Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη ΓΓΕ το αίτημα του Alpha για τις κασέτες του διαγωνισμού για τις άδειες

Το μαγνητοσκοπημένο υλικό δεν περιέχει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα αλλά απλά προσωπικά δεδομένα και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται η έγκριση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Τι λέει η νομοθεσία για την διαβίβαση του υλικού σε τρίτο πρόσωπο. Το «παραθυράκι».

Στη ΓΓΕ το αίτημα του Alpha για τις κασέτες του διαγωνισμού για τις άδειες
Στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης παραπέμπει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικoύ Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) αναφορικά με το αίτημα του τηλεοπτικού σταθμού Alpha για χορήγηση του μαγνητοσκοπημένου υλικού από τη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες.

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη αρχή το μαγνητοσκοπημένο υλικό δεν περιέχει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα αλλά απλά προσωπικά δεδομένα και ως εκ τούτου δεν χρειάζεται η έγκριση της Αρχής.

Ωστόσο στο σχετικό έγγραφο επισημαίνεται ότι η διαβίβαση του υλικού σε τρίτο πρόσωπο, συνιστά «περαίτερω επεξεργασία απλών προσωπικών δεδομένων, η νομιμότητα της οποίας θα πρέπει να εξετασθεί υπό το πρίσμα του άρθρου 5. του Ν. 2472/997, ο οποίος προβλέπει ότι η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων επιτρέπεται μόνον όταν το υποκείμενο των δεδομένων έχει δώσει τη συγκατάθεσή του».

Στο ίδιο έγγραφο πάντως αφήνεται και περιθώριο παράκαμψης της απαγόρευσης καθώς σημειώνεται ότι υπάρχει κατ' εξαίρεση δυνατότητα επεξεργασίας των προσωπικών δεδομένων χωρίς τη συγκατάθεση του υποκειμένου εφόσον αυτή είναι αναγκαία «για την εκπλήρωση υποχρεώσεως του υπευθύνου επεξεργασίας, η οποία επιβάλλεται από το νόμο».

Τέτοια υποχρέωση προβλέπεται από τη σχετική διάταξη για το δικαίωμα πρόσβασης στα δημόσια έγγραφα.

Κατόπιν αυτών η Γενική Γραμματεία θα πρέπει να σταθμίσει αν ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha δικαιούται να πάρει το καταγεγραμμένο υλικό και γενικότερα να εξετάσει τη συνδρομή των νομιμών προϋποθέσεων για κάτι τέτοιο. Αυτό θα πρέπει να γίνει, σύμφωνα με την Αρχή, βάση των προϋποθέσεων που θέτει η νομοθεσία.

Τέλος, η Αρχή αποφαίνεται ότι σε περίπτωση επίδειξης του υλικού και η Γενική Γραμματεία οφείλει να ενημερώσει τα πρόσωπα που καταγράφονται σε αυτό.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v