Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Ο σίγουρος, τα φαβορί και τα ερωτήματα

Στην τελική ευθεία η κάλυψη των θέσεων στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα. Στην επιτροπή αξιολόγησης η λίστα της Egon Zehnder για Πειραιώς. Σε πλήρη εξέλιξη ο διεθνής διαγωνισμός της Εθνικής. Οι φήμες, τα ονόματα και η... έκπληξη.

Τράπεζες: Ο σίγουρος, τα φαβορί και τα ερωτήματα

Μετά από εννέα και πλέον μήνες διαμάχης, με ήπιο αλλά και άγριο τρόπο, οι ξένοι μέτοχοι της Τράπεζας Πειραιώς και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός (SSM) βρήκαν κοινό τόπο στο πρόσωπο του Γιώργου Χατζηνικολάου, ο οποίος θα αναλάβει καθήκοντα προέδρου στην τράπεζα ενώ χθες -όπως είχε αποκαλύψει τη Δευτέρα το Euro2day.gr-, η Egon Zehnder Λονδίνου έδωσε στην Επιτροπή Αξιολόγησης (nomination committee) τα ονόματα των υποψηφίων για την κάλυψη της θέσης του διευθύνοντος συμβούλου.

Η Επιτροπή, όπως εξηγούν στελέχη του ομίλου στο Euro2day.gr, δύναται να συνεδριάσει ανά πάσα στιγμή (ad hoc), κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει και εντός της ημέρας.

Την ίδια στιγμή, τρέχει και η διαδικασία για τον νέο πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας και το όνομά του αναμένεται να ανακοινωθεί προς το τέλος του Οκτωβρίου, με τις πληροφορίες να επισημαίνουν ότι θα είναι στέλεχος ελληνικής καταγωγής.

Εκπληξη... και Πουλόπουλος

Η φημολογία των τελευταίων ημερών όσον αφορά τους υποψήφιους που απαρτίζουν τη λίστα που παρέδωσε η συμβουλευτική εταιρεία φέρνει στο προσκήνιο, πλην των δύο στελεχών που εργάζονται ήδη στην Πειραιώς -του Γιώργου Πουλόπουλου, που τελεί χρέη διευθύνοντος συμβούλου και του γενικού διευθυντή Σπύρου Παπασπύρου- και μία σειρά γνωστών υψηλόβαθμων στελεχών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, μεταξύ των οποίων αυτό του Μιχάλη Κολακίδη, ο οποίος έχει περάσει από υψηλόβαθμη θέση της Eurobank.

Πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει το παρασκήνιο αναφέρει στο Euro2day.gr ότι «μερικές φορές ακούγονται ονόματα με σκοπό να καούν... Η λίστα, όμως, κρύβει μία έκπληξη. Μια σοβαρή υποψηφιότητα, λόγω της εμπειρίας που διαθέτει το στέλεχος αυτό, αλλά όλα θα κριθούν στο παρά ένα...».

Ισχυρή είναι, με βάση την ίδια πηγή, η υποψηφιότητα του νυν αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας, Γιώργου Πουλόπουλου. «Είναι στέλεχος που προέρχεται από τα σπάργανα της τράπεζας, έχει χτίσει ισχυρές επαφές με ξένους, κυρίως, fund managers και μιλά τη γλώσσα των αγορών», αναφέρει ο συνομιλητής μας και προσθέτει: «Η λίστα έχει μεν δοθεί, ωστόσο έως την τελευταία στιγμή όλα παίζονται»...

Το Λονδίνο δούλεψε

Κι ενώ έως τα μέσα του καλοκαιριού οι συμμετέχοντες στη nomination committee της Τράπεζας Πειραιώς συμπεριφέρονταν σαν τον «πύργο της Βαβέλ» καθώς οι εκπρόσωποι ορισμένων μετόχων επέμεναν στην αποχώρηση του επίτιμου προέδρου της τράπεζας Μιχάλη Σάλλα, χωρίς να ενδιαφέρονται επί της ουσίας για την εξεύρεση CEO, η αποχώρηση του έμπειρου τραπεζίτη από τη θέση του προέδρου έβαλε τη διαδικασία στις ράγες της επόμενης φάσης.

Έτσι, αμέσως μετά την περίοδο της θερινής ραστώνης, «παύθηκε» -όπως αποκάλυψε στις 22 Σεπτεμβρίου το euro2day.gr- το ελληνικό τμήμα της Egon Zehnder και δόθηκε εντολή απευθείας στην Egon Zehnder Λονδίνου.

Έκτοτε, η διαδικασία έτρεξε σε συνδυασμό με την πίεση από τις εποπτικές αρχές να κλείσει γρήγορα η διοικητική εκκρεμότητα στην τράπεζα. Εξάλλου, οι ξένοι αναλυτές στα τελευταία conference calls, κατόπιν αποτελεσμάτων, ρωτούσαν επίμονα για το θέμα, καθώς η συνεχιζόμενη εκκρεμότητα προκαλούσε προβληματισμό στους επενδυτές.

Εθνική

Έλληνας που έχει εργασθεί επί σειρά ετών στο εξωτερικό αναμένεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να είναι -εκτός απροόπτου- ο νέος πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας. Η διαδικασία του διεθνούς διαγωνισμού βρίσκεται εδώ και περίπου ένα μήνα σε πλήρη εξέλιξη και πηγές αναφέρουν ότι προς το τέλος του Οκτωβρίου θα υπάρξουν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Οπως έχει γράψει η στήλη "Χαμαιλέων", η επιτροπή ανάδειξης μελών του ΔΣ καλείται να επιλέξει το νέο πρόεδρο της τράπεζας μεταξύ τεσσάρων υποψηφίων, δύο εκ των οποίων είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών και πρώην πρόεδρος της τράπεζας Γιώργος Ζαννιάς, καθώς και ο πρώην υποδιοικητής της ΤτΕ και πρώην πρόεδρος της Eurobank Τάκης Θωμόπουλος. Οι άλλοι δύο είναι Ελληνες με καριέρα σε πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού. 

Η νυν πρόεδρος της Εθνικής κ. Λούκα Κατσέλη θα αποχωρήσει από το τιμόνι της τράπεζας καθώς προσκρούει στο κριτήριο επιλογής βάσει του οποίου τα στελέχη των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών δεν πρέπει να είχαν πολιτική θέση και δραστηριότητα την τελευταία 5ετία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v