Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κεφαλαιακή ενίσχυση 350 εκατ. ζητά ο ΟΑΕΕ από το Υπ. Εργασίας

Δυο αιτήματα για κεφαλαιακή ενίσχυση 350 εκατ. έχει αποστείλει προς το Υπουργείο Εργασίας η διοίκηση του ΟΑΕΕ. Εν τω μεταξύ συνεδριάζει το ΔΣ του ΙΚΑ για να αποφασίσει την μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Κεφαλαιακή ενίσχυση 350 εκατ. ζητά ο ΟΑΕΕ από το Υπ. Εργασίας

Και δεύτερο αίτημα για επιπλέον κεφαλαιακή ενίσχυση κατά συνολικά 350 εκατ. ευρώ κατέθεσε στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας η διοίκηση του ΟΑΕΕ.

Αναλυτικά, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ταμείου που πραγματοποιήθηκε χθες, εγκρίθηκε ομόφωνα πρόταση για αίτημα προς το υπουργείου για πρόσθετη χρηματοδότηση κατά 200 εκατ. ευρώ από τον λεγόμενο "μικρό" κουμπαρά του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ).

Στις 21 Σεπτεμβρίου, και πάλι ομόφωνα, είχε ληφθεί απόφαση για άντληση 150 εκατ. ευρώ.

Και τα δύο αιτήματα έχουν αποσταλεί στο υπουργείο Εργασίας και αναμένεται η έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης προκειμένου να εκταμιευθούν τα χρήματα από το ΑΚΑΓΕ.

Να σημειωθεί ότι εντός του καλοκαιριού το ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών που βουλιάζει στα ελλείμματα κυρίως λόγω της αδυναμίας του 1 στους δύο ασφαλισμένους να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, έλαβε από το ειδικό αποθεματικό επιπλέον 120 εκατ. ευρώ προκειμένου να πληρωθούν οι συντάξεις.

Μιλώντας στο Εuro2day.gr ο διοικητής του Οργανισμού Δημήτρης Τσακίρης, εκτιμά ότι έως το τέλος του 2016 δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια, εφόσον δοθούν τα 350 εκατ. ευρώ.

Αυτή την ώρα, συνεδριάζει και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΚΑ. Στην ημερήσια διάταξη δεν υπάρχει αίτημα χρηματοδότησης από το ΑΚΑΓΕ, αίτημα το οποίο είχε απορριφθεί από την πλειοψηφία, όταν είχε τεθεί σε προηγούμενο ΔΣ.

Υπάρχει όμως εισήγηση για μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων (περίπου 150 εκατ. ευρώ) καθώς "πρόκειται για ποσά που ξεπερνούν τις τρέχουσες υποχρεώσεις του επόμενου δεκαπενθημέρου και δεν υφίσταται ανάγκη ταμειακής διευκόλυνσης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από Τομείς του Ιδρύματος για την πληρωμή των συντάξεων", στους λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Από στοιχεία που υπήρχαν στη διάθεση του Υπουργείου και αναφέρονται στο έγγραφο της εισήγησης, προκύπτει ότι η απόδοση των κεφαλαίων που κατατέθηκαν σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούνται στην ΤτΕ ανήλθε σε καθαρό ποσοστό, 3,16% (α΄ εξάμηνο 2015), 3,72% (β΄ εξάμηνο 2015), 3,60% (α΄ εξάμηνο 2016) και η πρόβλεψη των υπηρεσιών του Υπουργείου είναι ότι και το β΄ εξάμηνο 2016, οι αποδόσεις για τους λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης της ΤτΕ θα κυμανθούν πάνω από 3,3%.

Απόδοση, που όπως σημειώνεται είναι είναι αρκετά μεγαλύτερη των αποδόσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης εμπορικών τραπεζών με αποδόσεις της τάξεως 0,5% - 1,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v