσεων στον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Σε τεχνικά κριτήρια επικεντρώνεται πλέον η συζήτηση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών για την εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, καθώς το μεσημέρι της Κυριακής στη διάρκεια της πρώτης συνάντησης υπήρξε επί της αρχής συμφωνία στο σχέδιο. 

Σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα του υπουργείου Οικονομίας υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά που θα πρέπει να γίνει σε τεχνικά θέματα τα οποία αφορούν τις κατηγορίες και τα κριτήρια των επιχειρήσεων που θα εντάσσονται στο νόμο αλλά και της διαδικασίας διαγραφών οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Κοινός τόπος των δυο πλευρών είναι ότι από τη διαγραφή εξαιρούνται ο ΦΠΑ, ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών και οι παρακρατηθήσες ασφαλιστικές εισφορές, ενώ όπως η ίδια πηγή ανέφερε, το «κούρεμα» κύριας οφειλής (κεφαλαίου) αποτελεί ύστατη λύση.

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η αναφορά περί των κατηγοριών και των κριτηρίων υπαγωγής των επιχειρήσεων στη διευθέτηση, καθώς έως τώρα ήταν γνωστό ότι όσες επιχειρήσεις κρίνονταν βιώσιμες θα μπορούσαν αυτόματα να υπαχθούν στη ρύθμιση.

Ενδεχομένως οι δανειστές να προβάλλουν πιο αυστηρά κριτήρια για την υπαγωγή των επιχειρήσεων, κάτι που ωστόσο δεν διευκρινίζεται περαιτέρω αυτή τη στιγμή από το υπουργείο Οικονομίας.

Η συζήτηση θα συνεχιστεί την επόμενη Τετάρτη σε ανώτατο επίπεδο. Στο μεταξύ τα τεχνικά κλιμάκια των δυο πλευρών  θα επιχειρήσουν να γεφυρώσουν τις όποιες διαφορές. 

Η αδειοδότηση επιχειρήσεων

Νωρίτερα το μεσημέρι το οικονομικό επιτελείο ενημέρωσε τους Θεσμούς για την εξέλιξη του νομοσχεδίου που αφορά στην απλοποίηση του μηχανισμού αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων υγειονομικού ενδιαφέροντος, της μεταποίησης τροφίμων και ποτών και των τουριστικών επιχειρήσεων καθώς και για το νομοθετικό πλαίσιο για την δημιουργία υπηρεσιών μιας στάσης για την ίδρυση επιχειρήσεων στα Επιμελητήρια.

Εξετάστηκε επίσης η στρατηγική για την εφοδιαστική αλυσίδα (logistics) για την οποία το επόμενο διάστημα αναμένεται σχέδιο νόμου.

Σύμφωνα με πηγές του υπ. Οικονομίας η συζήτηση για τα παραπάνω θέματα ήταν ενημερωτική και τα όποια σχόλια κατατέθηκαν από την πλευρά των δανειστών κρίνεται ότι δεν δημιουργούν προσχώματα στην εξέλιξη των συγκεκριμένων θεμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v