Σε ένα κοινό κείμενο θέσεων, τη Διακήρυξη των Αθηνών το οποίο θα προτείνουν στη Σύνοδο της Μπρατισλάβα, κατέληξαν οι ηγέτες της Ευρωμεσογειακής Συνόδου που συνεδρίασε σήμερα στην Αθήνα μετά από πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Στη Διακήρυξη περιγράφονται οι κοινές θέσεις των επτά ηγετών στα κρίσιμα μέτωπα της ασφάλειας, του προσφυγικού και της οικονομίας.
Ολοι οι ηγέτες στις δηλώσεις τους υπογράμμισαν ότι δεν πρόκειται για διασπαστική πρωτοβουλία εντός της ΕΕ αλλά για συμβολή στο διάλογο. Η ομάδα της Ευρωμεσογειακής Συνόδου συμφώνησε ότι η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην Πορτογαλία.
Τσίπρας: Το μέλλον της ΕΕ διακυβεύεται στη Μεσόγειο
Τις ευχαριστίες του προς τους ηγέτες που ήρθαν στην Αθήνα εξέφρασε ο πρωθυπουργός μετά το τέλος της Συνόδου.
Θέλουμε να ενισχύσουμε τη συνοχή της Ευρώπης και να συμβάλουμε στο διάλογο που αρχίζει με την άτυπη σύνοδο της Μπραντισλάβα, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Οπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ο διάλογος πρέπει να οδηγήσει σε ένα νέο όραμα. Πρέπει η Ευρώπη να εμπνεύσει τους λαούς της. Αυτό δεν μπορεί να γίνει με ευχές. Χρειάζονται μέτρα να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών.
Πρέπει, υπογράμμισε, να πάρουμε μέτρα που θα δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη και μέτρα που θα βελτιώνουν τις συνθήκες ασφάλειας, ειδικά στην πολυτάραχη περιοχή μας.
Ο πρωθυπουργός μίλησε για την ανάγκη αλληλεγγύης στην κατανομή των προσφύγων.
Σε μεγάλο βαθμό, σημείωσε, το μέλλον της Ευρώπης διακυβεύεται στη Μεσόγειο. Ως χώρες της περιοχής, ως φιλοευρωπαϊκές χώρες οφείλουμε να καταθέσουμε τη δική μας προσέγγιση. Απαντώντας στις στάσεις εθνικής αναδίπλωσης και στις δυνάμεις της ξενοφοβίας.
Η Σύνοδος είναι μια θετική συμβολή στο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης. Δεν είμαστε και δεν επιθυμούμε να γίνουμε μια πρωτοβουλία διαίρεσης της Ευρώπης, ξεκαθάρισε.
Όπως είπε η επόμενη συνάντηση της ομάδας θα γίνει στην Πορτογαλία.
Ολαντ: Χρειάζεται πακέτο δράσεων
Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι όλοι καθοδηγούμαστε από την πεποίθηση ότι χρειάζεται ενότητα και συνοχή για να ανταποκριθούμε στις ελπίδες των ανθρώπων αλλά και από το ότι οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συμβάλουν με δράσεις που θα βοηθήσουν την ασφάλεια και την οικονομία.
Οπως ανέφερε ο Φρανσουά Ολάντ, οι χώρες της νότιας Ευρώπης αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο όνομα της Ευρώπης με επίκεντρο το προσφυγικό.
Στην Μπρατισλάβα θα συμβάλουμε με τις δικές μας ιδέες για το θέμα της ασφάλειας και της μετανάστευσης ώστε να προοδεύσει η Ευρώπη.
Χρειάζεται διεύρυνση των δράσεων στην οικονομία, όμως με τη διεύρυνση του πακέτου Γιούνκερ. Χρειαζόμαστε ένα μεγάλο αναπτυξιακό πρόγραμμα, τόνισε.
Αναστασιάδης: Μπορούμε να συνεισφέρουμε στην Ευρώπη
Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την πρωτοβουλία του, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται νέο προσανατολισμό σε κρίσιμα θέματα πολιτικής. Τα σημερινά αποτελέσματα θα συνεισφέρουν εποικοδομητικά στο διάλογο.
Οι χώρες της Μεσογείου λόγω των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν μπορούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα στο διάλογο, σημείωσε.
Όπως είπε ο έλληνας πρωθυπουργός, η σημερινή προσπάθεια δεν αποτελεί προσπάθεια ομαδοποίησης εντός της ΕΕ γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν η χείριστη προσφορά στην Ευρώπη, τόνισε ο κ. Αναστασιάδης.
Ο Ν. Αναστασιάδης στάθηκε στην αποξένωση που νοιώθουν οι ευρωπαίοι απέναντι στην ίδια την Ευρώπη.
Είναι ξεκάθαρο ότι ο ρόλος όλων είναι καθοριστικός για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, τόνισε.
Ρέντσι: Προστιθέμενη αξία η διακήρυξη των Αθηνών
Αν ατενίσουμε την Μεσόγειο βλέπουμε μια διαφορετική Ευρώπη, σημείωσε στις δηλώσεις του ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.
Οι περισσότεροι θεωρούν ότι η Μεσόγειος είναι η παλαιά Ευρώπη, ότι είναι το παρελθόν της ανάπτυξης και της απασχόλησης. Στόχος μας στη σημερινή συνάντηση ήταν να σκιαγραφήσουμε το μέλλον μας, σημείωσε ο κ. Ρέντσι.
Η Ευρώπη, υπογράμμισε, δεν μπορεί να συνεχίσει να απαριθμεί κανόνες και δημοσιονομική λιτότητα. Η αυριανή Ευρώπη θα πρέπει να βασίζεται στις βαθύτερες αξίες που τη διέπουν, στην κοινωνική Ευρώπη.
Η Διακήρυξη των Αθηνών αποτελεί προστιθέμενη αξία για μια Ευρώπη διαφορετική από αυτή που γνωρίζουμε, υπογράμμισε.
Κόστα: Να καταμεριστούν οι ευθύνες στο προσφυγικό
Τη στιγμή που πρέπει να δώσουμε νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, είναι σημαντικό ότι ήρθαμε στην Αθήνα με τις αξίες που διέπουν την Ευρώπη, σημείωσε ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.
Στο θέμα της ασφάλειας, υπογράμμισε, πρέπει να υποστηρίξουμε μια συνολική πολιτική, ειδικά σε ότι αφορά την Αφρική. Πρέπει να υπάρξει μια εξισορρόπηση μέσα στα πλαίσια των μεγάλων ανισοτήτων.
Πιστεύουμε στον καταμερισμό των ευθυνών όταν πρέπει να δεχτούμε πρόσφυγες στα εδάφη μας. Αυτό πρέπει να γίνει με αλληλεγγύη, τόνισε.
Ο πορτογάλος πρωθυπουργός είπε ότι οι πολίτες πρέπει να βλέπουν το μέλλον με ελπίδα. Σήμερα δεν βλέπουν προοπτικές για ποιοτική απασχόληση. Πρέπει να δώσουμε απάντηση στις ανησυχίες των πολιτών.
Μουσκάτ: Να διπλασιαστεί το πακέτο Γιούνκερ
Καταλήξαμε σε μια διάσκεψη με προτάσεις για το πώς θα προχωρήσουμε, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ.
Οπως ανέφερε, τρία σημεία στη δήλωση είναι πολύ σημαντικά: η στήριξη που προσφέρουμε στην Κομισιόν και στο σχέδιο Γιούνκερ για το οποίο ζητείται ο διπλασιασμός των πόρων.
Στο μεταναστευτικό, το «Δουβλίνο» δεν συμβαδίζει με την πραγματικότητα και αυτό πρέπει να το διορθώσουμε.
Το τρίτο είναι ότι για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό μια ομάδα χωρών τονίζει την ανάγκη για την «κοινωνική Ευρώπη».
Εκπρόσωπος Ισπανίας: Ασφάλεια, μετανάστευση και οικονομία τα μεγάλα προβλήματα
Ο εκπρόσωπος του Μαριάνο Ραχόι και αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας, Φερνάντο Εγκιδάθου τόνισε ότι ο πρωθυπουργός της Ισπανίας ήθελε να είναι στην Αθήνα αλλά δεν γίνονταν λόγω πολιτικού χρονισμού.
Ευχαρίστησε τον έλληνα πρωθυπουργό για την πρωτοβουλία. Οπως ανέφερε, είμαστε αναπόσπαστο μέλλον της μεσογειακής θάλασσας και πάντα αντιμετωπίζουμε θετικά αυτές τις πρωτοβουλίες.
Στάθηκε στο θέμα της ασφάλειας, τη μετανάστευση και το οικονομικό, ως τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ευρώπης.
Κυβερνητικοί κύκλοι για τη Διακήρυξη των Αθηνών
Η Διακήρυξη: "Ένα όραμα για την Ευρώπη" πρέπει να εδράζεται και να ισχυροποιεί την δημοκρατική λογοδοσία των ευρωπαϊκών θεσμών
Την σαφή δέσμευση των ηγετών στην ευρωπαϊκή ενότητα, όπως διατυπώνεται στην Διακήρυξη των Αθηνών που υιοθετήθηκε στην σημερινή ″Σύνοδο Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ″ επισημαίνουν, κυβερνητικοί κύκλοι ως ιδιαίτερα θετικό γεγονός, σύμφωνα με το ΑΠΕ.
Σημειώνεται, ότι τόσο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όσο και οι άλλοι ηγέτες που έλαβαν μέρος στην Σύνοδο, τόνισαν επανειλημμένα ότι αυτή δεν έχει τον χαρακτήρα μιας ομαδοποίησης χωρών εντός της Ε.Ε.
Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά, εξίσου, ως ιδιαίτερα θετική την αναφορά στην Διακήρυξη για "ένα όραμα για την Ευρώπη" το οποίο, μεταξύ άλλων, πρέπει να εδράζεται και να ισχυροποιεί την δημοκρατική λογοδοσία των ευρωπαϊκών θεσμών.
Εξίσου σημαντικό σημείο της Διακήρυξης, είναι η αναφορά ότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα πρέπει να οικοδομηθεί με την προοπτική της Μεσογείου -νοουμένης συνολικά- ως μιας περιοχής ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας.
Στην Διακήρυξη των Αθηνών, τονίζεται, επίσης ότι οι ηγέτες υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό στην κατεύθυνση εξεύρεσης μιας δίκαιης, βιώσιμης και ολοκληρωμένης λύσης, χωρίς εγγυήσεις, βασισμένης στις αποφάσεις του ΟΗΕ και στην ιδιότητα της Κύπρου ως κράτους-μέλους της ΕΕ.
Σύμφωνα με τους ίδιους κυβερνητικούς κύκλους, θετικό σημείο της Διακήρυξης αποτελεί η αναφορά στην επανεκκίνηση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και της Πολιτικής 'Αμυνας της ΕΕ, καθώς και η αναφορά στην αναγκαιότητα των δεσμών με τις χώρες της Αφρικής, που θεωρούνται απαραίτητοι για την κοινή ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία στην περιοχή.
Στην Διακήρυξη τονίζεται ότι η Ευρώπη πρέπει να τηρήσει την δέσμευσή της για ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη, με προστασία του κοινωνικού της μοντέλου, ενώ ταυτόχρονα, οι ηγέτες των Μεσογειακών χωρών εκφράζουν την αποφασιστικότητά τους να διατηρήσουν το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο και να προωθήσουν την κοινωνική συνοχή και σύγκλιση.
Στο πλαίσιο αυτό, προτείνουν τον διπλασιασμό των κονδυλίων του "Πακέτου Γιούνκερ", καθώς επίσης και την προώθηση επενδυτικών προγραμμάτων σε κράτη - μέλη με υψηλά ποσοστά ανεργίας, αλλά και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Στην Διακήρυξη γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα -με πρώτο εκείνο της ανεργίας- που αφορούν την νεολαία στην Ευρώπη.
Σε ότι αφορά τα ζητήματα μετανάστευσης, στην Διακήρυξη γίνεται αναφορά στο συγκεκριμένο μείζον θέμα που αφορά στο μέλλον της Ευρώπης και υπογραμμίζεται ότι η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ πρέπει, να βασίζεται στο Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο, ενώ τονίζεται ότι ο ρατσισμός και η ξενοφοβία δεν μπορούν να γίνονται ανεκτά.
Στην Διακήρυξη των Αθηνών υπάρχει, τέλος, πρόταση για ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική που πρέπει να ασκήσει η ΕΕ.
Το κείμενο ολοκληρώνεται με την απόφαση ότι η δεύτερη Σύνοδος των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ θα διεξαχθεί στην Πορτογαλία.
*H Διακήρυξη των Αθηνών (το πρωτότυπο αγγλικό κείμενο και η άτυπη μετάφραση στα Ελληνικά) δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".