Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Στη... γωνία μπαίνουν οι απατεώνες

Αποφασισμένες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις περιπτώσεις απάτης οι ασφαλιστικές εταιρίες. Μεταξύ 5%-20% του συνολικού κονδυλίου των ζημιών οι... «κομπίνες». Περισσότερο «αμαρτωλός» ο κλάδος του αυτοκινήτου.

Ασφαλιστικές: Στη... γωνία μπαίνουν οι απατεώνες

Μπορεί οι κερδοφορίες των εγχώριων ασφαλιστικών ομίλων το 2015 και κατά το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς να κυμάνθηκαν σε σαφώς ικανοποιητικά επίπεδα, ωστόσο οι διοικήσεις των εταιρειών όχι μόνο δεν εφησυχάζουν, αλλά δείχνουν διατεθειμένες να... εξαντλήσουν κάθε περιθώριο προκειμένου να βελτιώσουν την παραγωγικότητά τους.

«Η εποχή των παχέων αγελάδων στον ασφαλιστικό τομέα έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Τότε τα κέρδη προέρχονταν από τις μεγάλες αποδόσεις των επενδύσεων, αλλά και από το γεμάτο πορτοφόλι των καταναλωτών. Σήμερα, τα επιτόκια είναι αρνητικά και οι πελάτες έχουν πληγεί καίρια από την οικονομική κρίση», δηλώνει στο Euro2day.gr παράγοντας της αγοράς, συμπληρώνοντας:

«Οι διοικήσεις των ασφαλιστικών εταιρειών, είτε ελληνικές είναι, είτε ξένες, δεν επαναπαύονται στις κερδοφορίες τους, αλλά είναι αποφασισμένες να διατηρήσουν τις εταιρείες τους ισχυρές, ακόμη και σε περίπτωση επιδείνωσης του εξωτερικού περιβάλλοντος. Γι' αυτό, μεταξύ άλλων, προσπαθούν να περικόψουν περιττές δαπάνες και προς την κατεύθυνση αυτή, η χρήση των νέων τεχνολογιών και η καταπολέμηση της ασφαλιστικής απάτης έχουν μπει για τα καλά στο προσκήνιο».

Το Euro2day.gr είχε αναφερθεί στην εστίαση του ενδιαφέροντος των ασφαλιστικών εταιρειών στις νέες τεχνολογίες με σχετικό δημοσίευμα, ενώ πολλές σχετικές συζητήσεις είχαν γίνει και στο διεθνές ασφαλιστικό συνέδριο του κλάδου στην Ύδρα τον ίδιο μήνα.

Στο ίδιο συνέδριο είχαν γίνει αναφορές και για την ανάγκη καταπολέμησης της ασφαλιστικής απάτης και μάλιστα δεν είναι τυχαίο πως η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος διοργανώνει στις 19 Οκτωβρίου ενημερωτική εκδήλωση για το συγκεκριμένο θέμα.

Το ζήτημα φαίνεται πως είναι πολύ σοβαρό και οι ασφαλιστικές εταιρείες δείχνουν αποφασισμένες να το αντιμετωπίσουν στη ρίζα του.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει στο Euro2day.gr υψηλόβαθμο στέλεχος εταιρείας: «Επίσημα στοιχεία δεν υπάρχουν, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις που έχουν γίνει, το μέγεθος της ασφαλιστικής απάτης στην Ελλάδα είναι εκτεταμένο και ως ποσό κυμαίνεται μεταξύ του 5% και του 20% του συνόλου των ζημιών! Οι περισσότερες περιπτώσεις εντοπίζονται στον κλάδο των οχημάτων, ενώ φυσικά δεν λείπουν και τα περιστατικά τόσο στα συμβόλαια υγείας, όσο και στους πελάτες των λοιπών γενικών ασφαλίσεων».

Σύμφωνα μάλιστα με το ίδιο στέλεχος, «για τις ασφαλιστικές εταιρείες, δεν τίθεται μόνο το ζήτημα της μείωσης του κόστους των αποζημιώσεων προκειμένου να αυξηθούν οι κερδοφορίες τους, αλλά και η δυνατότητα των εταιρειών να εξακολουθήσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις σε περιόδους κρίσης. Οι πελάτες μας, λόγω της βαθιάς οικονομικής ύφεσης, έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να ασφαλιστούν, αλλά ταυτόχρονα διαθέτουν λιγότερα χρήματα.

Εμείς από την πλευρά μας θα πρέπει να μειώσουμε τις τιμές των ασφαλίστρων και αυτό μπορεί να γίνει μέσα από την εξοικονόμηση κόστους -η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει- και μέσα από την καταπολέμηση της απάτης. Θα μεταφέρουμε πόρους από τους παράνομους στους νόμιμους πελάτες μας, οι οποίοι φυσικά αποτελούν και τη συντριπτική πλειονότητα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v