Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tο... νόμισμα επιστρέφει ξανά στη μάχη κυβέρνησης - ΝΔ

Το βιβλίο του Φρ. Ολάντ, ο Πούτιν και ο... Τσίπρας. Τι καταλογίζει στο Μαξίμου η αξιωματική αντιπολίτευση και πώς εμπλέκονται οι καταγγελίες Στουρνάρα. Τα μηνύματα Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ και η επιχείρηση ανάκτησης της αξιοπιστίας των πολιτών.

Tο... νόμισμα επιστρέφει ξανά στη μάχη κυβέρνησης - ΝΔ

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη χθεσινή εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, να υπερασπίστηκε μετ' επιτάσεως την παραμονή στην ευρωζώνη, ωστόσο η ΝΔ, με αφορμή το νέο βιβλίο του Φρανσουά Ολάντ, είχε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να επαναφέρει στην ατζέντα της αντιπαράθεσης των δύο κομμάτων, το θέμα του νομίσματος και μαζί τα γνωστά, παλαιά διλήμματα ενώπιον των πολιτών.

«Όλοι συνειδητοποιούν ότι με τον κ. Τσίπρα δεν μπορεί να υπάρχει καμία ασφάλεια για την πορεία που ακολουθεί η χώρα. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι στον κατήφορο που οδηγεί τη χώρα με την πολιτική του, δεν θα ξανασκεφτεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο», σημειώνει η Πειραιώς στην ανακοίνωσή της, θέτοντας έτσι, μετά από αρκετό καιρό, στο τραπέζι το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ.

Το συγκεκριμένο ήταν ένα από τα βασικά προεκλογικά όπλα της ΝΔ στις περσινές εκλογές και επιστρέφει -έστω και δια της πλαγίας οδού, με τα όσα φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός στον Βλαντιμίρ Πούτιν για τη «δυνατότητα να τυπώσει δραχμές στη Ρωσία», μολονότι η κυβέρνηση το διαψεύδει.

Οι πιθανότητες επιστροφής στο εθνικό νόμισμα είναι ελάχιστες, ομολογούν γαλάζια στελέχη, διευκρινίζοντας όμως ότι «με την αναξιοπιστία και την αφερεγγυότητα του κ. Τσίπρα και της παρέας του, τίποτα πια δεν θα πρέπει να αποκλειστεί». Υπενθυμίζουν δε την εντός της εβδομάδας κατάθεση του Γιάννη Στουρνάρα στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα «θαλασσοδάνεια» των κομμάτων και των ΜΜΕ, που κατήγγειλε τον Γιάνη Βαρουφάκη να μιλά «για παράλληλο νόμισμα και έλεγε ότι δεν τον ενδιαφέρει η διαπραγμάτευση». Είναι, όπως λένε στην Πειραιώς, «ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ που διαμορφώνεται σιγά σιγά για τη σκοτεινή εκείνη περίοδο και για την οποία ακόμα υπάρχουν αρκετά ανοιχτά ζητήματα με τη Δικαιοσύνη».

«Μεγάλο ψέμα»

Πρόκειται -σημειώνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση- για τις συνέπειες μιας «λαϊκίστικης πολιτικής», καθώς άλλα άκουσαν προεκλογικά οι πολίτες και τελικά είδαν τα τελείως αντίθετα. «Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχθηκε στηριζόμενος σε ένα μεγάλο ψέμα. Αναπόφευκτα η χώρα συγκρούστηκε με την πραγματικότητα. Υποχρεωθήκαμε να υπογράψουμε ένα τρίτο Μνημόνιο και η οικονομία παραμένει σε ύφεση», ήταν το σχετικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ για το «Μέλλον της Δημοκρατίας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επιχειρεί να ενισχύσει την προσωπική του διεθνή εικόνα, θέλοντας να δείξει αξιόπιστος, ειλικρινής και αποφασισμένος για τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, με κυρίαρχο ρόλο να επέχουν οι μεταρρυθμίσεις. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάζει στις επί αμερικανικού εδάφους ομιλίες, το νέο πολιτικό αφήγημα της ΝΔ και την ανάγκη αλλαγής μείγματος που έχει η χώρα. «Πρώτη μας προτεραιότητα, να δείξουμε στον κόσμο ότι αναγνωρίζουμε τα λάθη του παρελθόντος. Να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη του. Να πείσουμε ότι αλλάζουμε. Με νέες ιδέες, νέους ανθρώπους, νέες πολιτικές», τόνισε, περιγράφοντας την εξελισσόμενη στρατηγική της γαλάζιας παράταξης,

Η ΝΔ, στο μεταξύ, αργά το βράδυ εξαπέλυσε νέα σφοδρή επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, για την ομιλία του στο συνέδριο του κόμματός του. Έκανε λόγο για «μια επιφανειακή και κουραστική απολογία εσωτερικής κατανάλωσης. Καμία έμπνευση, κανένα όραμα, κανένα σχέδιο, αλλά και καμιά συγγνώμη απέναντι στον ελληνικό λαό που τόσο έχει ταλαιπωρήσει με την πολιτική του», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση. Μόνη λύση, επιμένουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, είναι οι εκλογές «για μια νέα, αξιόπιστη πολιτική εξόδου από την κρίση» και η «μεγάλη πολιτική αλλαγή» που έχει ανάγκη η χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v