Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαπραγμάτευση για αξιολόγηση-χρέος σε... διπλό ταμπλό

Εναρξη σήμερα στις συζητήσεις με τους θεσμούς στην Αθήνα, ενώ ο Τσίπρας είδε Ολάντ και Μέρκελ στις Βρυξέλλες για αξιολόγηση και χρέος. Πρώτο μέτωπο η εκταμίευση του 1,7 δισ. ευρώ. Τήρηση των συμφωνηθέντων, το αίτημα του πρωθυπουργού.

Διαπραγμάτευση για αξιολόγηση-χρέος σε... διπλό ταμπλό

Διπλό μέτωπο ανοίγει σήμερα στο σκέλος της αξιολόγησης και του χρέους. Στην Αθήνα, οι θεσμοί και το οικονομικό επιτελείο εκκίνησαν τον πρώτο γύρο συζητήσεων για τα προαπαιτούμενα της β' αξιολόγησης. Στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, συνάντησε τον... γαλλογερμανικό άξονα δίνοντας έμφαση στο θέμα του χρέους.

Τα κρίσιμα ραντεβού του πρωθυπουργού μετατέθηκαν τελικά για σήμερα. Ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον  Φρανσουά Ολάντ και την Άνγκελα Μέρκελ, ενώ άγνωστο είναι αν τελικά θα δει τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Περίπου την ίδια ώρα, στο Χίλτον, άρχισαν τα ραντεβού με τους επικεφαλής των θεσμών. Πρόκειται για τον πρώτο κύκλο συζητήσεων, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως την ερχόμενη Παρασκευή. Αντικείμενο η β' αξιολόγηση αλλά και το θέμα των ληξιπρόθεσμων χρεών. Αλλωστε ως προς το τελευταίο εκκρεμεί η παράδοση και επικύρωση των στοιχείων Σεπτεμβρίου, προκειμένου και τυπικά να επικυρωθούν από το EwG την προσεχή Δευτέρα-Τρίτη, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση του 1,7 δισ. ευρώ.

Το πρόγραμμα των σημερινών συναντήσεων με τους επικεφαλής των κλιμακίων, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, έχει ως εξής:

*10:00-11:30. Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας (υπερταμείο).

*11:30-12:00. Ληξιπρόθεσμα.

*12:00-13:00. Εκπαίδευση (Φίλης).

*16:00-17:00. Διαφθορά (Ν. Παρασκευόπουλος).

*17:00-18:00. Ενέργεια/Κτηματολόγιο (Πάνος Σκουρλέτης).

Το ραντεβού με Σουλτς

Το μόνο ραντεβού ουσίας για το θέμα του χρέους ήταν αυτό που έγινε χθες με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. Σε αυτό ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη τήρησης των συμφωνιών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση σύντομα και εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

«Ευήκοον ους» από τον κ. Σουλτς, σημείωσαν οι κυβερνητικές πηγές όσον αφορά στη θέση της ελληνικής πλευράς για το χρέος, επισημαίνοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ειδικότερα οι Επιτροπές Οικονομικών Υποθέσεων και Απασχόλησης έχουν συμβάλει στην προώθηση της συζήτησης για το χρέος και θα συνεχίσουν να το κάνουν.

Μια παρ' ολίγον παρεξήγηση πάντως υπήρξε αργότερα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Μ. Σουλτς. Κληθείς να τοποθετηθεί σε σχέση με τη φημολογία πως αναλαμβάνει πρωτοβουλία για το ελληνικό χρέος μετά από ελληνικό αίτημα, ο Μάρτιν Σουλτς δήλωσε έκπληκτος: «Δεν ξέρω ποιος διαδίδει αυτές τις πληροφορίες και αισθάνομαι άσχημα να σας απαντήσω, διότι κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί. Αληθεύει ότι συναντήθηκα με τον Έλληνα πρωθυπουργό και πως αυτός μου μίλησε για το θέμα του χρέους», όμως, εξήγησε ότι δεν ανέλαβε καμία πρωτοβουλία για κάτι τέτοιο.

Επιπλέον, είπε πως «δεν ξέρω ποιοι τα διαδίδουν, φαντάζομαι ότι η πληροφορία προέρχεται από την επιτροπή οικονομικών του ευρωκοινοβουλίου, που έχει μια τακτική συζήτηση ρουτίνας για το θέμα την άλλη εβδομάδα», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν πρόκειται περί ιδιαίτερης πρωτοβουλίας του ίδιου.

Όπως πάντως διευκρίνισε αργότερα εκπρόσωπός του, το «μένω έκπληκτος», που δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δεν αφορούσε στη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για το χρέος αλλά στη διατύπωση της ερώτησης.

Ο εκπρόσωπος του Μ. Σουλτς δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τα εξής: «Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε μετά την ομιλία του προέδρου του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος ρωτήθηκε για τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο πρόεδρος Σουλτς εξέφρασε την έκπληξή του για τη διατύπωση της ερώτησης, αν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα λάβει δράση στην ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα. Ο πρόεδρος Σουλτς δεν εξεπλάγη με τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης και δεν διαφωνεί με αυτήν. Ο πρόεδρος Σουλτς πρόσθεσε ότι αν είναι να γίνει συζήτηση (για το θέμα του χρέους), θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, που είναι η αρμόδια επιτροπή του ΕΚ».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v