Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΔ: Η κυβέρνηση απειλεί και πάλι τους δικαστές

«Ζούμε μέρες που οι συμπεριφορές της κυβέρνησης ευτελίζουν τους θεσμούς. Η ΝΔ είχε προειδοποιήσει για την καλπάζουσα αυταρχικότητα της κυβέρνησης», δηλώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.

ΝΔ: Η κυβέρνηση απειλεί και πάλι τους δικαστές

Δριμύ κατηγορώ στην κυβέρνηση για τις «σκοτεινές μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις της» στη Δικαιοσύνη, αλλά και γενικότερα για τις ευθύνες της στη σημερινή «κρίση της δημοκρατίας» απευθύνει η ΝΔ. Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε:

«Ζούμε μέρες που οι συμπεριφορές της κυβέρνησης ευτελίζουν τους θεσμούς. Η ΝΔ είχε προειδοποιήσει για την καλπάζουσα αυταρχικότητα της κυβέρνησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποστείλει σχετική επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, που μένει ακόμα αναπάντητη. Η κατάσταση χειροτερεύει, με αποκορύφωμα τις σκοτεινές μεθοδεύσεις της κυβέρνησης προς τη Δικαιοσύνη, που έχουν χαρακτηριστικά παρακράτους».

Στην κρίση της οικονομίας, ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος, «προστίθεται η κρίση της δημοκρατίας. Καλούμε τους πολίτες σε δημοκρατική εγρήγορση. Υπάρχει ανησυχία στην κοινωνία, την οποία εμείς εκφράζουμε ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη».

Αναφορικά με τις προβλέψεις του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, ότι σε περίπτωση που κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος από το ΣτΕ θα επικρατήσει καθεστώς ανομίας, ο εκπρόσωπος της ΝΔ απάντησε:

«Ποιος λέει ότι θα γυρίσουμε σε καθεστώς ανομίας, αν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός; Μόνο ο νόμος Παππά, που έχει μάλιστα χαρακτηριστικά έντονου αυταρχισμού, είναι εκείνος που μπορεί να βάλει τάξη; Δεν μπορεί το ΕΣΡ, όπως ορίζει το Σύνταγμα, να προβεί σε αυτή την άσκηση του ρόλου του και να αξιοποιηθεί το σύνολο του φάσματος; Εμείς ερμηνεύουμε την τελευταία τοποθέτηση ως νέο επεισόδιο στις αλλεπάλληλες αποκρυπτόμενες ή μη αποκρυπτόμενες προσπάθειες επηρεασμού των αποφάσεων της Δικαιοσύνης. Τέτοιου είδους προβλέψεις υποκρύπτουν νέο κύκλο απειλών και προσπάθεια επηρεασμού των δικαστών».

Το προηγούμενο καθεστώς, κατά τον κ. Κουμουτσάκο, «δεν μπορούσε να συνεχιστεί άλλο, επιβαλλόταν να υπάρξει ρύθμιση ως φάρμακο σωτηρίας και όχι ως δηλητήριο. Μόνος γνώμονας για τη ΝΔ είναι να διασφαλιστεί η δημοκρατία και η πολυφωνία. Ο αυθαίρετος νόμος Παππά είναι νόμος που δημιουργεί περισσότερα προβλήματα παρά λύνει. Στο αδιέξοδο στη σκακιέρα αυτής της συζήτησης είναι η κυβέρνηση, που έχει συνεχή απώλεια πιονιών. Η παρτίδα δείχνει ότι νικούν τα λευκά και όχι τα μαύρα».

Αναφορικά με την έκθεση του γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, ο εκπρόσωπος της ΝΔ ανέφερε: «Ο προϋπολογισμός του 2017, όπως αναφέρει και η έκθεση, έχει βραχυπρόθεσμα έντονα υφεσιακό χαρακτήρα, αναδεικνύει το λάθος μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής και τα ανέφικτα πρωτογενή πλεονάσματα. Όλα αυτά επιβεβαιώνουν τη θέση μας για λάθος μείγμα και ανάγκη εφαρμογής του οδικού χάρτη εξόδου από την κρίση, που παρουσίασε στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v