Με εμφανή την πρόθεση να στηρίξει τον ιδιωτικό τομέα και την επιχειρηματικότητα, μείζονα προτεραιότητα την μείωση της φορολογίας και δέσμευση τις νέες δουλειές και τις τολμηρές μεταρρυθμίσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε από το βήμα της ΔΕΘ το όραμά του για την επανεκκίνηση της οικονομίας και της χώρας.
Επιδιώκοντας να ενισχύσει το πρωθυπουργικό του προφίλ και μιλώντας με μεγάλη δόση αισιοδοξίας, θέλησε να διαβεβαιώσει τους πολίτες ότι «η ελπίδα για μια καλύτερη Ελλάδα είναι ζωντανή» και ότι με το αφήγημα που βάζει αυτός στο τραπέζι, η έξοδος από την κρίση και η επιστροφή στην κανονικότητα, είναι απόλυτα εφικτό.
Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν αιφνιδίασε ιδιαίτερα με τις προτάσεις του, καθώς λίγο – πολύ είχαν διαφανεί από τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του, ωστόσο αποσαφήνισε τα σημεία που δίνει το μεγαλύτερο βάρος και τα οποία θα βρεθούν στην κορυφή του κυβερνητικού οικονομικού προγράμματος της ΝΔ.
Πολλά ήταν τα μηνύματα που επιχείρησε να στείλει, μέσα από την προτεινόμενη «συμφωνία αλήθειας», τόσο προς το εσωτερικό όσο και προς τους δανειστές. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε την κυβέρνηση και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα να «φύγουν το συντομότερο» ώστε «ο λαός να πάρει τη δημοκρατία στα χέρια του», δήλωσε βέβαιος ότι οι δανειστές θα συναινέσουν στην μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων εφόσον προχωρήσουν οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, κάλεσε τους επιχειρηματίες και τους Έλληνες του εξωτερικού να «βάλουν πλάτη» στην «επίπονη διαδικασία» για την οριστική έξοδο από την κρίση, ενώ απηύθυνε προσκλητήριο στις άλλες πολιτικές δυνάμεις του μεσαίου χώρου για συμπόρευση προκειμένου «να ανατάξουν την Ελλάδα».
Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε δέσμη φορολογικών μέτρων άμεσης εφαρμογής, αντιτείνοντας μια σειρά φιλόδοξων περικοπών που θα λειτουργήσουν ως ισοδύναμα για να μην διαταραχθούν οι ισορροπίες.
Δεν έκανε ωστόσο αναφορά στα εργασιακά τα οποία βρίσκονται αυτή την εποχή στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης και δανειστών.
Τους αδύναμους
Παρά πάντως την έμφαση που δίνει στον ιδιωτικό τομέα, ο πρόεδρος της ΝΔ -σύμφωνα με τις εξαγγελίες του τουλάχιστον- θέλει να «αγκαλιάσει» και τους αδυνάμους. Έτσι, η μείωση του φόρου ακινήτων (κατά 30%), όπως είπε, αποσκοπεί στη στήριξη της μεσαίας ελληνικής οικογένειας, ενώ δεσμεύτηκε ότι για κάθε παιδί οικογένειας που δεν βρίσκει θέση σε βρεφονηπιακό σταθμό θα δίνονται 180 ευρώ για 10 μήνες για εξαργύρωση σε βρεφονηπιακό σταθμό της επιλογής των γονέων. Επίσης, ότι σε δυο χρόνια, σε όλους τους πολίτες που το έχουν ανάγκη, θα δίνεται επίδομα σε ρευστό και όχι σε είδος, ενώ υποσχέθηκε ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε όλους όσοι το έχουν ανάγκη.
Ενώπιον των τριών πρώην προέδρων της ΝΔ, Κώστα Καραμανλή, Αντώνη Σαμαρά και Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο Κυριάκος Μητστάκης υποσχέθηκε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ θα είναι η κυβέρνηση των καλύτερων». Απευθύνθηκε δε και πάλι στην τάξη των νοικοκυραίων προτάσσοντας τα ζητήματα της ασφάλειας και της Παιδείας ως βασικές του προτεραιότητες, ενώ υπογράμμισε τον κίνδυνο διατάραξης της κοινωνικής συνοχής και του κοινωνικού αυτοματισμού.
Αναφερόμενος ειδικά στους δημοσίους υπαλλήλους, τόνισε μεν ότι δεν θα προχωρήσει σε απολύσεις, αλλά σε αξιολόγηση και κινητικότητα, ωστόσο ανακοίνωσε αναστολή των προβλεπόμενων αυξήσεών τους, διατήρηση της υπάρχουσας σχέσης προσλήψεων και αποχωρήσεων στο δημόσιο, καθώς και μείωση των καταναλωτικών δαπανών του Δημοσίου κατά 12%. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην ΕΡΤ, υπογραμμίζοντας ότι θα μειώσει στο 50% το τέλος υπέρ αυτής «που θα πρέπει να λειτουργεί ως ανταγωνιστικός σταθμός και όχι ως κέντρο προπαγάνδας».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε ότι θα προχωρήσει σε μείωση του συντελεστή εταιρικής φορολογίας από το 29% στο 20% εντός δυο ετών (στο 24% τον πρώτο χρόνο με συνολικό δημοσιονομικό κόστος 500 εκατ.) καθώς και τη φορολόγηση στα μερίσματα από το 15% στο 5% (δημοσιονομικό κόστος 400 εκατ.) Παράλληλα, όπως είπε επανέρχεται ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια από το 24% στο 13% (δημοσιονομικό κόστος στα 150 εκατ.)
Υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομία θα πάει καλά υποσχέθηκε:
* Μείωση συντελεστών στα φυσικά πρόσωπα με εισαγωγικό συντελεστή 9% για τα χαμηλά εισοδήματα
* Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και
* Μείωση ΦΠΑ με δυο συντελεστές 11% και 22%
Οι παραπάνω παρεμβάσεις θα έχουν κόστος 1,3 δισ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 1,9 δισ. ευρώ στη διετία.
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη. Ένα τέτοιο σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει περικοπές δημοσιονομικών δαπανών. Μεταξύ αυτών ανέφερε:
-200 εκατ. από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών του δημοσίου κατά 12%
-400 εκατ. από τη βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ και όλων των φορεών της Γενικής Κυβέρνησης
-Θα επαναξιολογηθούν όλες οι δαπάνες και θα συνεχιστεί η πολιτική συγχωνεύσεων φορέων του Δημοσίου.
-Εξοικονόμηση 140 εκατ. ευρώ από τη μείωση των τόκων στα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου.
-140 εκατ. από τον εξορθολογισμό της χρηματοδότησης στα ευγενή ταμεία
-100 εκατ. ευρώ από τον συμψηφισμό οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ με αγροτικές επιδοτήσεις
- 20 εκατ. από συγχωνεύσεις κτηρίων του δημοσίου
-75 εκατ. το πρώτο έτος και 300 εκατ. στην 4ετία, από τη διατήρηση της υπάρχουσας σχέσης προσλήψεων-αποχωρήσεων στο δημόσιο
-150 εκατ. από ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ηλεκτρονικές προμήθειες και την Εθνική Στρατηγική για το φάρμακο
- 150 εκατ. από το πάγωμα των αυξήσεων των δημοσίων υπαλλήλων
- 400 εκατ. ευρώ (στην τετραετία) από κατάργηση δομών που δημιουργήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μια επιθετική στρατηγική outsourcing στον οικονομικό τομέα.
Η συνολική παρέμβαση φτάνει τα δυο δισεκατομμύρια ευρώ στη διετία, είπε.
Τα μηνύματα για:
-Τον Αλέξη Τσίπρα: «Εξακολουθεί να διχάζει τη χώρα με το λόγο και τις πράξεις του. Όσο και να προσπαθεί να φορέσει το κοστούμι του μεταρρυθμιστή, δεν ξεγελά κανέναν. Έχει ένα και μόνο σκοπό: την παραμονή του στην εξουσία με οποιοδήποτε κόστος για τη χώρα. Με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ανάκαμψη δεν μπορεί να υπάρξει. Ποτέ. ΣΥΡΙΖΑ ίσον φτώχια και κοινωνική ισοπέδωση. Μια Ελλάδα μειωμένων προσδοκιών, εγκλωβισμένη στην εσωστρέφεια. Όσο απομονώνεται από την μεγάλη πλειονότητα της κοινωνίας τόσο φανερώνεται η αλαζονεία, η αυταρέσκεια και ο αυταρχισμός του. Η απομάκρυνσή του κ. Τσίπρα από την εξουσία είναι ιστορική αναγκαιότητα για τον τόπο».
-Τη συμφωνία με τους δανειστές: Οι προτάσεις μας είναι μελετημένες και κοστολογημένες. Και κυρίως προέρχονται από ένα κόμμα που δεν αντιμετωπίζει την Ευρώπη με όρους εκβιασμού ή επαιτείας. Και για αυτό θα τύχουν θετικής ανταπόκρισης από τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Γιατί εμείς δεν πάμε στην Ευρώπη ούτε ως εκβιαστές, ούτε ως το μαύρο πρόβατο της ευρωπαϊκής οικογένειας. Εμείς θα προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις γρήγορα και αποφασιστικά και οι εταίροι θα δημιουργήσουν τον δημοσιονομικό χώρο που χρειάζεται η χώρα.
-Το αναπτυξιακό σοκ που χρειάζεται η χώρα. Για αυτό απαιτείται:
* Αποκατάσταση της ρευστότητας και διευκόλυνση της χρηματοδότησης
* Μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων
* Επιθετική προώθηση αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας
* Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις στην επιχειρηματικότητα. Η εκκαθάριση των κόκκινων δανείων είναι απαραίτητη προϋπόθεση. Το σχέδιό μας προβλέπει κίνητρα και κυρώσεις στις τράπεζες για να πιάσουν τους στόχους. Πρέπει να δοθεί δεύτερη ευκαιρία στις βιώσιμες επιχειρήσεις και να ανακαλύψουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Αν η τράπεζα κρίνει ότι μια επιχείρηση είναι βιώσιμη τότε αυτόματα θα ρυθμίζονται και τα χρέη σε Εφορία και Ταμεία όπου θα διαγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις.
-Κίνητρα επενδύσεων: Πρέπει να απενοχοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα και να πετάξουμε στον κάλαθο των αχρήστων αριστερές ιδεοληψίες που δεν έχουν σχέση με ένα σύγχρονο κράτος. Πρέπει να δοθούν κίνητρα στις επιχειρήσεις για νέες επενδύσεις:
* Αυξάνουμε αποσβέσεις για νέες επενδύσεις ως 200%
* Μειώνουμε δυο μονάδες επιπλέον του φορολογικούς συντελεστές όταν έχουν πάνω από 50 άτομα προσωπικό και αυξήσουν 10% τις θέσεις εργασίας.
* Εστιάζουμε στην απλοποίηση της αδειοδότησης, ειδικά στο περιβαλλοντικό σκέλος και ολοκληρώνουμε το χωροταξικό σχέδιο.
-Θεσμική εκτροπή της κυβέρνησης: Η αντισυνταγματική διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών έχει ως μόνο σκοπό τον περιορισμό της πολυφωνίας, τη δημιουργία μιας νέας διαπλοκής και ενός τοπίου ενημέρωσης φιλικού προς την κυβέρνηση. Οι πολλαπλές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη υπονομεύουν τη ανεξαρτησία της και αμφισβητούν την ίδια τη διάκριση των εξουσιών, θεμέλιο λίθο κάθε δημοκρατικού πολιτεύματος. Η απαξίωση της Βουλής έχει ξεπεράσει κάθε όριο και κινείται ευθέως στα όρια της Συνταγματικής τάξης. Από εδώ, από τη Θεσσαλονίκη, πόλη σύμβολο των δημοκρατικών κατακτήσεων του λαού μας, στέλνω στον κ. Τσίπρα ξεκάθαρο μήνυμα. Φτάνει πια!
Η Νέα Δημοκρατία δεν θα επιτρέψει άλλες εκπτώσεις στην τραυματισμένη πολιτική μας ζωή. Στην ευρωπαϊκή Ελλάδα «Μαδούρο» δεν χωρούν. Όσο κι αν κάποιοι τους θαυμάζουν. Δεν θα ανεχτούμε αλλά παιχνίδια με τους θεσμούς. Δεν θα επιτρέψουμε τη μετατροπή της Ελλάδας σε μια σκοτεινή αυταρχική χώρα. Δεν θα ανεχτούμε την αμφισβήτηση των αξιών της αστικής μας δημοκρατίας. Και δεν θα επιτρέψουμε στον κ. Τσίπρα να μετατρέψει την κορυφαία διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος σε ένα ακόμα επικοινωνιακό τέχνασμα.