Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης: Απόλυτα ρεαλιστικές οι προτάσεις μας

Επιτακτικό το αίτημα για εκλογές, μπορούμε να πείσουμε τους εταίρους για μείωση πλεονασμάτων. Δεν θα υπάρχει αριθμός αδειών στα κανάλια επί Ν.Δ. «Από το σανό περάσαμε στα βοσκοτόπια». Ουδέν σχόλιο για την υπόθεση Γεωργίου. Οι θέσεις για τράπεζες, ΦΠΑ, εργασιακό και χρέος.

Μητσοτάκης: Απόλυτα ρεαλιστικές οι προτάσεις μας

Το πρόγραμμα που παρουσίασα είναι απόλυτα ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ. Εχουμε τη δυνατότητα να πείσουμε τους δανειστές ότι πρέπει να μειωθεί ο στόχος για τα πλεονάσματα.

Η Δημοκρατία

Ενας τρόπος υπάρχει να πάρει ο λαός τη δημοκρατία στα χέρια του: με τις κάλπες. Ζητούμε επιτακτικά εκλογές γιατί η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη για τον τόπο. Οι παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη και τα ΜΜΕ και ο τρόπος που λειτουργεί η Βουλή το δείχνει. Το κόστος των εκλογών είναι πολύ μικρό μπροστά στη ζημιά που κάνει η παραμονή Τσίπρα στην εξουσία.

Η διαπραγμάτευση

Ο κος Τσίπρας υπέγραψε το τρίτο πρόγραμμα και άργησε οκτώ μήνες να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση. Αυτό οδήγησε στον δημοσιονομικό κόφτη.

Υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες από την πρώτη αξιολόγηση και 2,8 δισ. δεν τα έχουμε πάρει για να πέσει χρήμα στην αγορά. Γιατί δεν ολοκληρώθηκε ακόμα η πρώτη αξιολόγηση; Υπάρχουν 15 προαπαιτούμενα χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Προειδοποιώ: δεν έχει η χώρα πολυτέλεια για αέναη διαπραγμάτευση.

Οι εκλογές και οι συνεργασίες

«Δεν βιάζομαι εγώ, για εκλογές, η κοινωνία βιάζεται». Στις εκλογές θα ζητήσω ισχυρή εντολή για μεταρρυθμίσεις. Θα επιδιώξουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, δεν ξέρω ποιο θα είναι. Και αυτοδύναμοι να είμαστε θα επιδιώξουμε τη μέγιστη δυνατή συνεργασία.

Ο νόμος Παππά και οι τηλεοπτικές άδειες 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε σε σχετική ερώτηση λέγοντας δεν πρέπει να προεξοφλείται η ολοκλήρωση του διαγωνισμού. «Πιστεύουμε ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός». Δεν θα κάνω το σφάλμα να πω «αυτά δεν γίνονται» αναφορικά με την συνταγματικότητα του νόμου.

Υπάρχουν ζητήματα με τον έλεγχο των πόθεν έσχες. Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι αν δεν καλύπτεται το πόθεν έσχες θα χαθεί η άδεια. Δεν έγινε έλεγχος πόθεν έσχες;

Εμεις θα καταργήσουμε τον νόμο Παππά και θα επιστρέψουμε το θέμα των καναλιών στο ΕΣΡ. Επί των ημερών μας δεν πρόκειται να υπάρξει αριθμητικός περιορισμός στα κανάλια που θα εκπέμπουν.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για τις άδειες είπε ότι επιμένει να προσέλθουν οι προσωρινοί υπερθεματιστές στην Βουλή. «Περάσαμε από το σανό στα βοσκοτόπια». Οι πολίτες καταλαβαίνουν τι συμβαίνει. Όλα θα ξεκαθαρίσουν. Είναι ευθύνη της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας να καλέσει τους υπερθεματιστές. Δεν θα επιστρέψουμε σε νέα τρίγωνα διαπλοκής. Δεν θα επιστρέψουμε σε φαινόμενα τράπεζας Κρήτης.

Η υπόθεση Γεωργίου

Είναι στη Δικαιοσύνη. Δεν θα κάνω σχόλιο. Για το θέμα του ελλείμματος και το ποιος φταίει είπε ότι «έχουμε μιλήσει για τις ευθύνες». Ο Κ. Καραμανλής ζήτησε Εθνική Συνεννόηση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αλλά έπεσε στο κενό η πρόταση. Εκλέχθηκε ο Γ. Παπανδρέου με το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν».

Η συζήτηση αυτή δεν βοηθά είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά και να μην διχάζουμε.

Ξεκάθαρη η διαφορά φιλοσοφίας

Ξεκάθαρη φιλελεύθερη η φιλοσοφία όσων είπα χθες. Η ανεργία μπορεί να μειωθεί μόνο μέσα από επενδύσεις και θέσεις απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Σίγουρα διαφωνούμε με τον Αλέξη Τσίπρα ιδεολογικά. Ας συγκρίνουν οι πολίτες την παρουσία Τσίπρα και τη δική μου στη ΔΕΘ.

Οι επενδυτές δεν έρχονται γιατί φοβούνται τον Αλέξη Τσίπρα. Η πολιτική αλλαγή είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει ανάταση της οικονομίας. Αν ο καλύτερος κριτής είναι οι αγορές γιατί το επιτόκιο του ελληνικού 10ετους είναι στο 8% και της Πορτογαλίας στο 13%;

Τα Εξάρχεια

Δεν είναι Δεξιά ατζέντα το «νόμος και τάξη». Η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ελευθερίας και οικονομικής ανάκαμψης. Δεν υπάρχει ζήτημα επιχειρησιακής ανεπάρκειας της αστυνομίας να αντιμετωπίσει τα προβλήματα. Ζήτημα πολιτικής βούλησης υφίσταται. 

Οι τράπεζες

Χρειάζεται ανταγωνισμός στις τράπεζες. Χρειάζονται και μη συστημικές τράπεζες που πρέπει να λειτουργούν. Η Τράπεζα Αττικής είναι πονεμένη ιστορία. Οσα μαθαίνουμε μας κάνουν να πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνουν έλεγχοι. Το πόρισμα της ΤτΕ πρέπει να δοθεί ταυτόχρονα στον εισαγγελέα και τη δημοσιότητα.

Δεν πρέπει να υπάρχουν υπόνοιες ότι κάποιοι παίρνουν δάνεια με μη τραπεζικά κριτήρια. Εμπιστεύομαι τον Γ. Στουρνάρα να κάνει τη δουλειά του.

Το Δημόσιο και οι ψηφοφόροι

Απευθυνόμαστε και στους Δημόσιους Υπαλλήλους. Δεν θα γίνει καμία απόλυση στο Δημόσιο. Ο καλός δημόσιος υπάλληλος δεν έχει να φοβηθεί αλλά θα πρέπει να τις υποστηρίξει. Αγωνίστηκα να επιβάλω την αξιολόγηση. Αυτή είναι εργαλείο επιβράβευσης των δημόσιων υπαλλήλων. Το σύστημα που είχα ετοιμάσει δίνει κίνητρα και επιβραβεύει τους άριστους υπαλλήλους.

Οι υπάλληλοι, πάντως, θα πρέπει να μετακινούνται, τόνισε ο αρχηγός της ΝΔ. Δεν γίνεται σε μια υπηρεσία να υπάρχουν ελλείψεις και σε άλλη πλεονάζον προσωπικό. Δεν μας έχει πείσει η κυβέρνηση ότι έχει εξαντλήσει τα περιθώρια μετακινήσεων και προχωρά σε προσλήψεις.

Τα πλεονάσματα και το χρέος

Τίποτα απ’ όσα είπα δεν είναι στον αέρα, επανέλαβε απαντώντας σε ερώτηση. Το πρόγραμμα μας είναι κοστολογημένο. Δέχτηκα εισηγήσεις να είμαι πιο τολμηρός στις εξαγγελίες αλλά δεν μπορώ να το υποστηρίξω. 

Ο στόχος για τη μείωση του πλεονάσματος μπήκε από εμένα στη ατζέντα. Πρέπει να είναι εθνική γραμμή. Με τι αξιοπιστία θα το διαπραγματευτεί ο Αλέξης Τσίπρας; Υπάρχει τεράστιο κενό αξιοπιστίας λόγω όσων έκανε ο πρωθυπουργός.

Πρέπει να υπάρξει παρέμβαση στο χρέος και ξέρουμε πιο είναι το πλαίσιο που μπορεί να γίνει αποδεκτό από όλους. Η Ευρώπη το 2012 μίλησε για παρέμβαση στο χρέος αλλά δεν το υλοποίησε. Το θέμα συνδέεται με τα πλεονάσματα αλλά και τη δυνατότητα της οικονομίας να ανακάμψει.

Μην ρωτάμε εμένα για το χρέος. Να ρωτήσετε τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάννη Δραγασάκη…

Τεράστιο το κενό ρευστότητας

Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και μπορεί να λυθεί με την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και την επιστροφή καταθέσεων. Αυτό χρειάζεται εμπιστοσύνη.

Ο αφελληνισμός των τραπεζών θα τεθεί σε Εξεταστική Επιτροπή. Υπάρχει τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης για τη μείωση του ποσοστού του ελληνικού δημοσίου στο 25%.

Πρέπει τώρα να απελευθερωθεί ρευστότητα, να γίνουν αναδιαρθρώσεις και να αλλάξει το επιχειρηματικό τοπίο. Υπάρχουν περιθώρια και πόροι που μπορούν να αξιοποιηθούν, όπως οι συμπράξεις Ιδιωτών-Δημοσίου.

Υπάρχουν πολλά κεφάλαια έτοιμα να στοιχηματίσουν στην ελληνική οικονομία. Πολύ δύσκολα θα έρθουν στην Ελλάδα όταν ο Α. Τσίπρας αντιμετωπίζει τις επενδύσεις στην καλύτερη περίπτωση με καχυποψία στην χειρότερη με εχθρότητα.

Ο δημοσιονομικός κόφτης

Εχει ήδη επιβληθεί εκ των πραγμάτων γιατί αυξάνουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη. Πρέπει να μειωθούν οι φόροι. Η συνολική επιβάρυνση (φόροι εισοδήματος, εργοδοτικές εισφορές) καθιστούν μη βιώσιμη προοπτική την επιχειρηματικότητα.

Η διαπλοκή και τα διαπιστευτήρια

Εχω μιλήσει με θάρρος για τις ευθύνες όλων για το πώς βρεθήκαμε εδώ. Ένα μέρος της επιχειρηματικής τάξης βολεύτηκε με τον κρατικοδίαιτο καπιταλισμό και ενδιαφέρθηκε για τα δικά της συμφέροντα και όχι αυτά της κοινωνίας. 

Ρόλος μας είναι να δημιουργούμε ευνοϊκό περιβάλλον επιχειρηματικής δράσης. Με ενδιαφέρει οι επιχειρηματίες να πείσουν στη χώρα τους.

Το προσφυγικό

Δεν επιτρέπω φωνές ξενοφοβίας στη ΝΔ, δεν με εκφράζουν οι δηλώσεις του Δημάρχου Ωραιοκάστρου. Η συνολική αντιμετώπιση του προσφυγικού όμως μας προβληματίζει. Στο Προεδρικό Μέγαρο νόμιζα ότι συμφωνήσαμε σε μια εθνική γραμμή με διαχωρισμό οικονομικών μεταναστών-προσφύγων. Δεν έγινε τίποτα. Υπάρχει και θέμα διαχείρισης πόρων στο προσφυγικό. Παραιτήθηκε ο γενικός γραμματέας με αιχμές. Είδατε καμία αντίδραση; 

Τα εργασιακά

Είναι απαραίτητη μια γενναία αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. Δεν θα προσφέρει τίποτα χαλάρωση του ορίου των ομαδικών απολύσεων.

Είμαι υπέρ των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων γιατί οι κοινωνικοί εταίροι μπορούν να τα αντιμετωπίσουν. Ο κατώτερος μισθός αποτυπώνει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Δεν θα έπρεπε να είναι αντικείμενο νομοθετικής ρύθμισης αλλά ελεύθερων διαπραγματεύσεων. Η ανάκαμψη θα μας επιτρέψει να κινηθούμε σε υψηλότερα επίπεδα. 

Το ασφαλιστικό

Θα πρέπει να γίνει επαναξιολόγηση της σύνδεσης εισφοράς με το εισόδημα. Το πρόβλημα του ασφαλιστικού δεν πρόκειται να λυθεί αν δεν αλλάξει η σχέση εργαζομένων-ασφαλισμένων. Πρέπει να αποκλιμακωθεί η ανεργία. 

Δεν μπορώ να δεσμευτώ ότι θα αποκαταστήσω άμεσα αδικίες που έγιναν στους συνταξιούχους. Εχουμε προβλήματα στο ασφαλιστικό σύστημα και θα τα βρούμε μπροστά μας. Υπάρχει ακόμα μια μεταρρύθμιση του συστήματος που πρέπει να δρομολογήσουμε για να δημιουργήσουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα για τη νέα γενιά.

Η συνταγματική αναθεώρηση

Πρέπει να προχωρήσουμε. Επιδίωξα μια ελάχιστη συναίνεση καταθέτοντας μια τολμηρή πρόταση για τα άρθρα που θα τεθούν προς αναθεώρηση για την επόμενη Βουλή. Η πρόταση απορρίφθηκε. Ο πρωθυπουργός επέλεξε να μετατρέψει το θέμα σε επικοινωνιακή φιέστα.

Μόνο η Βουλή μπορεί να εκκινήσει τη διαδικασία.

Αναφορικά με τον εκλογικό νόμο είπε ότι αμέσως μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ θα κατατεθεί μια τολμηρή πρόταση και θα επιδιωχθεί η μέγιστη συναίνεση. Ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε τέλος στο μπόνους για να κάνει τη ζωή μας πιο δύσκολη. 

Οι πρώην πρωθυπουργοί

Εχω άριστη επικοινωνία με τους πρώην πρωθυπουργούς, δεν υπάρχει εσωκομματικό θέμα στη Νέα Δημοκρατία. Επικοινωνία υπάρχει και η παράταξη είναι ενωμένη, έχει συσπείρωση 90%.

Ο ΦΠΑ

Αναρωτιέται η κυβέρνηση για την αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα, τα βιβλία και το θέατρο; απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην δήλωση Τσακαλώτου ότι το σχέδιο για δυο συντελεστές (11% και 22%) θα αυξήσει το φόρο σε όλα τα προϊόντα που τώρα βρίσκονται στο 6,5%. «Η μεταρρύθμιση που θα κάνουμε θα έχει θετικό πρόσημο», υποστήριξε

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v