Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Πιο κοντά από ποτέ σε ρύθμιση του χρέους

Θα έλθει μεγάλη ανάπτυξη το 2017, πρέπει να είναι διαρκής και αυτό εξαρτάται από τη διαμάχη Ευρώπης - ΔΝΤ. Δεν χρειαζόμαστε εκλογές αλλά σταθερότητα. Βέβαιος για θετική απόφαση ΣτΕ για τις άδειες. Θα ρίξει φως στην υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ η δικαιοσύνη, εντύπωση προκαλεί η στάση Γεωργίου.

Τσίπρας: Πιο κοντά από ποτέ σε ρύθμιση του χρέους

Η Ελλάδα δικαιούται λύση για το χρέος και αυτό δεν μπορεί να είναι συνάρτηση εκλογών σε άλλες χώρες, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ, τονίζοντας ότι deadline στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές είναι το τέλος του έτους. 

Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές, χρειάζεται σταθερότητα, σημείωσε σχολιάζοντας το αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για πρόωρες κάλπες.

Παράλληλα, έδωσε απαντήσεις για τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, τις άδειες των τηλεοπτικών σταθμών, την υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ, τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, τα πλεονάσματα και το προσφυγικό.

Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές αλλά σταθερότητα 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπό την πίεση εξωθεσμικών παραγόντων και υπό την πίεση των αδειών στα κανάλια άλλαξε γραμμή και προσχώρησε στην άποψη ότι πρέπει να γίνουν εκλογές πριν την πρώτη αξιολόγηση αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που θα είχε αυτό για τη χώρα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας τη συνέντευξή του στη ΔΕΘ.

Αδιαφόρησε παρότι το ΔΝΤ ζητούσε «αίμα» και πόνταρε στη λογική της παρένθεσης, όπως ο Σαμαράς. Η πρώτη αξιολόγηση έκλεισε και η παρένθεση δεν πραγματοποιήθηκε αλλά ξεχείλωσε. «Ο Μητσοτάκης εγκλωβίστηκε στην παρένθεση και δεν μπορεί να κανει οτιδήποτε άλλο», σημείωσε.

Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές, χρειάζεται σταθερότητα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Αν δείτε την εικόνα στα σύνορά μας, τι συμβαίνει στην Τουρκία, την αστάθεια στη Μέση Ανατολή, θα καταλάβετε ότι η Ελλάδα είναι μια όαση σταθερότητας, υπογράμμισε.

Πρέπει να εξηγηθεί τι θα χάσουμε και τι θα κερδίσουμε αν δεν υλοποιήσουμε το χάρτη για έξοδο έξοδο από την κρίση, σημείωσε.

Τόνισε ότι έχουμε πλέον συμμάχους στην Ευρώπη, μπορούμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε περισσότερα.

Ερχεται μεγάλη ανάπτυξη το 2017

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι θα υπάρξει μεγάλη ανάπτυξη το 2017 μετά από επτά χρόνια συμπίεσης της οικονομίας.

Το θέμα είναι να είναι διαρκής και αυτό θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση και τη λήξη της διαμάχης της Ευρώπης με το ΔΝΤ.

Το χρέος

Θα βάλω γραβάτα αν υπάρξει οριστική λύση για το χρέος, ή αν λυθεί το κυπριακό, επανέλαβε ο πρωθυπουργός.

Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στη ρύθμιση του χρέους, εκτίμησε. Οι αποφάσεις στο Eurogroup είναι σε θετική κατεύθυνση αλλά πρέπει να εξειδικευτούν. Πρέπει να εξειδικευτούν γιατί θα έχουμε την απαραίτητη βιωσιμότητα χρέους που είναι προϋπόθεση για να μείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Αυτό που δημιουργεί αναβλητικότητα από τους επενδυτές είναι η διαρκής αντιπαράθεση μεταξύ ΔΝΤ και ευρωπαίων.

Το ΔΝΤ έχει δώσει χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του χρόνου. Αυτό είναι το deadline της διαπραγμάτευσης. Δεν μπορεί να περιμένει άλλο μια χώρα, η Ελλάδα δικαιούται δίκαιη ρύθμιση του χρέους και δεν μπορεί να είναι συνάρτηση εκλογικών αναμετρήσεων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Σε ότι αφορά τη στάση της Γερμανίας και το γεγονός ότι έχει εκλογές, ο πρωθυπουργός είπε ότι το ζήτημα του προγράμματος δεν είναι διμερές ζήτημα μεταξύ Γερμανίας-Ελλάδας. Αφορά τη χώρα μας και τους τρεις θεσμούς (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ).

Η Γερμανία είναι σημαντική χώρα και η άποψή της παίζει καθοριστικό ρόλο, σημείωσε. Το πρόβλημα ωστόσο έχει διεθνή διάσταση γιατί η λύση του θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την ευρωπαϊκή οικονομία που επηρεάζει την παγκόσμια.

Δεν είναι αντιπαράθεση Γερμανίας – Ελλάδας. Στη Μέρκελ θα πω ότι τηρούμε τους κανόνες και γι' αυτό θα πρέπει να τηρηθούν και από την πλευρά των εταίρων, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν ήταν θετική έκπληξη. Εκλεισε η πρώτη αξιολόγηση που είναι το 70% του προγράμματος. Θα έπρεπε εκτός από το waiver θα έπρεπε να ήμασταν και στο QE, όμως αυτό δεν έγινε γιατί έχουμε ανοικτό το θέμα τους χρέους.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, κατανοεί τα προβλήματα στη γερμανική κυβέρνηση με το προσφυγικό κ.ά αλλά η κυβέρνηση είναι συνασπισμού και οι σοσιαλιστές έχουν άλλη άποψη.

H ερώτηση του Euro2day.gr, τα ληξιπρόθεσμα και ο ακατάσχετος

Συνολικά 3,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν για να πληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, ενώ επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ θα διατεθούν από την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Σε ότι αφορά τα προαπαιτούμενα εκτίμησε ότι μέχρι τα τέλη Σεπτέμβρη θα έχουν ολοκληρωθεί. «Βούλησή μας είναι να τρέξουμε», υπογράμμισε.

Σε ότι αφορά την β' αξιολόγηση δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν θα πάει πίσω από το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε ότι αφορά τα εργασιακά.

Σε ότι αφορά τον ακατάσχετο λογαριασμό, είπε ότι ο λόγος που υπήρχε καθυστέρηση στο νομοσχέδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ήταν γιατί άργησαν οι θεσμοί. Στο λογαριασμό, σε ότι αφορά στα έξοδα μισθοδοσίας και στους προμηθευτές θα είναι ακατάσχετος και έτσι οι επιχειρηματίες δεν θα φοβούνται, συμπλήρωσε.

Τα πλεονάσματα

Μέχρι το 2018 ισχύουν όσα συμφωνήσαμε που είναι σημαντικά χαμηλότερα από αυτά που είχε συμφωνήσει ο κος Σαμαράς. Θα υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας και για μια φορά θα πετύχουμε τους στόχους μας, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Από το 2018 και μετά το θέμα των πλεονασμάτων συναρτάται από τις αποφάσεις για το χρέος. Αυτή η συζήτηση θα γίνει σε διεθνές επίπεδο. Αν εξειδικευτούν τα μέτρα με σαφήνεια, η μείωση των πλεονασμάτων είναι αυτονόητη.

Οι αναλύσεις μας και οι αναλύσεις της ΤτΕ δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξει βιωσιμότητα χρέους με χαμηλότερα πλεονάσματα.

Αν μειωθούν οι στόχοι για τα πλεονάσματα, θα δώσουν δημοσιονομικό χώρο 3 δισ. ευρώ σε δυο χρόνια από τώρα. Αν το πετύχουμε, θα εξηγήσω το 2018 πως θα αξιοποιηθούν. Αυτό αφορά τους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ) και τη φορολογία των ακινήτων που θέλουμε ένα πιο δίκαιο φόρο, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Δεν θα υπάρξει νέα επιβάρυνση

Νέα μέτρα δεν θα υπάρξουν, πάμε καλά, το σχόλιο του πρωθυπουργού για την εικόνα των εσόδων και το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του «κόφτη».

«Κάποιοι λένε 30% έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ και θα δώσουν και τα λεφτά στους καναλάρχες. Πάνω από 1 δισ. το συνολικό κόστος. Πώς θα το κάνουν; Με απολύσεις στο Δημόσιο ή από την υγεία και την Παιδεία. Γιατί δεν το λένε;», σημείωσε αναφορικά με την δέσμευση της ΝΔ για έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ.

Σχεδιάζουμε διεύρυνση των απαλλαγών, υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει στόχο να απαλλάξει εντελώς από τον ΕΝΦΙΑ τους ανθρώπους που απολαμβάνουν έκπτωσης 50% στο φόρο.

Η πολιτική δέσμευση για το πάγωμα χρεών στους αυτοαπασχολούμενους

«Πρέπει να δώσουμε ανάσες στο υπερταμείο που δημιουργείται. Θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες ασφαλισμένους αλλά και στο ασφαλιστικό σύστημα», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός όσον αφορά στη δέσμευση για το πάγωμα των χρεών στους αυτοαπασχολούμενους.

Υπογράμμισε ωστόσο ότι το πάγωμα χρεών δεν σημαίνει διαγραφή. Όμως, κάποιος που έχει ένα βουνό οφειλών, μένει χωρίς ασφαλιστική ενημερότητα και αυτό του δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Η ρύθμιση αφορά το σύνολο των ασφαλισμένων στα Ταμεία και θα ενισχύσει το σύστημα.

Μιλώντας για τους συνταξιούχους, μίλησε για μεταρρύθμιση που έγινε και είχε το λιγότερο δυνατό κόστος. Το 90% των συνταξιούχων δεν είχε μειώσεις.

Υπάρχουν μειώσεις στις επικουρικές, αλλά λίγοι υπέστησαν μειώσεις. Μόλις το 5% έχει υψηλές μειώσεις. Είδαμε πρωτοσέλιδα που αναφέρονται στο 5% και όχι στο 95% που δεν υφίσταται μειώσεις, τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, υπάρχει μια επιβάρυνση από τις αναδρομικές χρεώσεις, αλλά θα έρθουν όλα αυτά σε κανονικότητα. Στέλνεται ήδη σημείωμα στους ασφαλισμένους με εξηγήσεις γιατί υπήρξε τρομοκρατία όσον αφορά το τι έγινε.

Η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ

Το 2009 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 4,5% και η διαμάχη για το 2009 και τα στοιχεία του ελλείμματος αφορά τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και το αν θα κατηγορηθεί ο Γιώργος Παπανδρέου ή ο Κώστας Καραμανλής, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Εμείς, είπε, αναλάβαμε το 2015 και δεν αμφισβητούμε τα στοιχεία που αφορούν τη συμφωνία που συνήψαμε εμείς.

Αυτό όμως, υπογράμμισε, δεν σημαίνει ότι η Δικαιοσύνη δεν έχει δικαίωμα να ερευνήσει την υπόθεση ώστε να δούμε τι συνέβη.

«Μου προκαλεί εντύπωση η παρέμβαση της ΕΕ παρότι δεν ζητούν να παρέμβει η κυβέρνηση στην Δικαιοσύνη. Εμείς δεν αμφισβητούμε τα στοιχεία, αλλά προκάλεσε εντύπωση ότι ο κος Γεωργίου έσπευσε να θέσει ζήτημα (ίσως για να προφυλάξει τον εαυτό του) ότι αν προχωρήσει η έρευνα η Ελλάδα δεν θα πάρει αυτά που δικαιούται στην υπόθεση του χρέους.

Θα υπάρξει φως στην υπόθεση αλλά αυτό δεν αφορά τη συζήτηση για το θέμα του χρέους, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Τα κανάλια και η ερώτηση του Alpha για το μαύρο

Μας ενδιαφέρουν όλες οι θέσεις εργασίας, όχι μόνο οι θέσεις εργασίας στον Alpha απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση δημοσιογράφου του σταθμού που όπως είπε, οδεύει στην ανεργία. Δεν είστε οι μόνοι, χάθηκαν 2.000 εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης τα χρόνια της κρίσης αλλά για αυτούς δεν έκλαψε κανείς. Τώρα χύνονται κροκοδείλια δάκρυα, είπε ο κ. Τσίπρας.

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ στάθηκαν δίπλα στους εργαζόμενους στα κανάλια, αλλά οι εργαζόμενοι στα κανάλια δεν είχαν σταθεί δίπλα στους εργαζόμενους της ΕΡΤ.

Εμεις, σημείωσε ο πρωθυπουργός, θα σταθούμε δίπλα σε όλους τους εργαζόμενους. Το ελληνικό Δημόσιο θα έπρεπε να είχε εισπράξει πολλά χρήματα τα τελευταία 27 χρόνια. Θα έπρεπε να είχε κάνει τρεις δημοπρασίες και μάλιστα σε εποχές που ήταν καλές και τα τιμήματα θα ήταν πολλαπλάσια.

Ηταν μνημονιακή υποχρεώση στο α' μνημόνιο οι διαγωνισμοί αλλά και αυτό ξεχάστηκε. Δώσαμε τέσσερις άδειες για να είναι βιώσιμα τα τηλεοπτικά σχήματα χωρίς τη διαπλοκή.

Τα κέρδη του Δημοσίου ήταν σημαντικά παρότι αμφισβητήθηκε από την αντιπολίτευση, τόνισε ο πρωθυπουργός. Χωρίς τους όρους του διαγωνισμού θα έδιναν όλοι από 3 εκατ. ευρώ και θα εισπράταμε 30 εκατ.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να μην χαθούν θέσεις εργασίας, αν και η αγορά έχει τους κανόνες της. Ένα κανάλι κλείνει γιατί οι μέτοχοι του δεν φρόντισαν για τη διάσωση του καναλιού.

Εχουμε μια διαγωνιστική διαδικασία στην οποία κέρδισαν άδεια δυο υφιστάμενα σχήματα και δυο νέα έρχονται. Από την πλευρά μας, δίνουμε όσα περισσότερα κίνητρα ώστε αν υπάρξουν απολύσεις να γίνουν προσλήψεις στους νέους σταθμούς, υπογράμμισε.

Σε κάθε περίπτωση δεν μπορούμε να ανεχτούμε ότι οι εργαζόμενοι θα είναι όμηροι για να εκπέμπουν κάποιοι.
«Το τσάμπα πέθανε», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.  

Απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου του Star που επανήλθε στο θέμα ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι κατανοεί την συναισθηματική φόρτιση αλλά αυτό είναι κάτι που αφορά 1,5 εκατομμύρια ανέργους που κληρονομήθηκαν από πέντε καταστροφικά χρόνια.

Οι σταθμοί μπορούν να συνεχίσουν να εκπέμπουν αλλά αν κλείσουν οι σταθμοί αυτό οφείλεται στο ότι κάποιοι δεν έδωσαν χρήματα που έδωσαν άλλοι.

Ο διαγωνισμός ήταν αδιάβλητος, σημείωσε. Κάποιοι έλεγαν ότι είναι απόφαση να μην πάρει ο Skai αλλά πήρε την πρώτη άδεια. Δεν δώσαμε άδεια στους φίλους μας και ο διαγωνισμός ήταν έτσι διαμορφωμένος ώστε να εισπράξει το Δημόσιο το μέγιστο δυνατό τίμημα. Το πρόβλημα δεν είναι σημαντικότερο από αυτό άλλων εργαζομένων που έχασαν τη δουλειά τους, όπως αυτοί στο Alter ή την Ελευθεροτυπία.

Στόχος είναι να υπάρξουν θέσεις αξιοπρεπούς εργασίας στα κανάλια που για χρόνια υπήρξε καθεστώς γαλέρας.
«Δεν μπορεί να ταυτίζετε τα συμφέροντα των εργαζομένων με αυτά των καναλαρχών», τόνισε.

Κάλεσμα στη ΝΔ για τις άδειες

Δεν είναι μόνο ποσοτικό το θέμα των καναλιών. Δεν τελειώνουμε με το διαγωνισμό, σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι "είναι αστείο να λένε για νέα διαπλοκή. Υλοποιούμε τις δεσμεύσεις μας κόντρα στο τεράστιο πολιτικό κόστος που αναλάβαμε. Αυτοί που δεν πήραν άδεια είναι εναντίον μας, αυτοί που έκαναν εκπομπή μας κατηγορούν, αυτοί που πλήρωσαν πολλά μας κατηγορούν γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει ότι θα τα δώσει πίσω".

Δεν τσουβαλιάζω, αλλά το σύστημα ήταν διαπλεκόμενο. ΜΜΕ που έπαιρναν θαλασσοδάνεια από τράπεζες και πολιτικά κόμματα που ήλπιζαν σε στήριξη από τα ΜΜΕ.

Τόνισε ότι στην αρχή της υπόθεσης, πίστευε ότι θα έχει στήριξη από τη ΝΔ στο να γίνει το ΕΣΡ. Ο κος Μεϊμαράκης είχε πει ότι θα στήριζε τη συγκρότησή του, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλαξε πορεία.

Δεν θέλουμε να μας λιβανίζουν τα ΜΜΕ, θέλουμε αντικειμενική ενημέρωση, αλλά το σίγουρο είναι ότι τώρα υπάρχουν συμφέροντα, τόνισε.

Θα υπάρξει ΕΣΡ και απευθύνω έκκληση στη ΝΔ να αναγνωρίσει τον διαγωνισμό που αποτελεί Νόμο του κράτους και να πάμε μαζί στον ορισμό του ΕΣΡ.

Η απόφαση του ΣτΕ για τις άδειες

Οσον αφορά στην επικείμενη απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, σημείωσε ότι ήδη στην προσωρινή του απόφαση το ΣτΕ έχει μιλήσει για δημόσιο συμφέρον.

Η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη και η κυβέρνηση θα κάνει ότι πρέπει αλλά «δεν γίνονται αυτά τα πράγματα», σημείωσε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι δεν δίνει καμία πιθανότητα για ανατροπή της κατάστασης.

Το μεγάλο βήμα που πρέπει να γίνει είναι η συγκρότηση του ΕΣΡ που εξαρτάται και από τη στάση της αντιπολίτευσης.

Τόνισε δε ότι οι νέοι ιδιοκτήτες νόμιμης άδειες διαχειρίζονται δημόσια συχνότητα, δεν μπορούν να κάνουν ότι θέλουν.

Τα έσοδα για τα κανάλια

Είναι έκτακτο έσοδο, οπότε δεν μπορούμε να δώσουμε ένα μόνιμο επίδομα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Εκτακτες δαπάνες μπορούμε να κάνουμε και έχουμε την αισιοδοξία ότι θα μπορέσουμε να τις διατηρήσουμε και τις επόμενες χρονιές, σημείωσε. 

Η Σύνοδος της Μεσογείου

Η δήλωση Σόιμπλε ήταν απόδειξη ότι η Σύνοδος της Μεσογείου πήγε καλά, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός απαντώντας στο δηκτικό σχόλιο του γερμανού υπουργού ότι «όπου συγκεντρώνονται σοσιαλιστές σπάνια προκύπτει κάτι έξυπνο».

Πιστεύω ότι θα παίξει ρόλο στην διαμόρφωση της εικόνας στην Ευρώπη, σημείωσε ο κ. Τσίπρας. 

Η ενέργεια

Θα καλοδεχτούμε αγωγούς που θα φτάσουν στα σύνορά μας, σχολίασε σε ερώτηση Ρώσου δημοσιογράφου. Αυτό θα γίνει στα πλαίσια των ευρωπαϊκών κανόνων. Υπάρχει συνεννόηση και με την Ιταλία, ενώ υπήρξε συμφωνία στη Ρώμη μεταξύ Gazprom, ΔΕΠΑ και ιταλικής εταιρείας, ενώ παρακολουθούμε τις σχέσεις Ρωσίας-Τουρκίας που είναι «μια κρύο μια ζέστη», υπογράμμισε ο πρωθυπυοργός.

Η γραμμή μας είναι σταθερή και αφορά στη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, υπογράμμισε.

Προβληματικό το πακέτο Γιούνκερ

Αν μείνει όπως είναι, το πακέτο Γιούνκερ αντί να μειώσει τις ανισότητες στην Ευρώπη μπορεί να τις αμβλύνει, γιατί χρειάζεται εθνική συμμετοχή και ιδιωτικά κεφάλαια, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Πώς να βάλει την εθνική συμμετοχή μια χώρα της περιφέρειας όταν έχει το όριο του ελλείμματος και τους δημοσιονομικούς φραγμούς και όταν ξέρει ότι δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση από ιδιωτικά κεφάλαια; Αρα τα χρήματα καταλήγουν στον Βορρά», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Ο ανασχηματισμός

«Δεν θα αποφασίσει ο Ν. Παππάς αν θα αλλάξει υπουργείο», απάντησε σε σχετική ερώτηση. Εχουμε ένα συνέδριο που θέλουμε να είναι τομή. Θέλουμε να μετέχουν στο διάλογο όσοι μας υποστήριξαν.

Θα πάρουμε τις αποφάσεις μας αλλά να ξέρετε ότι οι υποτιμήσεις (δεν μπορούμε να κάνουμε) αλλά και οι ανασχηματισμοί δεν ανακοινώνονται εκ των προτέρων. 

Το προσφυγικό και η συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η συμφωνία με την Τουρκία επετεύχθη με πολύ κόπο και σε αυτό βοήθησε και η γερμανίδα καγκελάριος.

Οπως είπε, η Τουρκία σε μεγάλο βαθμό τήρησε τη συμφωνία. Υπήρξε ανάσα, αλλά η συμφωνία δεν είναι εύκολη. Εμεις πρέπει να λειτουργούμε εντός του ευρωπαϊκού κεκτημένου και εξετάζουμε ένα προς ένα τα αιτήματα ασύλου. Αυτό δημιουργεί συμφόρηση στα κέντρα υποδοχής στα νησιά. Προσπαθούμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες αλλά δυστυχώς δεν είχαμε την δυνατότητα να επιταχύνουμε τις επιστροφές.

Προσπαθούμε να επιταχύνουμε αλλά δυστυχώς δεν προχωρά ικανοποιητικά και η Ευρώπη στις υποχρεώσεις της για την μετεγκατάσταση, σημείωσε.

Η επίθεση υπουργών στον Πιτσιόρλα του ΤΑΙΠΕΔ

Λειτουργούμε συλλογικά και οι αποφάσεις παίρνονται συλλογικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Στις αποκρατικοποιήσεις προσπαθήσαμε να φύγουμε από τη λογική εκποίησης. Είμασταν υποχρεωμένοι να κινηθούμε στα πλαίσια της συμφωνίας αλλά δουλέψαμε ώστε να μεγιστοποιήσουμε τα παράλληλα οφέλη, τις επενδύσεις, τόνισε.

Οι κατευθύνσεις που δίνουμε στον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ και τους υπουργούς είναι να εξασφαλιστούν οι μέγιστες επενδύσεις. Αυτό πετύχαμε στον ΟΛΠ, αυτό κάναμε στο Ελληνικό και αυτό θέλουμε να κάνουμε στον ΟΛΘ, ανέφερε ο πρωθυπουργός. 

Η ασφάλεια και τα Εξάρχεια

«Αφού δεν έχει σκοπό να εφαρμόσει το νόμο στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, θα τον εφαρμόσει στα Εξάρχεια», το σχόλιο του πρωθυπουργού για τη στάση της ΝΔ στο ζήτημα. Αυτή η κατάσταση όμως δεν αντιμετωπίστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ, παρότι υπάρχει εδώ και 15 χρόνια.

Προσπαθεί να βρει επιχειρήματα αλλά η δική μας κυβέρνηση προχώρησε σε τριάντα συλλήψεις για ναρκωτικά και αυτό ήταν μεγάλη επιτυχία, τόνισε.

Ανοιχτό το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων

Το θέμα των γερανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό, δεν πρόκειται να το αφήσουμε σε κάποιο συρτάρι όπως έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Καμία δυνατότητα διαλόγου με ΠΑΣΟΚ άμεσα

Δεν υπάρχει με δική τους επιλογή καμία δυνατότητα σε άμεσο χρόνο ενός ουσιαστικού λόγου και διεύρυνσης με πολιτικές δυνάμεις που έχουν αποφασίσει να στηρίζουν τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, σημείωσε ο πρωθυπουργός

Σημείωσε ότι δεν υπάρχει έλλειμμα κυβερνητικής σταθερότητας. Αντέξαμε στα πολύ δύσκολα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά, σημειώνοντας όμως ότι ήταν καθοριστική η στάση των κομμάτων στο ζήτημα της απλής αναλογικής.

Τους κάναμε ένα δώρο, όταν είσαι ένα κόμμα του 4 και του 5% είναι δώρο η απλή αναλογική, υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας αδιανόητη τη στάση της κ. Γεννηματά. «Επέλεξε να είναι παράρτημα της ΝΔ». Δεν υπάρχει καμία ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, κακό χωριό τα λίγα σπίτια, έλεγαν, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v