Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβερνητικό πρόγραμμα ξεδιπλώνει η ΝΔ

Οι γαλάζιες προτάσεις για τη φοροδιαφυγή, τη δημόσια παιδεία και την απασχόληση. Η τακτική των δύο σημείων που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Ο αντιπολιτευτικός λόγος, το θετικό αφήγημα, οι περιοδείες και οι... απρόβλεπτες εξελίξεις.

Κυβερνητικό πρόγραμμα ξεδιπλώνει η ΝΔ

«Καλή και αναγκαία η αντιπολίτευση, αλλά θα πρέπει -με κάθε τρόπο- να κοινοποιήσουμε στην κοινωνία και το δικό μας αφήγημα».

Αυτό είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από τις συσκέψεις στην οδό Πειραιώς, όπως διατυπώνεται μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και των στενών του συνεργατών. Δέκα περίπου μέρες μετά την παρουσία του προέδρου της ΝΔ στη ΔΕΘ και την παρουσίαση του οδικού χάρτη για την έξοδο της χώρας από την κρίση, στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι «αυτό το θετικό και αισιόδοξο μήνυμα», σε πιο λεπτομερείς εκφάνσεις του, θα πρέπει να το διαδώσουν παντού. Οι καιροί είναι περίεργοι, αναγνωρίζουν, οι πολιτικές εξελίξεις απρόβλεπτες και η ανάκτηση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας επιβεβλημένη.

Υπό το πρίσμα αυτό, πέραν της μετωπικής με την κυβέρνηση σε όλα τα ζητήματα, τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και τα κορυφαία γαλάζια στελέχη, με τις περιοδείες και τις δημόσιες παρεμβάσεις τους, θα αρχίσουν να ξεδιπλώνουν το κυβερνητικό πρόγραμμα σε διάφορους τομείς. Πρώτος εξ αυτών, η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής με την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με τις σχετικές προτάσεις να παρουσιάζουν το μεσημέρι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης και ο Συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων Χρήστος Σταϊκούρας.

Το θέμα είχε θίξει με έμφαση από τη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που είχε μιλήσει για «τεράστια ευκαιρία ώστε να εισπράξει το κράτος πρόσθετα έσοδα και να μειώσει τη φοροδιαφυγή», προτείνοντας τη δραστική μείωση της χρήσης μετρητών στις συναλλαγές και την υιοθέτηση ενός συνεκτικού πλέγματος διοικητικών μέτρων και οικονομικών κινήτρων. Από τις παρεμβάσεις αυτές, σύμφωνα με τον ίδιο, θα αυξηθούν με βιώσιμο τρόπο τα έσοδα κατά 700 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και κατά 1,5 δισ. ευρώ σε βάθος δύο ετών.

«Η καλύτερη επένδυση»

Πολλά ποντάρει η Πειραιώς και στην αυριανή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για την παιδεία, η επένδυση στην οποία -όπως διαμηνύει ο κ. Μητσοτάκης- «είναι η καλύτερη επένδυση την οποία μπορούμε να κάνουμε στη χώρα μας».

Η δημόσια παιδεία, θα πει, πρέπει να στηριχθεί χωρίς αστερίσκους και χωρίς προκαταλήψεις, ενώ θα κατηγορήσει τη συγκυβέρνηση για την πολιτική της που «αποτελεί οδοστρωτήρα για το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας». Τις αλλαγές στην παιδεία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, «θα πρέπει να χαρακτηρίζουν η συναίνεση, η αριστεία, η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών και η εφαρμογή βέλτιστων πρακτικών που αφορούν στη διδασκαλία και στη μάθηση.

Η τρίτη πτυχή του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ που θα καταπιαστεί εντός της εβδομάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι η απασχόληση, την οποία θα θελήσει να αναδείξει με επίσκεψή του στο Λαύριο με την τεράστια ανεργία την προσεχή Παρασκευή. Κατά τον ίδιο, «μόνο η κοινωνική οικονομία της αγοράς μπορεί να παράγει πλούτο για όλους, να προσελκύσει επενδύσεις, να δημιουργήσει νέες δουλειές».

Η μείωση της ανεργίας, κατά τον ίδιο, θα έλθει μέσα από τον ιδιωτικό τομέα, όπου θα προκύψουν από νέες επενδύσεις. Η χώρα, λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, χρειάζεται περισσότερες επιχειρήσεις που να μπορούν να δημιουργούν γρήγορα θέσεις απασχόλησης. «Αλλά για να μπορέσουν αυτές οι επιχειρήσεις να σταθούν στα πόδια τους, χρειάζεται ένα συνολικό πλαίσιο πολιτικής στήριξης, το οποίο δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει, σε θέματα φορολογίας, πρόσβασης στα κεφάλαια, γραφειοκρατίας, πολυνομίας και αστάθειας του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

«Εικονικές συμμετοχές»

Την ίδια ώρα, σφοδρή παραμένει η επίθεση της ΝΔ στην κυβέρνηση για τις τηλεοπτικές άδειες. Με αφορμή και τις τελευταίες εξελίξεις, στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης άφησαν τον Χρήστο Καλογρίτσα και έπιασαν τον Ιβάν Σαββίδη, υπενθυμίζοντας πως «έχει παραδεχθεί δημόσια ότι συμμετείχε στον διαγωνισμό όχι για να πάρει άδεια, αλλά για να ανεβάσει το τίμημα». Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτηρίζουν «αδιανόητο η Επιτροπή να προχωρήσει σε αυτόν» και μάλιστα κάνουν λόγο για δύο «εικονικές συμμετοχές», υπονοώντας αυτές των Χρ. Καλογρίτσα και Ιβ. Σαββίδη.

«Η κυβέρνηση έχει μόνο μια επιλογή: Να βάλει τέλος σε αυτή τη φαρσοκωμωδία που υποσκάπτει την ίδια τη Δημοκρατία. Αν δεν το κάνουν οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος, θα το κάνει η Νέα Δημοκρατία αμέσως μόλις γίνει κυβέρνηση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Κουμουτσάκος.

Η χθεσινή εξέλιξη για τη ΝΔ θεωρείται «τελειωτικό χτύπημα» για τη νομική, επιχειρηματική, οικονομική, πολιτική και συνταγματική αξιοπιστία του διαγωνισμού και ενώ οι γαλάζιοι βουλευτές που μετέχουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας κατέθεσαν νέο αίτημα για άμεση και χωρίς άλλες καθυστερήσεις συνεδρίαση της Επιτροπής, προκειμένου να διερευνηθούν «οι σκιές στη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v