Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε αλλαγή σελίδας ποντάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Το νέο βήμα της γαλάζιας στρατηγικής και η αποτίμηση της χθεσινής μάχης στη Βουλή για τη διαφθορά. Πώς ερμηνεύεται η «διαχωριστική γραμμή» που θέλει να τραβήξει η Πειραιώς από το χθες. Η μία εξεταστική, η λογική του εντυπωσιασμού και το... απέραντο δικαστήριο.

Σε αλλαγή σελίδας ποντάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Με τη φράση που απηύθυνε προς τον Αλέξη Τσίπρα στο τέλος της χθεσινής ομιλίας του στη Βουλή, ότι «ανεβήκατε με τη λάσπη και κατρακυλάτε στη λάσπη, δεν θα σας ακολουθήσω από εδώ και στο εξής», ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσδιόρισε το νέο στάδιο της στρατηγικής που θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα η ΝΔ. Αφού προηγήθηκε ανταλλαγή σφοδρών πυρών μεταξύ των δύο αναφορικά με τη «διαπλοκή και τη διαφθορά», που ήταν το θέμα της προ ημερησίας διάταξης συζήτησης, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στο όνομα της υπευθυνότητας και της λαϊκής βούλησης, θέλησε να τραβήξει μια διαχωριστική γραμμή από το χθες και να πάει ένα βήμα μπροστά.

«Από σήμερα θα σας αφήσω στη μοναξιά σας να αποδείξετε ποιος είναι περισσότερο ή λιγότερο διεφθαρμένος. Θα συνεχίσω διεκδικώντας την ενότητα αυτής της χώρας. Οι πολίτες που σας ψήφισαν δεν έχουν καμία ευθύνη. Χρέος μας είναι να ενώσουμε τον λαό και για αυτό δεν θα σας ακολουθήσουμε στον κατήφορο», σημείωσε.

Ο κόσμος δεν θέλει άλλες «κοκορομαχίες», έλεγε μετά τη συνεδρίαση συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη, εξηγώντας τη νέα παράμετρο της γαλάζιας τακτικής. Για τον λόγο αυτό, εξήγησε, «μακριά από τη λογική του εντυπωσιασμού και των λαϊκίστικων κορονών, ο πρόεδρος της ΝΔ πρότεινε δώδεκα συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας και την καταπολέμηση της διαφθοράς, σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό που δεν είπα απολύτως τίποτα καινούργιο».

Αποχωρώντας λίγο μετά τα μεσάνυχτα από το Κοινοβούλιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύντομη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους, ανέφερε: «Νομίζω ότι σήμερα μάθατε πολλά καινούργια πράγματα από μένα και τίποτα από τον πρωθυπουργό. Μία από τα ίδια. Απαντήσεις σε αυτά που έθεσα, δεν πήρα, όπως είδατε», είπε.

Εντύπωση προκάλεσε η φράση του προέδρου της ΝΔ προς τον πρωθυπουργό ότι δεν θα επιτρέψει να μετατραπεί η χώρα σε ένα απέραντο δικαστήριο, θέμα για το οποίο μίλησε και πάλι πριν από λίγες μέρες. «Μια Ελλάδα που παραμένει ένα απέραντο δικαστήριο για το χθες, δεν μπορεί να γίνει ένα μεγάλο και φιλόδοξο εργοτάξιο για το αύριο», είχε πει χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας ωστόσο την εξεταστική επιτροπή που θα συστήσει η ΝΔ, εφόσον κυβερνήσει, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η χώρα οδηγήθηκε πέρυσι στα capital controls.

«Πιεσμένος και εκνευρισμένος»

Στην Πειραιώς κάνουν λόγο για «σαφή επικράτηση» του Κυριάκου Μητσοτάκη στη χθεσινή μονομαχία, καθώς «είχε συγκεκριμένες θέσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί η σοβαρή αυτή παθογένεια του συστήματος».

Αντίθετα, ο πρωθυπουργός, λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, εμφανίστηκε «ιδιαίτερα πιεσμένος και εκνευρισμένος, αναμασώντας όσα επαναλαμβάνει σταθερά τους τελευταίους μήνες» και χωρίς να καταθέσει ούτε μία πρόταση για τη διαπλοκή. Όσον αφορά στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «αποκαλύφθηκε βήμα προς βήμα το φιάσκο».

Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε και πάλι με έμφαση το αίτημα για πρόωρες εκλογές, τονίζοντας πως «κάθε μέρα που περνάει, το τίμημα παραμονής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία είναι πολύ βαρύ. Δεν είναι μακριά η στιγμή που ο λαός θα κληθεί να πάρει τις αποφάσεις του και μία μεγάλη πολιτική αλλαγή είναι απαραίτητη», υποστήριξε, προκαλώντας τον Αλέξη Τσίπρα. «Αν τολμάτε, κάντε εκλογές», του είπε.

Έθεσε δε τη σύγκριση των δύο πολιτικών αρχηγών, δηλώνοντας βέβαιος για την υπεροχή του. «Ας συγκριθούμε λοιπόν, εσείς πήρατε το δαχτυλίδι από τον κ. Αλαβάνο, εγώ είμαι πολιτικά αυτόνομος, έχω δικό μου στίγμα, εκλέχτηκα από 400.000 πολίτες. Έχω τρία πτυχία και ενώ εγώ εργαζόμουν, εσείς προσπαθούσατε για δέκα χρόνια να πάρετε ένα πτυχίο στο Πολυτεχνείο». Διατύπωσε επίσης το ερώτημα προς τον πρωθυπουργό «πόσα ένσημα έχει κολλήσει», για να καταλήξει: «Κάνω πολιτική αρχών και λέω στους πολίτες την αλήθεια, εσείς είστε συνώνυμο της πολιτικής εξαπάτησης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v