Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίσημη «λυπητερή» στέλνει το ΕΤΕΑ στους συνταξιούχους

Εν αναμονή της απαιτούμενης εγκυκλίου, το ΕΤΕΑ δεν θα εκδίδει συντάξεις για αιτήσεις που έχουν κατατεθεί από την 1η Ιανουαρίου 2015. Για τις πληρωμές Νοεμβρίου μετατίθεται και η αναλυτική ενημέρωση των συνταξιούχων για τις περικοπές.

Επίσημη «λυπητερή» στέλνει το ΕΤΕΑ στους συνταξιούχους

Στον... πάγο μέχρι νεωτέρας παραμένει η έκδοση επικουρικών συντάξεων για αιτήσεις που έχουν επιβληθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και εφεξής, καθώς εκκρεμεί η έκδοση της απαιτούμενης εγκυκλίου που θα καθορίζει τον νέο τρόπο υπολογισμού τους.

Την απόφαση αυτή κοινοποιεί προς το ΙΚΑ το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), ενώ παράλληλα γνωστοποιεί πως τα ενημερωτικά σημειώματα προς τους συνταξιούχους, με τα οποία θα γνωστοποιείται πώς έγινε ο επανυπολογισμός και πως καθορίζεται πλέον το νέο ποσό της επικουρικής σύνταξης θα αποσταλούν τελικά τον Νοέμβριο.

• Αν και η πλειοψηφία των αιτήσεων συνταξιοδότησης που εξετάζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΤΕΑ αφορούν παρελθόντα του 2015 έτη, η μη έκδοση της αναγκαίας εγκυκλίου οδηγεί στο πάγωμα της όποιας διαδικασίας για την έκδοση συνταξιοδοτικών αποφάσεων που έχουν κατατεθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και μετά.

• Σύμφωνα με την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση (άρθρο 96 του Νόμου 4387/2016) για ασφαλισμένους έως 31.12.2013, οι οποίοι καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης από την 1.1.15 και μετά, το ποσό της επικουρικής σύνταξης αποτελείται από το άθροισμα δύο τμημάτων:


-Το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης έως 31.12.2014: Υπολογίζεται με βάση ποσοστό αναπλήρωσης, το οποίο για κάθε χρόνο ασφάλισης αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,45%, ανάλογα με τις συντάξιμες αποδοχές του κάθε ασφαλισμένου, όπως αυτές υπολογίζονται για την έκδοση της κύριας σύνταξης.


-Το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης από 1/1/2015 και μετά: Υπολογίζεται με βάση τα δημογραφικά δεδομένα, που προκύπτουν από συγκεκριμένους πίνακες θνησιμότητας και από ένα πλασματικό ποσοστό επιστροφής. Το ποσοστό αυτό θα εφαρμόζεται στις συνολικά καταβληθείσες εισφορές και θα προκύπτει από την ποσοστιαία μεταβολή των συντάξιμων αποδοχών των ασφαλισμένων. Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται ότι οι περίπου 240.000 συνταξιούχοι που υπέστησαν μείωση, έως και 50% σε κάποιες περιπτώσεις, στην επικουρική τους σύνταξη, θα πληροφορηθούν αναλυτικά για αυτή με ενημερωτικά σημειώματα, τελικά, στις πληρωμές του Νοεμβρίου.

• Παράλληλα, θα απαιτηθεί και τέταρτη... δόση περικοπών, ώστε τελικά να ολοκληρωθεί ο επανακαθορισμός των συνολικά 1,2 εκατ. επικουρικών συντάξεων που χορηγεί το ΕΤΕΑ. Με τις πληρωμές Οκτωβρίου, μείωση θα δουν στις συντάξεις τους άλλοι 25.000 συνταξιούχοι, προερχόμενοι από τα ταμεία των πρατηριούχων υγρών καυσίμων του ΟΑΕΕ (ΤΕΑΠΥΚ), τους τομείς επικουρικής ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Συμβολαιογράφων και Δικηγόρων (ΕΤΑΑ), τον Τομέα Επικουρικής Ασϕάλισης Τεχνικών Τύπου (ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), τους συνταξιούχους της Εμπορικής Τράπεζας (ΤΕΑΠΕΤΕ) που εισπράττουν ήδη επικουρική και τους συνταξιούχους της πρώην χωροφυλακής (ΤΕΑΕΧ).

Για τις πληρωμές που θα πραγματοποιηθούν στις 2 Νοεμβρίου παραπέμπεται και ο επανυπολογισμός για τις συντάξεις των αρτοποιών του ΟΑΕΕ (ΤΕΑΑ), των δημοσιογράφων του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ καθώς και των συνταξιούχων της πρώην αστυνομίας πόλεων (ΤΕΑΥΑΠ).

Τα αναδρομικά

Για τον Νοέμβριο μετατίθεται και η πληρωμή της πρώτης δόσης των αναδρομικών επιστροφών, καθώς δεν έχει καν κατατεθεί στη Βουλή η διάταξη που θα καθορίζει το ανώτερο και το κατώτερο ποσό αναδρομικών που μπορούν να παρακρατηθούν από συντάξεις.

Στο πρώτο κύμα περικοπών εντάχθηκαν 66.900 συνταξιούχοι από τις συνολικά 311.680 επικουρικές που επανυπολογίστηκαν (από 11 ταμεία) και θα πρέπει να επιστρέψουν τα ποσά που τους δόθηκαν αχρεωστήτως για Ιούνιο και Ιούλιο (τη διαφορά δηλαδή ανάμεσα στην παλιά και τη νέα σύνταξη). Όσοι μπήκαν τον Σεπτέμβρη στο δεύτερο κύμα περικοπών, περίπου 140.000 από τις συνολικά 805.900 επικουρικές συντάξεις, 6 πρώην Ταμείων που επανυπολογίστηκαν, θα πρέπει να επιστρέψουν τα ποσά που τους δόθηκαν αχρεωστήτως για Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.

Τέλος, όσοι αναπροσαρμοστούν τον Οκτώβρη και έχουν μείωση, θα πρέπει να επιστρέψουν τα υπερβάλλοντα ποσά που τους δόθηκαν για τους μήνες Ιούνιο-Σεπτέμβριο.

Η διάταξη που προωθεί το υπουργείο Εργασίας δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να εφαρμοστεί από το ΕΤΕΑ. Προβλέπεται και για τον ιδιωτικό τομέα η εφαρμογή της τροπολογίας Χουλιαράκη, η οποία ορίζει πως κάθε δόση αναδρομικών "δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/10 του ακαθάριστου ποσού της μηνιαίας σύνταξης".

Συνεπώς, η κάθε δόση για τα αναδρομικά των μειώσεων στις επικουρικές δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 10% της νέας επικουρικής σύνταξης. Θα υπάρχει ωστόσο ελάχιστο ύψος δόσης στα 50 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v