Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιτική ανατροπή με… αστερίσκους βλέπουν στη ΝΔ

Εντείνεται το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πρόωρες εκλογές. Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και ποιοι οι αποδέκτες του μηνύματος του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η επιχείρηση ανάκτησης της εμπιστοσύνης των πολιτών, η ΟΝΝΕΔ και οι πρώτοι υποψήφιοι για… υποψήφιοι βουλευτές.

Πολιτική ανατροπή με… αστερίσκους βλέπουν στη ΝΔ

Την βεβαιότητα ότι η ΝΔ έχει αναστρέψει τα δεδομένα, όπως αυτά αποτυπώθηκαν στις δύο περσινές εκλογές και ότι στις επόμενες εκλογές θα κερδίσει με σημαντική διαφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Το σύνολο των δημοσκοπήσεων, υποστηρίζουν, καταδεικνύει το θετικό ρεύμα για το κόμμα, ενώ και στις επαφές του Κυριάκου Μητσοτάκη και των γαλάζιων βουλευτών με τους πολίτες κατά τις εξελισσόμενες περιοδείες, όπως τουλάχιστον εκτιμούν στη ΝΔ, η εν λόγω πολιτική ανατροπή είναι εμφανής.

«Οι πολίτες ξέρουν ότι ο κ. Τσίπρας διχάζει, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη Συμφωνία Αλήθειας και τον οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση που προτείνει, θα ενώσει όλους τους Έλληνες», σημειώνει συνεργάτης του από το επικοινωνιακό επιτελείο, το οποίο επεξεργάζεται και όλα τα ποιοτικά στοιχεία των διεξαγόμενων δημοσκοπήσεων.

Στη μεγάλη τους πλειοψηφία, αυτά φέρονται να είναι θετικά για τη ΝΔ, ωστόσο υπάρχουν και κάποια που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης. Όπως, για παράδειγμα, η στάση των νέων, ηλικίας 18-30 ετών, απέναντι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία δεν δείχνουν να εμπιστεύονται σε μεγάλο βαθμό, όπως και γενικότερα το πολιτικό μας σύστημα.

«Χρειάζεται να κάνουμε περισσότερη δουλειά σε αυτό το θέμα και άμεσα θα το πράξουμε», επισημαίνουν στην Πειραιώς, όπου βλέπουν τα πράγματα να είναι πιο δύσκολα όσον αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους και μάλλον συμβιβάζονται με την ιδέα ότι αυτοί δύσκολα θα γυρίσουν την πλάτη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η στρατηγική της ΝΔ έχει επικεντρωθεί κυρίως αφενός στις παραγωγικές τάξεις, «την Ελλάδα που ξυπνάει νωρίς» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο γαλάζιο στρατόπεδο και αφετέρου τους ανθρώπους «που έχει πλήξει βάναυσα η κρίση». Το αισιόδοξο μήνυμα που παρουσίασε στη ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη έχει ξεκινήσει να διαδίδεται σε όλη την Ελλάδα από τον ίδιο και τα στελέχη του κόμματος, με ευθύνη του Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος για την ερχόμενη εβδομάδα έχει σχεδιάσει σειρά περιοδειών και στοχευμένων επισκέψεων στη Στερεά Ελλάδα.

Προσφυγή στις κάλπες

Παράλληλα, θα συνεχιστεί η μετωπική επίθεση στη συγκυβέρνηση -που θα κορυφωθεί αύριο στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τη διαφθορά- καθώς και το αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες. Έτσι, μετά τον Κυριάκο Μητσοτάκη που το έθεσε μετ’ επιτάσεως από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ και από την ομιλία του στο Αγρίνιο, χθες ζήτησαν εμφατικά εκλογές δύο ακόμα κορυφαία στελέχη.

Ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης χαρακτήρισε αναπόφευκτες τις πρόωρες εκλογές, καθώς «το κλίμα που διαμορφώνεται είναι εξαιρετικά βαρύ για την κυβέρνηση», ενώ και ο Μάκης Βορίδης προέβλεψε σύντομα κάλπες γιατί, όπως υποστηρίζει, όσο παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ, «εξαφανίζεται η πολιτική του επιρροή και υπάρχει κίνδυνος πολιτικής εξαϋλωσής του».

Μία από τις κατηγορίες που αποδίδουν στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του στη ΝΔ είναι η «απροθυμία εφαρμογής του συμφωνημένου προγράμματος» και η «αναβολή κρίσιμων αποφάσεων για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της χώρας». Επικαλούνται δε τα μηνύματα ανώτατων ευρωπαίων αξιωματούχων προς την ελληνική πλευρά τις τελευταίες μέρες, όπως ο Πιέρ Μοσκοβισί, που «κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει γρήγορα στη νέα αξιολόγηση» και ο Κλάους Ρέγκλινγκ ο οποίος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει βούληση υπουργών να υλοποιήσουν το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

«Στο θέατρο που έστησαν, ο κ. Τσίπρας κράτησε για τον εαυτό του το ρόλο του καλού, μοιράζοντας στους άλλους τους ρόλους του κακού και του άσχετου», υπογραμμίζει στενός συνομιλητής του προέδρου της ΝΔ.

Οικονομικά ενεργοί

Στο μεταξύ, στο εσωτερικό του κόμματος συνεχίζεται η προσπάθεια ανανέωσης και εμπλουτισμού της παράταξης από νέα, άφθαρτα πρόσωπα, όπως προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα με τη σύσταση του Μητρώου Πολιτικών Στελεχών. Ήδη φέρεται να έχουν ανταποκριθεί περίπου 400 άτομα, στέλνοντας τα βιογραφικά τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχει ανακοινωθεί και στην πλειοψηφία τους είναι υποψήφιοι οικονομικά ενεργοί, με μέσο όρο ηλικίας τα 42 έτη και κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών σε ποσοστό πάνω από 50%.

Παράλληλα, στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία επανίδρυσης της ΟΝΝΕΔ, με τους συνέδρους να αναδεικνύονται μέσω της υποβολής του ενδιαφέροντός τους και 30 μοναδικών υπογραφών νεολαίων στην ιστοσελίδα της Οργάνωσης.

Συνολικά, συμμετείχαν 32.063 νέες και νέοι από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό με το 56% των συμμετεχόντων είναι ηλικίας κάτω των 23 ετών. Περισσότεροι από το ένα τρίτο των συμμετεχόντων είναι καινούργια μέλη και ενώ το στοίχημα της ανανέωσης σε όλους τους τομείς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v