Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας καλεί Μητσοτάκη «στα μαρμαρένια αλώνια»

Κύκλο σκληρής προσωπικής αντιπαράθεσης με τον αρχηγό της ΝΔ άνοιξε χθες ο πρωθυπουργός. Siemens, Κήρυκας Χανίων και τραπεζικά δάνεια στο επίκεντρο. Μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες, αλλά και άνοιγμα στους πρώην του ΠΑΣΟΚ ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας καλεί Μητσοτάκη «στα μαρμαρένια αλώνια»

Η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά και τη διαπλοκή εγκαινίασε έναν κύκλο σκληρής προσωπικής αντιπαράθεσης Τσίπρα-Μητσοτάκη, με τον πρωθυπουργό να δίνει τον τόνο και το μήνυμα: «Θα αναμετρηθούμε οι δυο μας».

Και στις τρεις παρεμβάσεις του ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε προσωπικά και επιμόνως στον αρχηγό της ΝΔ, συνδέοντάς τον με τη διαπλοκή των προηγούμενων χρόνων. Η φράση «πιο εύκολα θα πείσετε ότι ήσασταν έξι μηνών πολιτικός κρατούμενος παρά ότι δεν είστε εσείς και το κόμμα σας διαπλεκόμενοι» ήταν ενδεικτική των προθέσεών του.

Για πρώτη φορά μάλιστα συνέδεσε, επισήμως, τον κ. Μητσοτάκη με το σκάνδαλο της Siemens (προκαλώντας τον να δηλώσει εάν ο ίδιος το θεωρεί σκάνδαλο, κάτι που έγινε στο στάδιο των δευτερολογιών), ενώ ανέδειξε την υπόθεση του τραπεζικού δανείου (ύψους 300.000) της εφημερίδας Κήρυκας Χανίων, την οποία έφερε στο φως η Εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα δάνεια στα κόμματα και στα μέσα ενημέρωσης.

Για το μεν σκάνδαλο Siemens, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε (με επιθετικό λόγο και για πρώτη φορά) στις σχέσεις της οικογένειας του κ. Μητσοτάκη με τον τότε ισχυρό άνδρα της γερμανικής εταιρίας Μιχάλη Χριστοφοράκο, ενώ υπενθύμισε τις κατηγορίες για δωρεάν τηλεφωνικό κέντρο που είχε προμηθεύσει η εταιρία στον κ. Μητσοτάκη όταν άνοιξε πολιτικό γραφείο.

Δεν υπαναχώρησε ούτε μετά την (οργισμένη) απάντηση του κ. Μητσοτάκη ότι αποπλήρωσε το τηλεφωνικό κέντρο, καθώς ο κ. Τσίπρας συνέχισε την επίθεση με τη φράση «το πληρώσατε όταν έγιναν οι αποκαλύψεις».

Στο θέμα του δανείου του Κήρυκα Χανίων, κυβερνητικά στελέχη εντόπισαν μία «λεπτομέρεια» που θα έχει, όπως λένε, συνέχεια στην Εξεταστική επιτροπή: ο κ. Μητσοτάκης απάντησε «έχουμε σε ρύθμιση το δάνειο», παρότι πριν από τρεις μήνες, που αποκαλύφθηκε η ύπαρξή του, είχε υποστηρίξει πως το εν λόγω δάνειο έχει αγορασθεί από τρίτο πρόσωπο και άρα η οικογένειά του δεν ευθύνεται για τη μη αποπληρωμή του.

Ανοιγμα Καμμένου... σε Αβραμόπουλο

Κυβερνητικές πηγές δεν θεωρούν τυχαία την απουσία από τη χθεσινή συζήτηση των τριών πρώην αρχηγών της ΝΔ, των Κώστα Καραμανλή, Αντώνη Σαμαρά και Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Κατά τη δική τους ερμηνεία, «απουσίασαν για να μην υποχρεωθούν να στηρίξουν τον κ. Μητσοτάκη καθώς από το ρεπορτάζ των προηγούμενων ημερών είχε γίνει σαφές ότι θα δεχόταν κατηγορίες για προσωπική και οικογενειακή εμπλοκή σε υποθέσεις όπως της Siemens».

Δεν πέρασε απαρατήρητη μάλιστα η θετική αναφορά του Πάνου Καμμένου... στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, λέγοντας ότι, ως υπουργός Αμυνας, πάσχισε να διορθώσει τις συμβάσεις που είχε υπογράψει ο προκάτοχός του Ευάγγελος Βενιζέλος για τα περίφημα υποβρύχια. Αναφορά που παραπέμπει στις έντονες φήμες ότι «έρχεται η ώρα των υποβρυχίων», με τη σχετική δικογραφία να παίρνει τον δρόμο της.

«Πήραμε νέα λίστα Μπόργιανς»

Δεν πέρασε απαρατήρητη ούτε η ανακοίνωση που έκανε ο κ. Τσίπρας ότι έφτασε στις ελληνικές αρχές άλλη μία «λίστα Μπόργιανς» (σ.σ. του υπουργού Οικονομικών της Ρηνανίας-Βεστφαλίας), με 400 ονόματα Ελλήνων μεγαλοκαταθετών.

Το μήνυμα, εν προκειμένω, εστάλη... προς πολλές κατευθύνσεις, καθώς ουδείς γνωρίζει ποια είναι τα 400 ονόματα, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανησυχούν.

Στην πραγματικότητα, αυτή ήταν και η μοναδική «καινούργια είδηση» που έδωσε ο πρωθυπουργός, καθώς οι υπόλοιποι φάκελοι που ανέσυρε είναι λίγο-πολύ γνωστοί.

Τους ανέδειξε όμως με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο, παραπέμποντας στο ύφος της πολιτικής αντιπαράθεσης που θα ακολουθήσει εφεξής και απευθυνόμενος στους πολίτες.

Για παράδειγμα, ρώτησε επιμόνως τόσο τον κ. Μητσοτάκη όσο και τη Φώφη Γεννηματά τι θα κάνουν με τα τραπεζικά «θαλασσοδάνεια» που πήραν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα χρόνια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι με όρους σημερινής κρατικής επιχορήγησης (την οποία έχουν βάλει εγγύηση για όλα τα δάνεια), η ΝΔ θα χρειαστεί 122 χρόνια για την αποπληρωμή τους και το ΠΑΣΟΚ 423 χρόνια...

Ανοιγμα στους «ανιδιοτελείς του ΠΑΣΟΚ»

Αρωμα... συνεδρίου είχε η αναφορά του κ. Τσίπρα στα πρώην «ανιδιοτελή» στελέχη του ΠΑΣΟΚ που το εγκατέλειψαν, όταν είδαν ότι το κόμμα απομακρύνεται από τις αρχές του, και στράφηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Τυπικά, επρόκειτο για απάντηση του πρωθυπουργού στις κατηγορίες της κ. Γεννηματά ότι το «παλιό ΠΑΣΟΚ» βρίσκεται στο σημερινό κυβερνών κόμμα, με τον κ. Τσίπρα να διαχωρίζει τα απλά μέλη και μεσαία στελέχη του από τους κορυφαίους που βρίσκονται ήδη φυλακισμένοι (Ακης Τσοχατζόπουλος), είτε κατηγορούμενοι για βαριά αδικήματα (Γιάννος Παπαντωνίου, Τάσος Μαντέλης).

«Πίσω από τις γραμμές» ωστόσο δόθηκε η ευκαιρία στον πρωθυπουργό να προετοιμάσει το έδαφος για τη συζήτηση περί διεύρυνσης που (αναμένεται ότι) θα κυριαρχήσει στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο ξεκινά μεθαύριο, με τη λεγόμενη «πασοκική τάση» να ετοιμάζει δυναμική παρέμβαση.

Είναι ενδεικτική η παρατήρηση που έκανε δυο-τρεις φορές χθες ο κ. Τσίπρας στη Βουλή για την «ομοιότητα» των ομιλιών του κ. Μητσοτάκη και της κ. Γεννηματά.

Υπονοώντας ότι ΝΔ-ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν να συμπορεύονται και, επομένως, οι «ανιδιοτελείς» του πρώην Κινήματος πρέπει να συναντηθούν στον ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v