Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σακελλαρίου: Εχω ευθύνη να μη χειραγωγούνται οι δικαστές μου

Οσοι προσπαθούν να διαταράξουν το κλίμα ηρεμίας προσφέρουν κακή υπηρεσία, η απάντηση του Προέδρου του ΣτΕ, μετά τον σάλο της παραίτησης δύο αντιπροέδρων. Ελάχιστη μειοψηφία όσοι αντέδρασαν. Μόνο για τα μισθολογικά η συνάντηση, διαμηνύει το Μαξίμου.

Σακελλαρίου: Εχω ευθύνη να μη χειραγωγούνται οι δικαστές μου

«Το δικαστήριο και οι δικαστικοί λειτουργοί δεν χειραγωγούνται ούτε χρησιμοποιούνται ως όχημα πολιτικών επιδιώξεων», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣτΕ, αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Είμαστε ταγμένοι στο καθήκον μας, προσπαθούμε να το εκπληρώνουμε σε κλίμα ηρεμίας και ενότητας. Οσοι προσπαθούν να το διαταράξουν, προσφέρουν κακή υπηρεσία», τόνισε ο Νίκος Σακελλαρίου στη σκιά των παραιτήσεων των δύο αντιπροέδρων του ΣτΕ και του σάλου που προκλήθηκε.

Στις δηλώσεις του μάλιστα ο κ. Σακελλαρίου χαρακτήρισε «ελάχιστη μειοψηφία» αυτούς που αντέδρασαν.

Αυτή τη στιγμή δεν είναι μόνο οι τηλεοπτικές άδειες, τόνισε. Είναι μια σοβαρή υπόθεση αλλά έχουμε και τους μισθούς, τις συντάξεις και την κρίση της ελληνικής κοινωνίας. Το καθήκον μας είναι με τις αποφάσεις και την άψογη διαδικασία να βοηθούμε την ελληνική κοινωνία.

Όπως είπε, το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει δείξει με τις αποφάσεις του το κοινωνικό του πρόσωπο και θα συνεχίσει να το επιδεικνύει.

«Πρέπει να είμαστε ενωμένοι», τόνισε. «Έχω ευθύνη να μη χειραγωγούνται οι δικαστές μου, πριν κληθούν να πάρουν μια σημαντική απόφαση».

Μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη δέσμευση του πρωθυπουργού ότι το μισθολόγιο των δικαστικών θα παραμείνει ως έχει.  

Δεν συζητάμε για αυξήσεις στην τρέχουσα συγκυρία αλλά για διασφάλιση των κεκτημένων, σημείωσε η κ. Θάνου.


Διαβεβαιώσεις Τσίπρα για αναδρομικά και μισθολόγια 

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους τρεις προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων στο Μαξίμου αφορούσε μόνο τα συνδικαλιστικά αιτήματα του χώρου «και τίποτα άλλο».

Αυτό αναφέρει κυβερνητική πηγή, διευκρινίζοντας ότι οι τρεις πρόεδροι έθεσαν τα θέματα των αναδρομικών των δικαστών και των ειδικών μισθολογίων.

Κατά την ίδια πηγή:

- Το 50% των αναδρομικών που επιδικάσθηκαν στους δικαστικούς (με τη γνωστή απόφαση του ΣτΕ) καταβάλλεται ήδη, ενώ για το υπόλοιπο 50% ο κ.Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι θα τηρηθεί η απόφαση και ότι αναζητούνται οι πόροι.

- Δεν τίθεται θέμα μείωσης των ειδικών μισθολογίων των δικαστών, αντιθέτως για το εν τρίτο αυτών υπάρχουν αυξήσεις. Εάν, ωστόσο, προκύψουν κάποιες μειώσεις στον νέο κρατικό Προϋπολογισμό "θα υπάρξει διόρθωση".

Στον διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζοντας την πρόταση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών, δεσμεύτηκε για τα ειδικά μισθολόγια του δικαστικού κλάδου.

«Εχει γίνει μια καλή επεξεργασία, μία ουσιαστική προσπάθεια να διατηρήσουμε χωρίς καμία μείωση τις ισχύουσες αμοιβές και μία αναδιάρθρωση που θα γίνει με μία προοπτική δικαιοσύνης, με βάση την οικονομική συγκυρία που βρισκόμαστε», ανέφερε.

Μάλιστα, ο ίδιος είπε ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις θα γίνουν οι αναγκαίες αυξήσεις μισθών εκείνων των λειτουργών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας».

«Τα τελευταία χρόνια, τα πέντε χρόνια της κρίσης, έχουν γίνει πολλές και μεγάλες μειώσεις που απαξιώνουν τον ρόλο των λειτουργών που διαχειρίζονται πάρα πολύ κρίσιμα ζητήματα», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Στο Μαξίμου έδωσαν το παρών οι Βασιλική Θάνου (πρόεδρος του Αρείου Πάγου), Ανδρονίκη Θεοτοκάτου (πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου) και Νίκος Σακελλαρίου (επικεφαλής του Συμβουλίου της Επικρατείας).

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε έπειτα από αίτημα των δικαστικών και έχει προγραμματιστεί εδώ και μέρες, όπως επισημαίνουν πηγές της κυβέρνησης.



 

ΝΔ: Λάθος μήνυμα οι δηλώσεις των δικαστικών για τα μισθολογικά

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Οι δημόσιες τοποθετήσεις ανώτατων δικαστικών λειτουργών, δηλαδή της ηγεσίας της ελληνικής Δικαιοσύνης, για μισθολογικά θέματα, μετά τη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, εισπράττονται από την κοινωνία ως συναλλαγή.

Εάν ο κ. Τσίπρας ήθελε να συζητήσει θέματα που αφορούν στους μισθούς των δικαστών, όφειλε να καλέσει τις συνδικαλιστικές τους Ενώσεις. Όχι την ηγεσία της Δικαιοσύνης, που αποδεχόμενη την εμπλοκή της σε τέτοιου είδους συζητήσεις, έχει τις δικές της ευθύνες για την αρνητική εντύπωση που προκαλείται.

Τέλος, αισθανόμαστε την ανάγκη να τονίσουμε προς όλες ανεξαιρέτως τις πλευρές ότι στις ευνομούμενες δημοκρατικές Πολιτείες, η εκτέλεση της αποστολής της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης, δεν μπορεί να έχει οποιοδήποτε άλλο γνώμονα ή κριτήριο πέραν της εφαρμογής των νόμων και μόνον.

Οτιδήποτε άλλο αποκτά διάσταση θεσμικής εκτροπής».

Μαξίμου: Προσβάλλετε τη δικαιοσύνη

«Η Νέα Δημοκρατία προσβάλλει ευθέως την Δικαιοσύνη και το σύνολο του δικαστικού κόσμου», απαντά το Μαξίμου. 

«Καλά θα κάνει η Νέα Δημοκρατία να κατανοήσει ότι η εφαρμογή των αποφάσεων των Δικαστηρίων δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης με συνδικαλιστικούς φορείς. Αποτελεί θέμα πολιτειακής τάξης και λειτουργίας του Πολιτεύματος. Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας δεν προσβάλλει την Κυβέρνηση και την εκτελεστική εξουσία. Προσβάλλει ευθέως την Δικαιοσύνη και το σύνολο του Δικαστικού κόσμου.

Υ.Γ. Θα όφειλαν τουλάχιστον να θυμούνται ότι ανάλογου περιεχομένου συνάντηση με την Ανώτατη ηγεσία της Δικαιοσύνης, έχει κάνει ως Πρωθυπουργός και ο κ. Σαμαράς στις 6/12/2012».

Ποτάμι: Αυταρχικό τριτοκοσμικό καθεστώς η κυβέρνηση

Ο κ. Τσίπρας αφού έλυσε χθες τα προβλήματα της εκπαίδευσης με τον κ. Καμμένο και τους μητροπολίτες, σήμερα λύνει και τα προβλήματα της Δικαιοσύνης, σημειώνει στο σχόλιό του το Ποτάμι.

«Καλεί λοιπόν την ηγεσία της Δικαιοσύνης και τάζει ότι δεν θα μειώσει τους μισθούς των δικαστών. Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, δηλώνει ότι «καθήκον μας ως δικαστών είναι να πιάσουμε το σφυγμό της ελληνικής κοινωνίας», λες και οι δικαστές είναι εταιρείες δημοσκοπήσεων κι όχι λειτουργοί που εφαρμόζουν τους νόμους. Χρησιμοποιεί δε τον πρωτοφανή όρο «οι δικαστές μου».

Ελλάς των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, το σωτήριο έτος 2016, που μοιάζει όλο και περισσότερο με αυταρχικό τριτοκοσμικό καθεστώς.», καταλήγει η ανακοίνωση του Ποταμιού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v