Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί ο Μητσοτάκης επιμένει στις πρόωρες εκλογές

Οι «κίνδυνοι» της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και η... καμένη γη. Οι δημοσκοπήσεις, το ρεύμα νίκης και το θετικό momentum για τη ΝΔ. Ο ρόλος των μικρότερων δεξιών κομμάτων και της -χωρίς ταυτότητα- κεντροαριστεράς.

Γιατί ο Μητσοτάκης επιμένει στις πρόωρες εκλογές

Η φρασεολογία που χρησιμοποίησε κατά της κυβέρνησης χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ ήταν ίσως η σκληρότερη από κάθε άλλη φορά. Οι καταγγελίες πολλές και κοινή συνισταμένη τους, το γεγονός ότι η κατάσταση πλέον δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι είναι επιτακτική ανάγκη να στηθούν άμεσα κάλπες. Το θέμα είχε θέσει για πρώτη φορά ο πρόεδρος της ΝΔ τον περασμένο Απρίλιο, στη συνέχεια χαμήλωσε για λίγο τους τόνους και τώρα, κατά το τελευταίο διάστημα, το επανέφερε μετ' επιτάσεως -και όχι τυχαία- στην κορυφή της γαλάζιας ρητορικής.

Πλέον, υποστηρίζει ο κ. Μητσοτάκης, η χώρα έχει φτάσει στο απροχώρητο και κάθε μέρα που περνά η πορεία προς τον κατήφορο γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη. Υπό αυτό το πρίσμα, υπογραμμίζει, «το κόστος της ανικανότητας και ιδεοληψίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν το επωμίζονται οι κυβερνώντες μόνο, αλλά πρωτίστως οι Έλληνες πολίτες».

Αντιστοίχως, θεωρεί ότι η ραγδαία επιδείνωση στους δείκτες ειδικά της οικονομίας κάνει εξαιρετικά δύσκολο και το έργο της επόμενης κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές, της δικής του, κατά τον ίδιο. «Αυτό που μέχρι τώρα λένε όλοι περί 'καμένης γης' ίσως για πρώτη φορά να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», έλεγε χθες συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος εξηγούσε πως «αν σήμερα η κατάσταση στην οικονομία είναι τραγική, μετά από λίγους μήνες, έτσι όπως βαδίζουν τα πράγματα, θα είναι δέκα και είκοσι φορές χειρότερα, αλλά και άγνωστο αν θα μπορεί να αναστραφεί το σκηνικό». Γι' αυτό απορρίπτει τη λογική του «ώριμου φρούτου» και ζητά εκλογές εδώ και τώρα.

Εκτίμηση του προέδρου της ΝΔ είναι ότι οι στόχοι του τρέχοντος προγράμματος, με τους ρυθμούς που κινείται η συγκυβέρνηση, δεν υπάρχει περίπτωση να εκπληρωθούν. Γεγονός που, κατά τον ίδιο, είναι προάγγελος νέων κακών, «φωτογραφίζοντας» την ενεργοποίηση του «κόφτη», βάσει της ψηφισμένης συμφωνίας με τους δανειστές.

Συνεχής αγώνας

Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να εδραιώσει το ρεύμα νίκης της ΝΔ, όπως τουλάχιστον αυτό αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, θεωρώντας ότι βρίσκεται σε ένα ευνοϊκό γι' αυτόν momentum. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το αισιόδοξο μήνυμα που εκπέμπει η ΝΔ προς την κοινωνία, μέσα από τις συνεχείς περιοδείες, ως απάντηση στην «αδιέξοδη πολιτική» της σημερινής κυβέρνησης. Εξού και το κάλεσμα προς τα γαλάζια στελέχη για «έναν συνεχή αγώνα για την ενδυνάμωση του μεταρρυθμιστικού μετώπου στη χώρα μας».

Σε αυτό το μέτωπο, μάλιστα, προσκάλεσε να συστρατευτούν όλοι, ακόμα και «όσοι συμπολίτες μας δεν μας εμπιστεύτηκαν στις τελευταίες εκλογές». Ο πρόεδρος της ΝΔ είναι πεπεισμένος ότι συγκρίνοντας οι πολίτες τον ίδιο με τον Αλέξη Τσίπρα, τις δεσμεύσεις και τις πράξεις των δύο πολιτικών ανδρών, το κόμμα του θα βγει κατά πολύ κερδισμένο. Σε αυτό το κομμάτι εκτιμά ότι θα έχει ως συμμάχους αφενός το ότι αυτή τη στιγμή τα μικρότερα δεξιά κόμματα (Εθνική Ενότητα, Νέα Δεξιά κ.α.) δεν έχουν οργανωθεί πλήρως και αφετέρου τη διχασμένη και άνευ ταυτότητας κεντροαριστερά, η οποία -σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη- τελεί χωρίς κάποιο συγκεκριμένο και ουσιαστικό ιδεολογικό στίγμα.

Στη ΝΔ, με τη στροφή που έχει γίνει το τρέχον έτος προς τον χώρο του κέντρου, εκτιμούν ότι υπάρχει δυνατότητα διεμβόλισής του, «μπολιάζοντας τη μεγάλη μας πολιτική οικογένεια με νέο αίμα», όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Με αυτόν τον τρόπο, θεωρεί ότι θα δημιουργηθεί μια μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία υπέρ των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, οδηγώντας σε ευρύτερες συμμαχίες και τελικά σε ένα θετικό αποτέλεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v