Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τετ α τετ Τσίπρα-Μπάιντεν για Κυπριακό και χρέος

Επιβεβαιώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ στη Ν.Υόρκη, στο περιθώριο της Γ.Σ. του ΟΗΕ. Η δέσμευση του Αμερικανού ΥΠΟΙΚ Τζακ Λιου για "απόφαση πριν παραδώσει ο Ομπάμα" και οι προπαρασκευαστικές επαφές του Ν. Παππά.

Τετ α τετ Τσίπρα-Μπάιντεν για Κυπριακό και χρέος

Το κρίσιμο ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ορίσθηκε για σήμερα το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), προς επιβεβαίωση της πληροφορίας που μετέφερε χθες το Euro2day.gr.

Κατά τις ίδιες πηγές, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο Κυπριακό (σ.σ. ο πρωθυπουργός θα έχει τετ α τετ και με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ενώ χθες συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη) και στο ελληνικό χρέος.

«Πριν παραδώσει ο Μπ. Ομπάμα»

Ως προς το πρώτο, συνεργάτης του πρωθυπουργού ανέφερε στο Euro2day.gr ότι την αμερικανική θέση περί αποφάσεων για το ελληνικό χρέος μέχρι το τέλος του έτους έχει δώσει προ μηνών ο ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ Τζακ Λιου, με τη διαβεβαίωση ότι αυτές θα ληφθούν «πριν παραδώσει τον Λευκό Οίκο ο Ομπάμα» -δηλαδή, πριν την είσοδο του 2017.

Το ζητούμενο είναι η επαναβεβαίωση αυτής της θέσης και η συμφωνία πάνω στα βήματα που πρέπει να γίνουν μέσα στο επόμενο τετράμηνο από τη χώρα και τους δανειστές της, δεδομένου ότι το ΔΝΤ και η ευρωπαϊκή πλευρά (το Βερολίνο) κινούνται σε διαφορετικές κατευθύνσεις.

Προεργασία από τον Ν. Παππά

Την προεργασία των σημαντικών συζητήσεων έκανε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος μετέβη στην Ουάσιγκτον και, στη συνέχεια, στη Ν. Υόρκη την Παρασκευή, ενώ χθες εντάχθηκε στην ελληνική αποστολή.

Ηδη συναντήθηκε με τον υφυπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Nathan Sheets και τον σύμβουλο του Προέδρου Ομπάμα για θέματα διεθνούς οικονομίας Adewale Adeyemo, στους οποίους μετέφερε τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης. "Η εξυπηρέτηση του χρέους δεν πρέπει να γίνεται με όρους που υπονομεύουν τις αναπτυξιακές προοπτικές.

Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι το ύψος των απαιτούμενων πλεονασμάτων πρέπει να είναι αισθητά μικρότερο από αυτά των προηγούμενων προγραμμάτων", δήλωσε ο κ. Παππάς μετά τις δύο συναντήσεις.

Τόνισε μάλιστα ότι υπήρξε "συναντίληψη" στην ανάγκη εφαρμογής πολιτικών που στηρίζουν την ανάπτυξη, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v