Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Οκτώβριο κλείνει ο κύκλος των αλλαγών στις διοικήσεις

Το πρόβλημα των NPLs και οι αλλαγές στο νόμο Δένδια τέθηκαν στη συνάντηση Γ. Στουρνάρα-θεσμών. Το χρονοδιάγραμμα για τις νέες διοικήσεις σε Εθνική και Πειραιώς και η απαίτηση για νομική κάλυψη των τραπεζικών στελεχών.

Τράπεζες: Οκτώβριο κλείνει ο κύκλος των αλλαγών στις διοικήσεις

Η νομοθετική κάλυψη της υπογραφής για τα τραπεζικά στελέχη και τους δημόσιους λειτουργούς, η αλλαγή στον νόμο Δένδια όσον αφορά στη συνολική αντιμετώπιση των οφειλών (τραπεζικά δάνεια, χρέη στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία) μικρών επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών και η ανάληψη του ελέγχου μιας μεγάλης υπερχρεωμένης επιχείρησης από τους πιστωτές, χωρίς να απαιτείται η συναίνεση του επιχειρηματία, ήταν τα βασικά θέματα της συζήτησης μεταξύ του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα με τους εκπροσώπους του κουαρτέτου.

Τα κόκκινα δάνεια απασχόλησαν και τη συνάντηση του κουαρτέτου με την ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όπως και η εξέλιξη στην αναζήτηση των νέων διοικήσεων σε Πειραιώς και Εθνική. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, η τοποθέτηση των νέων στελεχών αναμένεται τον Οκτώβριο.

Τα κόκκινα δάνεια 

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος ενημέρωσε το κουαρτέτο για τη διαδικασία αδειοδότησης των ξένων εταιρειών διαχείρισης κόκκινων δανείων και παρουσίασε τον οδικό χάρτη της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενόψει της οριστικοποίησης των ετήσιων στόχων μείωσης των NPLs.

Οι άδειες αναμένεται να δοθούν από τις επόμενες εβδομάδες και ήδη έξι εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Επίσης, συζητήθηκε η ανάγκη επίσπευσης των αλλαγών στο νομοθετικό πλαίσιο, με αιχμή τη νομική κάλυψη της υπογραφής, έτσι ώστε να ξεκινήσει άμεσα η ενεργή αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Οι υπερχρεωμένοι κλάδοι

Η διοίκηση του Ταμείου ενημέρωσε το κουαρτέτο για τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΤΧΣ όσον αφορά στα κόκκινα δάνεια και παρουσίασε τα ευρήματα της μελέτης που πραγματοποίησε η McKinsey, με αιχμή τους πέντε υπερχρεωμένους επιχειρηματικούς κλάδους (τουρισμού, τροφίμων και ποτών, υγείας και φαρμάκων, ιχθυοκαλλιεργειών και μεταφορών).

Επίσης, παρουσίασαν στους εκπροσώπους των δανειστών τη λίστα με τα νομικά, φορολογικά και γραφειοκρατικά εμπόδια που πρέπει να αρθούν, προκειμένου να προχωρήσει η αναδιάρθρωση υπερχρεωμένων επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v