Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Θα πάμε στη Βουλή με βαλίτσες στοιχείων

Σήμερα η συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, με θέμα «διαφθορά και διαπλοκή». Στο επίκεντρο με στοιχεία για τις προηγούμενες κυβερνήσεις και… βέλη από την αντιπολίτευση, οι Δ. Παπαγγελόπουλος και Ν. Παππάς. Κρίσιμο το timing ενόψει (και) του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Κυβέρνηση: Θα πάμε στη Βουλή με βαλίτσες στοιχείων

«Με όλα της τα όπλα» θα προσέλθει σήμερα η κυβέρνηση στη συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή και τη διαφθορά, όπως έχει διαμηνύσει στην (αξιωματική, κυρίως) αντιπολίτευση ο Αλέξης Τσίπρας.

Η αντιπαράθεση θα γίνει σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών καθώς ο πρωθυπουργός... άρπαξε την ευκαιρία που του έδωσε προ δέκα ημερών από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνει κάποια στιγμή αυτή η συζήτηση.

Ο κ. Τσίπρας κατέθεσε αμέσως το σχετικό αίτημα στο προεδρείο της Βουλής και η συνέχεια θα δοθεί σήμερα από τα χαρακώματα της Ολομέλειας.

Την αφορμή αποτέλεσε η σκληρή κόντρα που έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση για τις τηλεοπτικές άδειες, με το πρώτο «στρατόπεδο» να κατηγορεί ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι για πλήρη σύμπλευση με τους καναλάρχες (κυρίως αυτούς που δεν κατόρθωσαν να πάρουν άδεια) και το δεύτερο να μιλά για «αριστερή διαπλοκή» εστιάζοντας στον αριθμό των τεσσάρων αδειών.

«Θα πάμε με βαλίτσες στη Βουλή»

Η σημερινή μάχη πάντως δεν θα περιοριστεί στα του τηλεοπτικού τοπίου, αλλά θεωρείται βέβαιο -από πλευράς κυβέρνησης- ότι θα αφορά γενικότερα ζητήματα διαφθοράς και διαπλοκής.

«Το οπλοστάσιο είναι γεμάτο» βεβαιώνουν κυβερνητικά στελέχη, με τον υφυπουργό Τέρενς Κουίκ να έχει ήδη δηλώσει ότι οι σχετικοί φάκελοι μπορούν να φτάσουν στο ύψος... μίας πολυκατοικίας.

Είναι ενδεικτικό ότι στην προετοιμασία της σημερινής συζήτησης μετέχει ενεργά ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης (αρμόδιος για θέματα διαφθοράς) Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ενώ τον φάκελο για τα τηλεοπτικά-εκδοτικά ετοίμασε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.

«Θα πάμε με... βαλίτσες στη Βουλή και αναλόγως των προκλήσεων που θα δεχτούμε, θα ανασύρουμε υποθέσεις», λέει κυβερνητικό στέλεχος, διαβεβαιώνοντας ότι τα στοιχεία θα δοθούν «με ονόματα και διευθύνσεις».

Σε πρώτο πλάνο, τα 400 εκατ. ευρώ που έχουν δανειστεί από τις τράπεζες ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (εστιάζοντας στο πώς έχουν δοθεί αυτά τα δάνεια και πότε/αν θα αποπληρωθούν), οι λίστες Λαγκάρντ-Μπόργιανς με «προστατευόμενους» φοροφυγάδες, το «τρίγωνο της διαπλοκής» (τράπεζες-μέσα ενημέρωσης-κυβερνήσεις), τα «μαύρα κονδύλια» (διαφημιστικά κυρίως) στον χώρο της Υγείας, υποθέσεις δωροδοκιών (με κορωνίδα την υπόθεση Siemens) και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.

Στο στόχαστρο ο κ. Παππάς

Θεωρείται βέβαιο ότι ο κ. Παππάς θα βρεθεί στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης, τα πυρά της οποίας δέχεται έτσι κι αλλιώς το τελευταίο διάστημα, λόγω των τηλεοπτικών αδειών.

Μένει να αποδειχθεί εάν τα πυρά θα είναι... άσφαιρα ή θα τραυματίσουν (και πόσο) τον υπουργό, καθώς στελέχη της αντιπολίτευσης προειδοποιούν ότι «θα αποδείξουμε την αριστερή διαπλοκή που πήγε να στηθεί» μέσω της υποψηφιότητας Καλογρίτσα στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και της προσπάθειας δανειοδότησής του από την Τράπεζα Αττικής.

Ειδικά για την Τράπεζα Aττικής και τις πρακτικές της επί των προηγούμενων κυβερνήσεων, η κυβερνητική πλευρά θα προσέλθει «με πληθώρα στοιχείων», όπως λένε στελέχη της, για τον ρόλο της στα χαριστικά δάνεια.

Και λόγω συνεδρίου

Η σημερινή συζήτηση και ο πόλεμος στοιχείων αποκτά ιδιαίτερη σημασία και λόγω της χρονικής σύμπτωσης: την Πέμπτη ξεκινά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ -το πρώτο ως κυβερνώντος κόμματος.

Είναι προφανές ότι οι κατηγορίες που θα εκτοξευθούν εναντίον του και, κυρίως, οι αποδείξεις που θα τις συνοδεύσουν, θα διαμορφώσουν το ανάλογο συνεδριακό κλίμα. Κι αυτό διότι «πολλά μάς έχουν προσάψει στη διάρκεια αυτού του ενάμιση κυβερνητικού χρόνου, αλλά ουδείς τόλμησε να μας κατηγορήσει για διαφθορά, ενώ τα της διαπλοκής στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών έχουν μείνει θεωρίες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v