Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι θα ισχύσει για τους εργαζόμενους

Μεταφέρεται το σύνολο των εργαζομένων των Μαρινόπουλος, Ξυνός, Express M και Πειραϊκόν. Τι συμβαίνει με όσους απολύθηκαν και έχουν ασκήσει ένδικα μέσα. Σε ποιες περιπτώσεις θα αναλαμβάνει την αποζημίωσή τους κατόπιν δικαστικής απόφασης η Σκλαβενίτης.

Τι θα ισχύσει για τους εργαζόμενους

Στη νέα εταιρεία (σ.σ. Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτης) μεταφέρονται όλοι οι εργαζόμενοι των εταιρειών Μαρινόπουλος, Ξυνός, Express M και Πειραϊκόν καθώς και όλες οι τυχόν υποχρεώσεις που θα προέλθουν από αγωγές εργαζομένων οι συμβάσεις των οποίων καταγγέλθηκαν πριν την 30ή Ιουνίου της φετινής χρονιάς.

Ειδικότερα, η συμφωνία εξυγίανσης προβλέπει ότι μεταφέρονται στην Ελληνικές Υπεραγορές:

- Οι ενεργές συμβάσεις εργασίας ως είχαν κατά την 30.06.2016, εφαρμοζόμενου και του σχετικού Π.Δ. 178/2002 περί «Προστασίας εργαζομένων σε μεταβιβαζόμενες επιχειρήσεις» και σύμφωνα με τους όρους, συμφωνίες και προϋποθέσεις που περιγράφονται στις κατωτέρω παραγράφους.

- Όλες οι ενεργές κατά την 30.06.2016 συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, συμβάσεις εργαζομένων αμειβόμενων με Α.Π.Υ./Τ.Π.Υ, δικηγόρων επί παγία αντιμισθία και συμβάσεις Διευθυντικών Στελεχών των υπό εξυγίανση εταιρειών μεταφέρονται στην Ελληνικές Υπεραγορές. Μαζί τους μεταφέρεται το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των υπό εξυγίανση εταιρειών σε κάθε ένα εργαζόμενο με ενεργή κατά την 30.06.2016 σύμβαση εργασίας.

- Στην Ελληνικές Υπεραγορές μεταβιβάζονται και όσες συμβάσεις εργασίας συναφθούν μετά την 30.06.2016 και μέχρι την Ημερομηνία Ολοκλήρωσης της Συναλλαγής. Πρέπει, όμως, να εγκριθούν από την Ελληνικές Υπεραγορές.

Τι συμβαίνει με όσους απολύθηκαν και έχουν ασκήσει ένδικα μέσα

Επίσης μεταφέρεται, μεταβιβάζεται και αναλαμβάνεται από τη νέα εταιρεία (σ.σ. Ελληνικές Υπεραγορές) το σύνολο των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας, οι οποίες είχαν καταγγελθεί μέχρι την 30.06.2016.

Η μεταφορά της υποχρέωσης ισχύει βέβαια για τις περιπτώσεις που έχουν ασκηθεί αγωγές ή άλλα ένδικα μέρα με στόχο την ακύρωση της καταγγελίας σύμβασης ή στην περίπτωση που δεν έχει παρέλθει η προβλεπόμενη τρίμηνη προθεσμία άσκησης αγωγής και λοιπών ενδίκων μέσων σχετικά με την αναγνώριση της ακυρότητας της καταγγελίας.

Για τις παραπάνω περιπτώσεις οι συμβάσεις μεταφέρονται στην Ελληνικές Υπεραγορές, με την έκδοση οριστικής δικαστικής απόφασης (Απόφαση Εργατικής Διαφοράς), με την οποία θα αναγνωρίζεται ότι η καταγγελία της εν λόγω σύμβασης εργασίας είναι άκυρη.

Προϋπόθεση αποτελεί ο εργαζόμενος να επιθυμεί τη μεταφορά της εργασιακής του σχέσης στην «Ελληνικές Υπεραγορές». Στην περίπτωση που δεν το επιθυμεί, η σχετική δήλωση θεωρείται ως οικειοθελής αποχώρηση και διεκδικεί την επιδικασθείσα αποζημίωση από την παλαιά εταιρεία (Μαρινόπουλος ή Ξυνός ή Express M ή Πειραϊκόν).
Η νέα εταιρεία αναλαμβάνει την υποχρέωση να αποπληρώνει το 100% των δεδουλευμένων αποδοχών και των λοιπών οφειλόμενων ποσών, εφόσον εκδίδονται αποφάσεις Εργατικής Διαφοράς μετά την Ημερομηνία Ολοκλήρωσης της Συναλλαγής, χωρίς όμως, την επιβολή τόκων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων.

Η αποπληρωμή των παραπάνω υποχρεώσεων θα γίνει σε 18 ισόποσες άτοκες μηνιαίες δόσεις χωρίς την επιβολή τόκων, προσαυξήσεων και τυχόν λοιπών επιβαρύνσεων, η πρώτη εκ των οποίων θα καταβληθεί εντός εξήντα (60) Εργασίμων Ημερών από την Ημερομηνία Ολοκλήρωσης της Συναλλαγής ή από τη μεταγενέστερη της Ημερομηνίας Ολοκλήρωσης της Συναλλαγής κοινοποίηση της Απόφασης Εργατικής Διαφοράς, κατά περίπτωση, και έκαστη των επόμενων δόσεων την τελευταία εργάσιμη ημέρα έκαστου επόμενου ημερολογιακού μήνα.

Σε περίπτωση κατά την οποία εκτός από την αναγνώριση της ακυρότητας της καταγγελίας, με την Απόφαση Εργατικής Διαφοράς επιδικάζονται και δεδουλευμένες αποδοχές και λοιπά οφειλόμενα ποσά, η «Ελληνικές Υπεραγορές» αναλαμβάνει την αποπληρωμή τους.

Στις περιπτώσεις των συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας, οι οποίες έχουν καταγγελθεί μέχρι την 30.06.2016, η Ελληνικές Υπεραγορές αναλαμβάνει τη συναφή δικαστική εκκρεμότητα καθώς και το κόστος αυτής από την Ημερομηνία Ολοκλήρωσης της Συναλλαγής.

Επίσης μεταβιβάζεται και μεταφέρεται στη νέα εταιρεία το σύνολο των υποχρεώσεων προς πρώην στελέχη των Μαρινόπουλος, Ξυνός, Express M και Πειραϊκόν, οι οποίοι έχουν αποχωρήσει. Οι υποχρεώσεις που μεταβιβάζονται αφορούν σε οφειλές αποζημίωσης κατά 100% χωρίς την επιβολή τόκων, προσαυξήσεων και τυχόν λοιπών επιβαρύνσεων και εφόσον το ύψος τους δεν υπερβαίνει τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία.

Τέλος, στη νέα εταιρεία θα μεταφερθεί και το σύνολο των κατά την 30.06.2016 υποχρεώσεων, εφόσον δεν έχουν εξοφληθεί μέχρι την Ημερομηνία Ολοκλήρωσης της Συναλλαγής, που απορρέουν από το υπ’ αρ. 50765 Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο της εταιρείας με την επωνυμία METLIFE AEAZ με τη Μαρινόπουλος ΑΕ και οι οποίες έχουν ήδη παρακρατηθεί από τις αποδοχές των εργαζομένων και πρώην εργαζομένων, που συμμετέχουν στο ως άνω ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Διευκρινίζεται ότι η σύμβαση του ανωτέρω Ασφαλιστηρίου Συμβολαίου δεν μεταφέρεται και δεν μεταβιβάζεται στη νέα εταιρεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v