Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βέλη στην κυβέρνηση μέσω… «Αυγής»

Η δημοσκόπηση που “πάγωσε” τον ΣΥΡΙΖΑ, η κομψή ανάγνωση και τα σενάρια συνωμοσίας. Στο στόχαστρο (και) ο Ν. Παππάς, με αφορμή τις τηλεοπτικές άδειες. Ο Α. Τσίπρας καλείται να πάρει αποφάσεις «πριν από το συνέδριο».

Βέλη στην κυβέρνηση μέσω… «Αυγής»

Η δημοσκόπηση της Public Issue που παρουσίασε χθες η «Αυγή» πάγωσε το κοινό του ΣΥΡΙΖΑ -κυρίως το οργανωμένο.

Μέσα από τρεις πίνακες, εμφανίζεται... να δικαιώνεται το αίτημα Μητσοτάκη για εκλογές (το 51% απαντά καταφατικά) και να υπερτερεί του Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για πρωθυπουργός (42% έναντι 23%).

Τα «βέλη» βρίσκουν και τον Νίκο Παππά, καθώς το βασικό στοιχείο του νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, ο αριθμός των τεσσάρων καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας, εμφανίζεται να αποδοκιμάζεται από την πλειονότητα των ερωτηθέντων, που δηλώνουν ότι θα ήθελαν «5 έως 10 κανάλια».

Το Μαξίμου δεν σχολίασε τη δημοσκόπηση, επιλέγοντας να απαντήσει στον σύμβουλο του κ. Μητσοτάκη, Τάκη Θεοδωρικάκο, ο οποίος (δικαίως...) χαιρέτησε τα ευρήματα και, κυρίως, αυτό για το «συγκριτικό πλεονέκτημα» του προέδρου της ΝΔ, που αποτελεί τον δικό του στόχο.

Στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους οι κυβερνητικοί επιτελείς δήλωναν άγνοια για τη διενέργεια της δημοσκόπησης και για τα αποτελέσματά της, τα οποία, όπως έλεγαν, πληροφορήθηκαν... ως αναγνώστες της «Αυγής» χθες το πρωί.

Το σοκ συσπειρώνει (;)

Το παρασκήνιο πάντως έχει πάρει φωτιά, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μπει στην τελική ευθεία για το συνέδριό του (13-16 Οκτωβρίου) και, άρα, οι «ομάδες» παίρνουν θέση.

Το πιο κομψό σχόλιο για τη δημοσιοποίηση της δημοσκόπησης αφορά στην ανάγκη να αφυπνιστεί το οργανωμένο τμήμα και οι οπαδοί: «Υπάρχει έλλειμμα συσπείρωσης και χρειάζεται ένα σοκ για να λειτουργήσει», λένε οι αισιόδοξοι.

Στον αντίποδα, οι καχύποπτοι, οι οποίοι θεωρούν ότι ενόψει συνεδρίου οι «ομάδες» παίρνουν θέσεις μάχης. Με τι στόχο; «Κάναμε πέρυσι έναν αναγκαίο συμβιβασμό, ψηφίσαμε το τελευταίο δεκάμηνο δεκάδες επώδυνα προαπαιτούμενα, η κοινωνία βιώνει τη σκληρότητα του ‘εμπροσθοβαρούς προγράμματος’, πλην όμως, ως εδώ, αν δεν στρίψουμε το τιμόνι θα υποστούμε ατιμωτική ήττα», είναι η κεντρική ιδέα της ανάγνωσης που επιχειρούν οι περισσότεροι.

Σενάρια συνωμοσίας

Δεν λείπουν ωστόσο και τα σενάρια συνωμοσίας, που θέλουν την «ομάδα του Μαξίμου» να βάλλεται από πιο μετριοπαθή στελέχη (κυβέρνησης-κόμματος), προκειμένου να αποκτήσουν «το πάνω χέρι» στο κυβερνητικό επιτελείο.

Σ' αυτό το σενάριο αναζητείται η απάντηση στο «χτύπημα» του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά μέσα από την «αποκήρυξη» της επιλογής για τέσσερα πανελλαδικά τηλεοπτικά κανάλια.

Η σχετική γκρίνια υπάρχει εδώ και καιρό (πριν από τη δημοπρασία των τεσσάρων αδειών) αλλά δυνάμωσε μετά τις εξελίξεις περί τον Ι. Β. Καλογρίτσα και τον θόρυβο για τους ανέργους που θα αφήσουν πίσω τους οι μη αδειοδοτημένοι σταθμοί.

«Μία αποδυνάμωση του Παππά θα έδινε χώρο σε όσους θέλουν να αναβαθμιστεί ο ρόλος τους στο κυβερνητικό επιτελείο», λένε οι υποψιασμένοι, δείχνοντας... ο ένας τον άλλον.

Σημειώνουν μάλιστα ότι προ δύο εβδομάδων το tvxs.gr (σ.σ. το ενημερωτικό site που ανήκει στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιο Κούλογλου) είχε δημοσιοποιήσει επίσης αρνητική, για την κυβέρνηση, δημοσκόπηση. Η υπενθύμιση, εν προκειμένω, φωτογραφίζει το «συναινετικό» προφίλ του ευρωβουλευτή και τις συμμαχίες που έχει χτίσει με κεντρικά «μετριοπαθή» στελέχη της κυβέρνησης.

«Ο λόγος στον Τσίπρα»

Ο λόγος πλέον περνά στον κ. Τσίπρα. «Ορθώς έπραξε και δεν... απαγόρευσε τη δημοσιοποίηση της δημοσκόπησης καθώς δεν ανήκει σ' αυτή τη σχολή σκέψης και δράσης, ωστόσο οφείλει να κινηθεί δυναμικά προς το συνέδριο», σημειώνει συνεργάτης του.

Εξηγώντας ότι η ανάγκη «να ξανασυστηθούμε μετά από 1,5 χρόνο διακυβέρνησης, να συμφωνήσουμε στο πού-πώς πάμε και αν μπορούμε να πάμε» αποδεικνύεται πλέον μονόδρομος.

Ολες οι πλευρές πάντως συμφωνούν ότι οι απαντήσεις πρέπει να δοθούν πριν ανοίξει η αυλαία του Συνεδρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v