Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Νευρική κρίση» στις σχέσεις ΣΕΒ-κυβέρνησης

Τι κρύβεται πίσω από τη χθεσινή, οργίλη ανταλλαγή ανακοινώσεων μεταξύ του προέδρου του ΣΕΒ Θ. Φέσσα και της αρμόδιας υφυπουργού Βιομηχανίας Θ. Τζάκρη. Η αμοιβαία καχυποψία, τα παράπονα των επιχειρηματιών, οι κατηγορίες της κυβέρνησης και το «προηγούμενο».

«Νευρική κρίση» στις σχέσεις ΣΕΒ-κυβέρνησης

Εξαιρετικά δυσάρεστες εντυπώσεις στην αγορά προκάλεσε χθες η οργίλη ανακοίνωση της υφυπουργού Βιομηχανίας Θεοδώρας Τζάκρη εναντίον του προέδρου του ΣΕΒ Θεόδωρου Φέσσα, η οποία περιλαμβάνει και προσωπική επίθεση εναντίον του, χαρακτηρίζοντάς τον λίγο-πολύ ως «διαπλεκόμενο» που αναμένει την επάνοδο μιας κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας!

Αφορμή αποτέλεσε μια συνέντευξη του κ. Φέσσα στην Καθημερινή της Κυριακής, στην οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων ότι η κυβέρνηση «χρειάζεται περισσότερους Πιτσιόρλες» (σ.σ. πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ) ενώ σε άλλο σημείο έκανε αναφορές για «στρατό συνδικαλιστών» του ΣΥΡΙΖΑ που διοικούν τις ΔΕΚΟ, αλλά και για τις «ιδεολογικές αναφορές του κόμματος σε ένα κράτος που εργοδοτεί τους πάντες και φροντίζει για όλα», ένα μοντέλο που «πέθανε το 1989».

Εν τούτοις, ο πρόεδρος του ΣΕΒ δεν απέφυγε και την κριτική στην αντιπολίτευση για τον «κρατισμό» της, ενώ πρακτικά μάλλον άφησε «απέξω» από τα όποια κριτικά σχόλια τόσο τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για αυτό ίσως τον λόγο, αρκετοί είναι εκείνοι που αποδίδουν την οργίλη -και αμετροεπή, όπως τη χαρακτηρίζουν-ανακοίνωση της κας Τζάκρη, η οποία είχε ως τώρα στενή και σε γενικές γραμμές καλή συνεργασία με τον ΣΕΒ, στον συνδυασμό αυτών των δηλώσεων με ένα άλλο, πρόσφατο περιστατικό.

Την κυκλοφορία ενός εβδομαδιαίου Δελτίου του ΣΕΒ, στο οποίο περιέχονταν αιχμηρά σχόλια εναντίον της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, τον οποίο μεταξύ άλλων χαρακτήριζε ειρωνικά… Ρομπέν των Δασών! Το συγκεκριμένο Δελτίο «μαζεύτηκε» μεν άρον άρον από το γραφείο Τύπου του Συνδέσμου, προτού δημοσιευτεί στα περισσότερα μέσα, η… ζημιά όμως είχε ήδη γίνει.

Από την πλευρά της κας Τζάκρη (αλλά όχι μόνον εκείνης, οι πληροφορίες επιμένουν ότι το θέμα έχει λάβει διαστάσεις ευρύτερα στην κυβέρνηση), υπάρχει πλέον η αίσθηση ότι γύρω από το πρόσωπο του κ. Φέσσα και μιας ομάδας επιχειρηματιών πέριξ αυτού αναπτύσσεται ένας «κλεφτοπόλεμος» υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, που «υπερβαίνει τα εσκαμμένα».

Λέγεται μάλιστα ότι το ύφος της ανακοίνωσης Τζάκρη εξέφραζε και προσωπική «πικρία» απέναντι στον πρόεδρο του ΣΕΒ, λόγω των κινήσεων που έγιναν από την κυβέρνηση προς όφελος της επιχειρηματικότητας στο μέτωπο της ενέργειας, αλλά και των προσωπικών της προσπαθειών σε σχέση με το Συμβούλιο Βιομηχανίας.

Όπως πικρία για το ύφος της κας Τζάκρη φέρεται να εξέφραζε και η επίσης σκληρή απαντητική ανακοίνωση του κ. Φέσσα στην υφυπουργό, το περιβάλλον του οποίου δεν αρνείται ότι μεταξύ τους έχει υπάρξει πολύ καλό κλίμα συνεργασίας.

Πρόσωπα κοντά στον κ. Φέσσα δήλωναν χθες έκπληξη για την ανακοίνωση της κας Τζάκρη, σημειώνοντας ότι ο Σύνδεσμος λειτουργεί χωρίς πολιτικά ελατήρια. Δεν παρέλειψαν όμως να επισημάνουν ότι ήδη στους επιχειρηματικούς κύκλους επικρατεί μεγάλη ανησυχία για την τροπή που έχουν πάρει οι οικονομικές εξελίξεις αλλά και για το κατά πόσον υπάρχει επαρκής κατανόηση -και θέληση- από την πλευρά της κυβέρνησης, ως προς την ανάγκη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις και ενέργειες για να ενισχυθεί ο ιδιωτικός τομέας και οι επενδύσεις.

Μέλος του ΣΕΒ με μεγάλη επιρροή σημείωσε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν επενδυτικά πλάνα, άλλα μεγαλύτερα κι άλλα μικρότερα, που σκοντάφτουν σε δευτερεύοντα ζητήματα, τα οποία θα μπορούσαν να επιλυθούν με απλούς κυβερνητικούς χειρισμούς, όμως παρά τις εξαγγελίες περί ενθάρρυνσης των επενδύσεων, στην πράξη υπάρχει αδιαφορία!

Παρ' όλα αυτά, όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΣΕΒ δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση για «μετωπική» με την κυβέρνηση. Σειρά ισχυρών μελών της θεωρεί ότι ο μεγαλύτερος εργοδοτικός σύνδεσμος της χώρας δεν έχει λόγους να εμπλακεί σε αντιπαραθέσεις που κινδυνεύουν να ερμηνευθούν ως πολιτικές παρεμβάσεις προς όφελος κάποιου κόμματος, ιδίως σε μια περίοδο που είναι εύλογο ότι επικρατεί πολύ μεγάλη ένταση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Το συμβάν με το Δελτίο, που σύμφωνα με τον ΣΕΒ κυκλοφόρησε «εκ λάθους» (για κάποιους όμως στην κυβέρνηση το λάθος ήταν.. ηθελημένο) και αποσύρθηκε, φαίνεται να έχει δυσαρεστήσει σφόδρα αρκετά από τα μέλη, ενώ και γενικότερα υπάρχουν αιτιάσεις για το περιεχόμενο αλλά και το «ύφος» που χρησιμοποιεί ο καθ' ύλην υπεύθυνος για τη σύνταξή του, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΣΕΒ Μιχάλης Μασουράκης. Με τη λογική ότι δεν ταιριάζει στη φλεγματική επιστημονικότητα και μετριοπάθεια που οφείλει να εμφανίζει ο Σύνδεσμος.

Ορισμένα από τα πλέον ισχυρά μέλη του εκτιμούν εξάλλου ότι η δημιουργία αντιπαλότητας με την κυβέρνηση ενδέχεται να επηρεάσει τα δειλά έστω «ανοίγματα» που γίνονται από την κυβέρνηση προς τον ιδιωτικό τομέα, ενισχύοντας εκείνους που φανερά έχουν ιδεολογικά κολλήματα απέναντι στην επιχειρηματικότητα.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι μέσα στο γενικότερο περιβάλλον έντασης και αβεβαιότητας για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, η καχυποψία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον Σύνδεσμο των μεγάλων εργοδοτών έχει αυξηθεί κατακόρυφα, γεγονός που δεν αποκλείεται να προκαλέσει νέα «επεισόδια» στο προσεχές διάστημα.

«Τα νεύρα», έλεγε χθες χαρακτηριστικά γνωστό στέλεχος της αγοράς, «είναι πολύ τεντωμένα, ακριβώς λόγω της γενικευμένης αβεβαιότητας, κι όχι μόνο μεταξύ των επιχειρηματιών, που εύλογα ανησυχούν για το μέλλον της οικονομίας.

Η κυβέρνηση έχει στριμωχτεί πολύ άσχημα το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα να βλέπει παντού εχθρούς, χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι σε μεγάλο βαθμό για τα όσα συμβαίνουν ευθύνεται η ίδια, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά στο θέμα της οικονομίας, της ανάπτυξης και των επενδύσεων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v