Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεύτερη αξιολόγηση fast track θέλει η κυβέρνηση

Στη δεύτερη αξιολόγηση στρέφεται η κυβέρνηση, μετά τις αποφάσεις του Eurogroup. Καθησυχάζει για την εκταμίευση και τη ροή εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών Δημοσίου τον Οκτώβριο το οικονομικό επιτελείο. Επιστρέφουν οι θεσμοί.

Δεύτερη αξιολόγηση fast track θέλει η κυβέρνηση

Η αλήθεια είναι ότι μοιάζει λίγο με καψόνι. Σε αυτό συνέβαλε αφενός η δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε το περασμένο Σάββατο, όταν έλεγε ότι απέχουμε πολύ από την ικανοποίηση των προαπαιτούμενων, αλλά και η αντίστιξή της με τη δήλωση του κοινοτικού Επιτρόπου Π. Μοσκοβισί, λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup, η οποία έδειχνε άμεση εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Το αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup διέψευσε και τους δύο. Τα προαπαιτούμενα δεν απείχαν καθόλου από την εκπλήρωσή τους, αλλά και η δόση των 2,8 δισ. ευρώ δεν πήρε «πράσινο» φως.

Κυβερνητικές πηγές απορρίπτουν τις θεωρίες για γερμανικό καψόνι, περιορίζοντας την εξήγηση για τις καθυστερήσεις στην εκταμίευση της σπαστής δόσης των 2,8 δισ. ευρώ σε «γραφειοκρατία».

Το Eurogroup έλαβε χθες την πολιτική απόφαση για την εκταμίευση του σκέλους εκείνου της δόσης που αφορά στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους και φτάνει το 1,1 δισ. ευρώ, διαπιστώνοντας ότι και τα 15 προαπαιτούμενα έχουν ικανοποιηθεί πλήρως.

Για να εκταμιευθούν τα κεφάλαια όμως, θα υπάρξει συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM, η οποία αναμένεται σύμφωνα με τον Κλάους Ρέγκλινγκ σε περίπου δύο εβδομάδες. Θα μπορούσαμε και νωρίτερα, ανέφερε ο επικεφαλής του ESM, αλλά δεν συντρέχει λόγος. Το ίδιο επιβεβαιώνουν και ελληνικές πηγές. Είτε έρχονταν αύριο τα κεφάλαια για την εξυπηρέτηση του χρέους, είτε στο τέλος του μήνα, ζήτημα ρευστότητας δεν υπάρχει.

Το υπόλοιπο 1,7 δισ. ευρώ, από την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, συνδέεται με την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Αυτά τα κεφάλαια είναι που κόλλησαν στην έλλειψη επαρκών στοιχείων για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, αλλά όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα και η εκταμίευσή τους είναι θέμα χρόνου. Τα στοιχεία αναμένεται να εξεταστούν σε νέα συνεδρίαση του EwG στις 24 Οκτωβρίου.

Η συμφωνία με τους δανειστές προβλέπει ότι για να προχωρήσει η εκταμίευση της επόμενης δόσης, η οποία συνδέεται με την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών, θα πρέπει προηγουμένως να έχει διοχετευτεί στην αγορά το 80% της προηγούμενης καταβολής.

Τον Ιούλιο, στον ειδικό λογαριασμό ο οποίος έχει δημιουργηθεί προκειμένου να τροφοδοτεί τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών, είχαν καταβληθεί από τον ESM 1,8 δισ. ευρώ.

Στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος έδειξαν ότι έως το τέλος Αυγούστου στην αγορά είχαν πέσει 1,570 δισ. ευρώ για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Με βάση αυτά τα στοιχεία, οι πληρωμές φτάνουν το 80,5% του 1,8 δισ. ευρώ.

Η διαφορά είναι όμως ότι ένα ποσό της τάξεως των 420 εκατ. ευρώ είχε πληρωθεί από ίδιους πόρους και όχι μέσω της δόσης του 1,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες.

Έτσι, κατά τις μετρήσεις της Κομισιόν, οι βεβαιωμένες πληρωμές από τον ειδικό λογαριασμό είναι λίγο πάνω από το 60% των κεφαλαίων έως το τέλος Αυγούστου, ενώ τα στοιχεία για τον Σεπτέμβρη δεν είναι ακόμα διαθέσιμα.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι τα στοιχεία Σεπτεμβρίου θα δείξουν πληρωμές πάνω από 1,8 δισ. ευρώ ή κοντά στο 105% των διαθέσιμων κεφαλαίων. Η Κομισιόν, αναφέρουν πληροφορίες, δεν αμφισβητεί την πρόοδο και εκτιμά ότι πράγματι ο στόχος θα φανεί πως έχει επιτευχθεί με τα στοιχεία Σεπτεμβρίου. «Θα δοθούν τα χρήματα», είπε χαρακτηριστικά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ χθες στη συνέντευξη Τύπου.

Επομένως οι Ευρωπαίοι απλά περιμένουν τα στοιχεία, για να ανάψει το πράσινο φως σε νέα συνεδρίαση του EwG για την εκταμίευση και της δόσης του 1,7 δισ. ευρώ.

Χωρίς καθυστερήσεις

Τα κεφάλαια της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ ενδέχεται να έρθουν σπαστά στην Ελλάδα, ενδέχεται να έρθουν και πακέτο. «Το 1,1 δισ. ευρώ ενδεχομένως να έρθει και πριν τις 24 Οκτωβρίου», εκτιμά κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, αν και πρακτικά υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές ότι δεν αλλάζει τίποτα επί της ουσίας.

Το μεγάλο ζητούμενο είναι να μη διαταραχθεί το χρονοδιάγραμμα της δεύτερης αξιολόγησης και της ροής πληρωμών ληξιπρόθεσμων οφειλών, ώστε να μην υπάρξουν πρόσθετες πιέσεις στην πραγματική οικονομία. Αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών απαντά αρνητικά στο ενδεχόμενο καθυστερήσεων στις πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Αναφορικά με την αξιολόγηση, άλλη κυβερνητική πηγή επισημαίνει ότι το χρονοδιάγραμμα δεν έχει αλλοιωθεί και προβλέπει έλευση των επικεφαλής των δανειστών στις 17 Οκτωβρίου και έναρξη των συνομιλιών για τη δεύτερη αξιολόγηση στις 18 του μήνα.

Στόχος παραμένει η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πριν τις 5 Δεκεμβρίου, οπότε είναι προγραμματισμένο το τελευταίο Eurogroup του έτους, ώστε σύμφωνα με τις ελληνικές επιδιώξεις, να είναι ανοιχτός ο δρόμος για τη συζήτηση για το δημόσιο χρέος.

Αναφορικά με το βάσιμο των προσδοκιών αυτών, οι χθεσινές δηλώσεις Ντάισελμπλουμ σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις για το εάν θα μπει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ή όχι και πότε θα ληφθούν οι αποφάσεις, δείχνουν ότι ο πρόεδρος του Eurogroup δεν είναι πλέον τόσο «θερμός».

Δεν θα ανοίγω τη συζήτηση για το χρέος σε κάθε μηνιαίο Eurogroup ανέφερε...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v