Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβερνητικό συμβούλιο με ατζέντα… «τα πάντα όλα»

Μετά από 10ήμερη απουσία, ο Α. Τσίπρας «σηκώνει τα μανίκια». Κορύφωση του πολέμου για τις τηλεοπτικές άδειες λόγω ΣτΕ, επιχείρηση εκτόνωσης της κόντρας Φίλη-Εκκλησίας, ψηφοφορία αύριο για τα προαπαιτούμενα. Με άρωμα διεύρυνσης ο απολογισμός δράσης του Δ. Παπαδημούλη.

Κυβερνητικό συμβούλιο με ατζέντα… «τα πάντα όλα»

Μετά από σχεδόν δεκαήμερη απουσία στο εξωτερικό (Μπρατισλάβα, Ν. Υόρκη, Βιέννη), ο Αλέξης Τσίπρας καλείται από σήμερα «να σηκώσει τα μανίκια» για να αντιμετωπίσει τα ουκ ολίγα προβλήματα που έχει μπροστά της η κυβέρνηση.

Για σήμερα το πρωί (11 π.μ.) έχει προγραμματιστεί στο Μαξίμου το άτυπο μίνι κυβερνητικό συμβούλιο, με ατζέντα... «τα πάντα όλα»: από τις τηλεοπτικές άδειες και την κόντρα Φίλη-Εκκλησίας μέχρι την αυριανή συζήτηση-ψηφοφορία στη Βουλή για τα (τελευταία;) προαπαιτούμενα και τα αγκάθια που εμφάνισε στη διαπραγμάτευση η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, ζητώντας, μεταξύ άλλων, περαιτέρω μείωση των συντάξεων και του αφορολόγητου.

Στο σίριαλ των τηλεοπτικών αδειών η προσοχή στρέφεται στην επικείμενη (Παρασκευή) συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα του «νόμου Παππά».

Το Μαξίμου αποφεύγει κάθε πρόβλεψη, ωστόσο, όπως ανέφερε και χθες το Euro2day.gr, τα στελέχη του θεωρούν βέβαιη την κορύφωση του «πολέμου» από το μιντιακό σύστημα και την αντιπολίτευση, προκειμένου, όπως εκτιμούν, να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η κυβέρνηση καταρρέει και να επηρεαστούν οι δικαστές.

Η καταβολή της πρώτης δόσης (του τιμήματος) την Παρασκευή από τους δύο υπερθεματιστές Γιάννη Αλαφούζο και Βαγγέλη Μαρινάκη ερμηνεύθηκε ως «νίκη στα σημεία» της κυβέρνησης, καθώς το προηγούμενο διάστημα κυκλοφόρησαν οι γνωστές «φήμες» για μη πληρωμή της δόσης από το σύνολο των «συστημικών» νυν και επίδοξων καναλαρχών, ώστε να ακυρωθεί στην πράξη ο διαγωνισμός.

Βέβαιο θεωρείται ότι και ο τρίτος υπερθεματιστής, Θοδωρής Κυριακού, θα καταβάλει σήμερα τη δική του δόση (25,3 εκατ. ευρώ), ενώ ο Ιωάννης Βλαδίμηρος Καλογρίτσας (17,5 εκατ. ευρώ), στον οποίον κατευθύνονται τα βέλη της αντιπολίτευσης και των ηττημένων στη δημοπρασία (κυρίως του Alpha), ζήτησε 48ωρη προθεσμία για να καταβάλλει τη δόση.

Σημειώνεται οτι η προθεσμία λήγει το απόγευμα (7 μ.μ.).

Εάν ολοκληρωθεί η καταβολή των τεσσάρων δόσεων κανονικά, η κυβέρνηση αναμένεται να «μοιράσει» αμέσως το συνολικό ποσόν των 82 εκατ. ευρώ σε ευπαθείς ομάδες, υλοποιώντας τη σχετική πρωθυπουργική δέσμευση.

Προσπάθεια για «ιερό» συμβιβασμό

Στο έτερο μέτωπο, της Εκκλησίας, καταβάλλονται προσπάθειες για μία συμβιβαστική πρόταση, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι. Δηλαδή, στις ώρες μαθήματος της Γνώσης των Θρησκειών (που εφήρμοσε το υπουργείο Παιδείας) να προστεθεί η διδασκαλία των κλασικών Θρησκευτικών (που θέλει η Εκκλησία).

Για να υπάρξει τέτοιος συμβιβασμός θα πρέπει να πεισθεί... και ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος δήλωσε υπερασπιστής του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στην κόντρα του με τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη. Τη σχετική πρωτοβουλία θα αναλάβει (φυσικά...) ο κ. Τσίπρας, ενώ ήδη σ' αυτή την κατεύθυνση εργάζονται και μετριοπαθείς συνεργάτες του κ. Καμμένου στους ΑΝΕΛ.

Δείγμα προθέσεων αναμένεται στο σημερινό άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο, στο οποίο μετέχει ο κ. Φίλης.

Ο χρόνος τρέχει, όχι μόνο επειδή κάποιοι ιεράρχες ανακοινώνουν... πολεμικές πρωτοβουλίες (όπως ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος με την απόφασή του να ηχούν πένθιμα οι καμπάνες στο Αίγιο), αλλά και διότι το θέμα «Θρησκευτικά» αναμένεται να μονοπωλήσει τη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για την Παιδεία που θα γίνει την Τετάρτη, μετά από αίτημα της ΝΔ.

Τόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και το ΠΑΣΟΚ δήλωσαν ότι στηρίζουν το αίτημα της Εκκλησίας.

Αύριο η ψήφιση των προαπαιτουμένων

Χωρίς εκπλήξεις, αντιθέτως, αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο στην Ολομέλεια η συζήτηση-ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα, προκειμένου να εκταμιευθεί η υποδόση.

Λόγω χρόνου (ως συνήθως...) επελέγη, πάλι, η διαδικασία του κατεπείγοντος, με τη συζήτηση να ξεκινά σήμερα στις επιτροπές της Βουλής.

Οπως προκύπτει από τη σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου την Τετάρτη μεταξύ Νίκου Παππά, Αλέκου Φλαμπουράρη, Ολγας Γεροβασίλη και προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αναμένονται προβλήματα από τους 153 της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Σχετικές διαβεβαιώσεις έχουν δοθεί και από τα στελέχη των ΑΝΕΛ.

Ανοιγμα στην «παλιά» ΔΗΜΑΡ μέσω Παπαδημούλη

Εν μέσω όλων αυτών, εντείνεται η προετοιμασία για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ (13-16 Οκτωβρίου).

Απόψε ο ευρωβουλευτής του κόμματος και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης παρουσιάζει σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας τον «απολογισμό δράσης» από τις ευρωεκλογές του 2014 μέχρι σήμερα.

Η εκδήλωση, στην οποία θα μιλήσει ο κ. Τσίπρας, θα ανοίξει την αυλαία της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ καθώς στο πάνελ των ομιλητών θα βρίσκεται ο πρώην βουλευτής της και στέλεχος της «παλιάς» ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη, Μιχάλης Σαμπατακάκης, ο οποίος κινείται ήδη προς την Κουμουνδούρου.

Ομιλητές θα είναι επίσης ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας και ο γνωστός πανεπιστημιακός καθηγητής (και εκλογικός αναλυτής) Ηλίας Νικολακόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v