Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Την εμπιστοσύνη των ξένων αναζητεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Οι επαφές του στις ΗΠΑ με επικεφαλής μεγάλων εταιριών και επενδυτές. Το κλείσιμο των εσωκομματικών εκκρεμοτήτων και η επιχείρηση επαναπροσέγγισης της κοινωνίας. Στα ύψη οι αντιπολιτευτικοί τόνοι για τις τηλεοπτικές άδειες.

Την εμπιστοσύνη των ξένων αναζητεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούν ότι ο χρόνος για την επιστροφή στην εξουσία και την ανακατάληψη της διακυβέρνησης της χώρας μετράει αντίστροφα. Είτε άμεσα είτε λίγο αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το επιτελείο του δηλώνουν βέβαιοι ότι η σημερινή συγκυβέρνηση δεν θα αντέξει υπό το βάρος των οικονομικών κυρίως μέτρων που εφαρμόζει και οι ίδιοι θα κληθούν να αναλάβουν τα ηνία.

Στο πλαίσιο αυτό κινούνται σε δύο επίπεδα, το πρώτο -στο εσωτερικό μέτωπο- είναι η επαναπροσέγγιση της κοινωνίας και το δεύτερο το «κτίσιμο» μιας σχέσης εμπιστοσύνης με το εξωτερικό, δανειστές, θεσμικούς παράγοντες και επενδυτές. Αυτός είναι και ο στόχος της επίσκεψης του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας στις ΗΠΑ, όπου με μια σειρά ομιλιών, συνεντεύξεων και επαφών με επικεφαλής μεγάλων εταιριών, θέλει να υπογραμμίσει την ανάγκη πολιτικής αλλαγής στην Ελλάδα και να δείξει πως ο ίδιος είναι έτοιμος να κυβερνήσει.

«Σήμερα έχουμε την πιο ανίκανη κυβέρνηση των τελευταίων ετών. Δεν αποδεικνύεται δεσμευμένη στο στόχο των μεταρρυθμίσεων. Δεν έχει την ικανότητα να προσελκύσει επενδύσεις. Δεν μπορεί να μας οδηγήσει στην έξοδο από τον φαύλο κύκλο ύφεσης. Για το λόγο αυτό ζητώ εκλογές», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο Bloomberg. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε την ευκαιρία να επαναλάβει το νέο πολιτικό αφήγημα του κόμματός του, που στηρίζεται σε χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα (με τα οποία συνδέεται –όπως λέει- το ποσοστό ελάφρυνσης του χρέους) και υψηλότερους αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Με την ομιλία που, εξάλλου, στο «άνδρο του καραμανλισμού», το Πανεπιστήμιο Tufts στη Βοστώνη (όπου λειτουργεί η έδρα Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών «Κωνσταντίνος Καραμανλής»), ο πρόεδρος της ΝΔ θέλησε να επιβεβαιώσει με τον πιο εμφατικό τρόπο την κατάπαυση του πυρός με το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού, μετά και τις τελευταίες συναντήσεις που είχαν οι δύο άνδρες. Επιδίωξή του είναι να οριστικοποιήσει το κλείσιμο όλων των εσωτερικών μετώπων για να συνεχίσει απρόσκοπτα την εξόρμηση στην κοινωνία και τη διάδοση της Συμφωνίας Αλήθειας που παρουσίασε στη ΔΕΘ.

Τρία ζητήματα

Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχει δώσει στους συνεργάτες του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε τρία κυρίως ζητήματα:

-Στην ελπίδα της αλήθειας. Στη σύγκριση αξιοπιστίας μεταξύ Μητσοτάκη – Τσίπρα, λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, η σύγκριση υπέρ του αρχηγού της ΝΔ είναι εμφανής και αυτό είναι ένα από τα στοιχεία στα οποία θα επενδύσουν. Κατά τις ίδιες πηγές, ο λόγος που η Κυβέρνηση «πνέει τα λοίσθια είναι ότι δεν έχει τα αποθέματα αξιοπιστίας αφού ο κόσμος πλέον δεν την πιστεύει». Το ίδιο λάθος, λένε, «εμείς δεν θα το επαναλάβουμε. Θα υποσχεθούμε λίγα, θα γίνουν όλα».

-Στα συμφέροντα των πολλών. «Γνώμονας της πολιτικής μας θα είναι η υπεράσπιση των απλών πολιτών, των αδύναμων. Όχι των οργανωμένων ομάδων ή συμφερόντων, όχι της κομματικής νομενκλατούρας», έχει διαμηνύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έχει αναφερθεί πολλές φορές το τελευταίο διάστημα στις οικονομικές και κοινωνικές ελίτ του τόπου, που δεν στέκονται πάντα στο ύψος των περιστάσεων. Αυτή είναι μια νέα προσθήκη στη ρητορική του κ. Μητσοτάκη που δείχνει τη διάθεσή του αφενός να εμφανίσει ένα πιο κοινωνικό προφίλ και αφετέρου να δώσει στο κόμμα του στοιχεία πιο αιχμηρού λόγου προς κάθε κατεύθυνση. Σε αυτό το πρίσμα εντάσσονται επισκέψεις του ιδίου και του συνόλου των βουλευτών και στελεχών του σε χώρους εργασίας, μικρές επιχειρήσεις και αγροτικές περιοχές.

-Στον ενωτικό λόγο. Μετά από μια μακρά περίοδο έντασης και διχασμού, υποστηρίζουν στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι πολίτες έχουν κουραστεί και θέλουν την επιστροφή στην κανονικότητα. Ο Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζουν, «δεν μπορεί να το κάνει, σε αντίθεση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος απευθύνεται σε όλους τους πολίτες μακριά από τους διαχωρισμούς των τελευταίων ετών».

«Εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα»

Ωστόσο, στη ΝΔ διατηρούν στα ύψη τους τόνους όσον αφορά το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. «Η κυβέρνηση Τσίπρα - Παππά είναι εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε. Το Ε.Σ.Ρ. πρέπει να ανακτήσει τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα, γι' αυτό ο νόμος Παππά πρέπει να καταργηθεί. Κάθε σκέψη για "μαύρο" στα κανάλια πρέπει να εγκαταλειφθεί οριστικά από την Κυβέρνηση», αναφέρεται σε ανακοίνωση της οδού Πειραιώς, ενώ και ο Γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης, από τα Γιαννιτσά, με αφορμή την τροπολογία που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο Νίκος Παππάς και την εν συνεχεία απόσυρσή της, σημείωσε:

«Μπροστά στο φόβο των αντιδράσεων υποχώρησαν χθες αργά με τις νεότερες δηλώσεις Παππά. Οι ευθύνες τους για τις μαύρες αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις είναι τεράστιες... Τα παιχνίδια με τους θεσμούς, τη Δικαιοσύνη και το Σύνταγμα αποδυναμώνουν την ίδια τη Δημοκρατία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v