Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα νέα ραντεβού των τραπεζών με τον... SSM

Τα κόκκινα δάνεια και οι νομοθετικές αλλαγές που προωθούνται για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στο επίκεντρο των συναντήσεων. Τι ζήτησαν τα στελέχη Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού και γιατί αυξάνει η πίεση για κινήσεις. Ορόσημο ο Μάρτιος για την πρώτη αποτίμηση.

Τα νέα ραντεβού των τραπεζών με τον... SSM

Ραντεβού με τις διοικήσεις των τραπεζών ξεκίνησαν από την Πέμπτη τα στελέχη του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού που βρίσκονται στην Αθήνα στο πλαίσιο των τακτικών επισκέψεων τους προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων και δη για την όποια πρόοδο σημειώνεται στο καυτό ζήτημα των κόκκινων δανείων.

Τραπεζικά στελέχη που συμμετείχαν στις συναντήσεις τονίζουν στο Euro2day.gr ότι το κλιμάκιο του SSM ζήτησε να ενημερωθεί για τις αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο, το πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού για την αναδιάρθρωση μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων αλλά και για τις αλλαγές που επίκεινται στον νόμο Δένδια όσον αφορά την συνολική ρύθμιση χρεών προς τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς.

Επίσης, στις συναντήσεις τέθηκε και το θέμα της νομοθετικής προστασίας από ποινικές και αστικές ευθύνες όσων στελεχών υπογράφουν τις αναδιαρθρώσεις δανείων. Δέσμευση που έχει αναλάβει η κυβέρνηση και αναμένεται να συζητηθεί με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου τις επόμενες ημέρες.

Στο μικροσκόπιο

Ζήτησαν, επίσης, να ενημερωθούν για τις δράσεις που αναλαμβάνει κάθε τράπεζα στις εσωτερικές μονάδες διαχείρισης κόκκινων δανείων και τα αποτέλεσμα που έχουν αποφέρει έως σήμερα, κυρίως στο μετώπο των ρυθμίσεων στα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια.

Τα στελέχη των τραπεζών τους παρουσίασαν το χρονοδιάγραμμα και τους στόχους των άμεσων κινήσεων που θα πραγματοποιήσουν οι τράπεζες με στόχο την έναρξη, επί της ουσίας, της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ανοιγμάτων.

«Ο SSM πάντα είναι αυστηρός όσον αφορά την ανάγκη διαχείρισης και αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων. Σε κάθε επίσκεψη του στην Αθήνα κρούει το κώδωνα του κινδύνου. Πόσω μάλλον τώρα που ανακύπτει σοβαρό πρόβλημα τόσο με τα κόκκινα δάνεια των πορτογαλικών, αλλά και των ιταλικών τραπεζών», αναφέρει στέλεχος τράπεζας και προσθέτει:

«Μετά και την ολοκλήρωση των τελευταίων νομοθετικών παρεμβάσεων η θηλιά, κυρίως γύρω από τις υπερχρεωμένες και μη βιώσιμες επιχειρήσεις, θα σφίξει με στόχο την οριστική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων της εν λόγω κατηγορίας.

Είναι σαφές ότι τους επόμενους μήνες θα γίνει σοβαρό ξεκαθάρισμα. Εάν δεν το κάνουμε οι τράπεζες θα βρεθούν αντιμέτωπες με την ανάγκη νέων κεφαλαίων».

Σύμφωνα με τα στελέχη των τραπεζών το πρώτο σοβαρό τεστ από την πλευρά του SSM στο ζήτημα της αντιμετώπισης των κόκκινων δανείων θα γίνει τον Μάρτιο του 2017. Τότε, τονίζουν, θα «μας μετρήσουν», προς το παρόν ενημερώνονται, πιέζουν και παρακολουθούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v