Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένει στο φλερτ με τον μεσαίο χώρο ο Μητσοτάκης

Το βιβλίο του αντιπροέδρου της Δράσης και η ανταλλαγή φιλοφρονήσεων με την Άννα Διαμαντοπούλου. Ποιους ψηφοφόρους στοχεύει να προσελκύσει ο πρόεδρος της ΝΔ. Η κόντρα για τα κανάλια και οι επαφές με τους κοινωνικούς εταίρους - παραγωγικούς φορείς.

Επιμένει στο φλερτ με τον μεσαίο χώρο ο Μητσοτάκης

Μπορεί σε κάθε ευκαιρία ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αποφεύγει να μιλά για συγκεκριμένα πρόσωπα όσον αφορά ενδεχόμενη συνεργασία τους με τη ΝΔ, ωστόσο ο ιδεολογικός χώρος στον οποίο στρέφεται για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και προς τον οποίο θέλει να διευρύνει τη ΝΔ είναι ξεκάθαρος. Είναι αυτός του «μετριοπαθούς κέντρου», στον οποίο -όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος- χωρούν και ο παραδοσιακός κεντρώος και ο φιλελεύθερος και ο κεντροαριστερός που αναζητεί πολιτική διέξοδο.

«Είναι πρωτίστως διεύρυνση ιδεών και δευτερευόντως προσώπων», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και η αλήθεια είναι ότι η πολιτική συμπάθεια για συγκεκριμένα άτομα είναι εμφανής. Όπως, για παράδειγμα, για την πρώην υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, με την οποία βρέθηκε χθες στο ίδιο πάνελ για την παρουσίαση του βιβλίου του αντιπροέδρου της Δράσης Τάσου Αβραντίνη.

Και ναι μεν δεν αναφέρθηκε ούτε μία φορά ονομαστικά σε αυτήν, όμως μεγάλο μέρος του χαιρετισμού του αφορούσε την υπεράσπιση του νόμου της κ. Διαμαντοπούλου για την παιδεία (4009/2011), καθώς και τη συνεργασία των δύο μεγάλων τότε κομμάτων (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) σε βασικές αρχές. Αλλά και η κ. Διαμαντοπούλου, ανταποδίδοντας τη φιλοφρόνηση, εγκωμίασε την «πολιτική συμπεριφορά του προέδρου της ΝΔ», εκτιμώντας επιπροσθέτως πως τα παραδοσιακά κόμματα δεν μπορούν να συνεχίσουν όπως ήταν.

Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι οι αναφορές αυτές -πρωτίστως από τον κ. Μητσοτάκη- έγιναν ενώπιον και άλλων εκφραστών του λεγόμενου μεσαίου χώρου και οι οποίοι (έστω κάποιοι εξ αυτών) θα μπορούσαν να αποτελέσουν εν δυνάμει συμμάχους της ΝΔ. Ενδεικτικά αναφέρεται η παρουσία, μεταξύ άλλων, του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη και των βουλευτών του Γιώργου Αμυρά, Ιάσονα Φωτήλα και Γιώργου Μαυρωτά, του προέδρου της Δράσης Θόδωρου Σκυλακάκη, του Δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, ενώ αξιοσημείωτες ήταν και οι παρουσίες του Στέφανου Μάνου, του Ανδρέα Ανδριανόπουλου, του Βασίλη Κοντογιαννόπουλου και της Μιράντας Ξαφά.

Και το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει να δώσει το παρών σε εκδήλωση με επίκεντρο τον μεταρρυθμιστικό και φιλελεύθερο χαρακτήρα, ενώπιον στελεχών του κέντρου, δεν είναι το πρώτο αφού έχει επαναληφθεί αρκετές φορές. «Οι εκλογές κερδίζονται στον χώρο του πολιτικού κέντρου», τόνισε άλλωστε πρόσφατα, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «μέσα από τον πολιτικό μας λόγο θέλω να φέρω και στην κάλπη πολίτες οι οποίοι απέχουν από την πολιτική διαδικασία. Πολίτες οι οποίοι ενδεχομένως να γύρισαν την πλάτη σε όλα τα πολιτικά κόμματα και στη ΝΔ, γιατί μπορεί να την έβλεπαν ως ένα παλιό προϊόν, ως ένα κόμμα το οποίο δεν εκφράζει τις δικές τους ανησυχίες».

«Ωμή παρέμβαση»

Την ίδια ώρα, σκληραίνει η κόντρα της ΝΔ με την κυβέρνηση για τα κανάλια και την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά. Η αξιωματική αντιπολίτευση, στο πλαίσιο της διαδικασίας αποδόμησης του Αλέξη Τσίπρα, τον κατηγορεί για ωμή και προκλητική παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, με αφορμή την απάντησή του στη ΔΕΘ σε σχετική ερώτηση σχετικά με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει και της επίσκεψής του το προσεχές Σαββατοκύριακο στην 81η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, προήδρευσε χθες του συντονιστικού οργάνου της γαλάζιας Κ.Ο. ενώ από σήμερα ξεκινά νέο γύρο επαφών με τους παραγωγικούς φορείς. Συγκεκριμένα, μαζί με τον αντιπρόεδρο του κόμματος, αρμόδιο για την κατάρτιση του Προγράμματος, Κωστή Χατζηδάκη, θα συναντήσει το πρωί τους κοινωνικούς εταίρους και αύριο τους παραγωγικούς φορείς της Θεσσαλονίκης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v