Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το θετικό αφήγημα προκρίνει η ΝΔ

Αλλαγή δοσολογίας στη γαλάζια αντιπολιτευτική τακτική. Υποβαθμίζει η Πειραιώς την απουσία των τριών πρώην αρχηγών από τη συζήτηση στη Βουλή. Στις ΗΠΑ από χθες και για μία εβδομάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ομιλίες σε πανεπιστήμια.

Το θετικό αφήγημα προκρίνει η ΝΔ

«Αποδείξαμε ότι, αν χρειαστεί, μπορούμε να βάλουμε τα γάντια και να παίξουμε μποξ. Αλλά προτεραιότητά μας πλέον είναι άλλη, η διάδοση στην κοινωνία της Συμφωνίας Αλήθειας που προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης». Σε αυτές τις λέξεις στενού συνεργάτη του προέδρου της ΝΔ περικλείεται συνοπτικά το νέο πλάνο δράσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά και την προχθεσινή μετωπική αντιπαράθεση του επικεφαλής της με τον πρωθυπουργό στη Βουλή.

Στον χθεσινό «πρωινό καφέ» στην οδό Πειραιώς, λίγες ώρες πριν ο πρόεδρος της ΝΔ ταξιδέψει για τις ΗΠΑ όπου θα παραμείνει επί μία εβδομάδα, έγινε η αποτίμηση της κοινοβουλευτικής μονομαχίας με την ικανοποίηση να είναι εμφανής, αν και το μεγαλύτερο μέρος της σύσκεψης αφιερώθηκε στον τρόπο με τον οποίο θα κινηθούν τα στελέχη της παράταξης από εδώ και πέρα.

Η αίσθηση που υπάρχει στη ΝΔ είναι ότι ο πρωθυπουργός θα «συνεχίσει να επιχειρεί τον αποπροσανατολισμό των πολιτών από τα μείζονα προβλήματα που έχει οδηγήσει η πολιτική του, όπως έκανε στη συζήτηση της Δευτέρας».

Ωστόσο, σύμφωνα με κομματική πηγή, «εμείς δεν θα συμμετέχουμε σε αυτόν τον... κατήφορο. Επιλέγουμε να προβάλουμε το αισιόδοξο μήνυμα ότι η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί από μία σοβαρή και αξιόπιστη κυβέρνηση, όπως θα είναι αυτή της ΝΔ, πολύ σύντομα. Είναι αυτή που θα βάλει ξανά την Ελλάδα στον δρόμο της ανάπτυξης και θα ξαναφέρει την αυτοπεποίθηση στον τόπο», αναφέρει.

Υπό το πρίσμα αυτό, στη ΝΔ υπενθυμίζουν τις συγκεκριμένες προτάσεις που διατύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο προχθές για τη διαφθορά, όσο και στην προηγούμενη συζήτηση στη Βουλή για την παιδεία, ενώ προαναγγέλλουν και άλλες θετικές και εφαρμόσιμες θέσεις που θα εμπλουτίζουν ταυτόχρονα και το γαλάζιο κυβερνητικό πρόγραμμα. «Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι εάν προκληθούμε, δεν θα απαντήσουμε», τονίζουν στο στρατόπεδο της ΝΔ, που θέλουν να ενισχύσουν τη δημόσια εικόνα του κ. Μητσοτάκη, ως εν δυνάμει πρωθυπουργού.

«Θα ήθελε διακαώς ο κ. Τσίπρας»

Παράλληλα, στην αξιωματική αντιπολίτευση υποβαθμίζουν το θέμα της απουσίας των τριών πρώην αρχηγών του κόμματος από την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, το οποίο επιχείρησε να αναδείξει από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας για ευνόητους λόγους. Ο μόνος επίσημα δικαιολογημένος εκ των τριών ήταν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος βρισκόταν στις Βρυξέλλες, εκπροσωπώντας τη ΝΔ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ωστόσο και με τους Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά «δεν τίθεται το παραμικρό ζήτημα, όπως θα ήθελε διακαώς ο κ. Τσίπρας», υπογραμμίζει η Πειραιώς.

«Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Μερικές ημέρες πριν και οι τρεις πρόεδροι του κόμματος ήταν στην πανηγυρική σύγκληση της πολιτικής επιτροπής του κόμματος, στην οποία γιορτάσαμε τα 42 χρόνια από την ίδρυσή μας. Σε ένα κλίμα που επιβεβαίωνε την ενότητα του κόμματος και στην κορυφή αλλά και στη βάση», δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, ενώ και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην προχθεσινή του ομιλία για μια ακόμη φορά μίλησε επαινετικά για τους δύο πρώην πρωθυπουργούς.

Στη ΝΔ επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία το αίτημα για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, κάτι που θα τονίσουν εκ νέου και στις προγραμματισμένες περιοδείες τους σε όλη τη χώρα τα στελέχη του κόμματος. Όσο για τον κ. Μητσοτάκη, από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με το επιτελείο του προκειμένου επί καθημερινής βάσης να χαράζεται η στρατηγική της παράταξης. Το ταξίδι του στις ΗΠΑ έχει ιδιωτικό χαρακτήρα, ωστόσο θα έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει τρεις ομιλίες σε ισάριθμα πανεπιστήμια (Harvard - Kennedy School of Government, Tufts Fletcher School, Johns Hopkins), αλλά και να δώσει συνέντευξη σε ένα αμερικανικό ΜΜΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v