Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προϋπολογισμό στα «μέτρα» του Μνημονίου καταθέτει η κυβέρνηση

Προσαρμογή του πλεονάσματος στο 1,8% του ΑΕΠ προβλέπει το προσχέδιο που παρουσιάζει σήμερα η κυβέρνηση. Δεν προχωρούν τα σενάρια να μπει ο πήχης σε υψηλότερα επίπεδα. Ποιοι φόροι επιβάλλονται Γενάρη και Ιούλιο. Οι στόχοι για έσοδα και δαπάνες.

Προϋπολογισμό στα «μέτρα» του Μνημονίου καταθέτει η κυβέρνηση

«Κόφτη» στις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 2% του ΑΕΠ το 2017 φαίνεται πως επέβαλαν οι δανειστές καθώς μετά τις σχετικές πληροφορίες των προηγούμενων ημερών, χθες υπήρξε ανατροπή.

Οι νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο στόχος ο οποίος θα αποτυπώνεται στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2017 που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή θα κινείται πιο κοντά, αν όχι ακριβώς, στην πρόβλεψη του Μνημονίου για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ, παρά το βαρύ φορτίο των νέων αυξήσεων σε έμμεσους αλλά και άμεσους φόρους. Σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα του ΥΠΟΙΚ ο πήχης θα τεθεί στο 1,8% του ΑΕΠ.

Οι ήδη ψηφισμένες αυξήσεις των φόρων για το επόμενο έτος σε συνδυασμό με τη μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας κατά 2,7% εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν τα έσοδα του προϋπολογισμού κοντά στα 55 δισ. ευρώ, με αύξηση της τάξεως των 3 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος.

Στο μέτωπο των δαπανών προβλέπεται αύξηση από τα 55,750 δισ. ευρώ στα 56,5 δισ. ευρώ, ενσωματώνοντας κονδύλι 750 εκατ. ευρώ για την καθιέρωση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πάντως ότι φέτος το πρωτογενές αποτέλεσμα θα είναι της τάξεως του 0,65% του ΑΕΠ, δημιουργώντας ένα μαξιλάρι ασφαλείας περίπου 250 εκατ. ευρώ, εξασφαλίζοντας τη διατήρηση του αυτόματου κόφτη δημόσιων δαπανών σε «καταστολή».

Στα φορολογικά, οι αλλαγές είναι ήδη ψηφισμένες και η σταδιακή εφαρμογή τους είναι αυτή η οποία θα θρέψει τα έσοδα του κράτους. Από τις 15 Οκτωβρίου, οπότε θα αρχίσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, οι λιανικές τιμές θα επιβαρυνθούν κατά τουλάχιστον έξι λεπτά καθώς ο ΕΦΚ αυξάνεται από τα 230 στα 280 ευρώ το χιλιόλιτρο.

Από 1η Ιανουαρίου 2017, αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στη βενζίνη (από τα 670 ευρώ ανά χιλιόλιτρο στα 700 ευρώ), ενώ ενεργοποιείται και το ειδικό τέλος στη σταθερή τηλεφωνία. Σε κάθε μηνιαίο λογαριασμό κάθε σύνδεσης σταθερής τηλεφωνίας με πρόσβαση σε υπηρεσίες φωνής ή/και ευρυζωνικής πρόσβασης (Internet) επιβάλλεται ειδικό τέλος το οποίο υπολογίζεται ως ποσοστό 5% επί του συνολικού μηνιαίου λογαριασμού, περιλαμβανομένου και του πάγιου τέλους που εισπράττεται υπέρ της επιχείρησης, προ ΦΠΑ.

Η επόμενη δόση αυξήσεων στους έμμεσους φόρους αναμένεται από την 1η Ιουλίου 2017, οπότε επιβάλλεται ΕΦΚ στο ηλεκτρονικό τσιγάρο (δέκα λεπτά του ευρώ ανά χιλιοστόλιτρο προϊόντος), αλλά και ο φόρος 2-4 ευρώ ανά κιλό κατά την εισαγωγή καφέ.

Με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2016 άλλωστε, οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με σημαντικές επιβαρύνσεις μετά και τη δραστική μείωση του αφορολόγητου.

Την είσπραξη όλων των φόρων του 2017 θα κυνηγά η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Με το προσχέδιο κλείνει και τυπικά ένα ακόμα προαπαιτούμενο για τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ, καθώς προβλέπεται ξεχωριστός προϋπολογισμός με δαπάνες 385 εκατ. ευρώ για τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η οποία από την 1η Ιανουαρίου 2017 μετουσιώνεται σε Ανεξάρτητη Αρχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v