Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συντηρεί ψηλά το θέμα των τηλεοπτικών αδειών η ΝΔ

Τα «τρωτά σημεία» για την κυβέρνηση, οι απώλειες από τα «λουκέτα» και η υπόθεση Καλογρίτσα. Πώς συσχετίζουν στην Πειραιώς το τρίτο μνημόνιο με τις τηλεοπτικές άδειες. Πώς ερμηνεύει η ΝΔ τις υποσχέσεις Τσίπρα για τη στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

Συντηρεί ψηλά το θέμα των τηλεοπτικών αδειών η ΝΔ

Το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή της αντιπολιτευτικής τακτικής της ΝΔ, λίγα 24ωρα μετά τη διεξαγωγή του σχετικού διαγωνισμού. Η όλη υπόθεση παρουσιάζει πολλά τρωτά σημεία για την κυβέρνηση, όπως τουλάχιστον εκτιμούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του, κάτι που θα επιχειρήσουν να αναδείξουν τις επόμενες μέρες στον δημόσιο διάλογο. Το θέμα συζητήθηκε στη χθεσινή πρωινή σύσκεψη στην οδό Πειραιώς, υπό τον πρόεδρο της ΝΔ, όπου αποφασίστηκε να κρατηθεί ψηλά στην ατζέντα, με στόχο να αποδομηθεί η πανηγυρική ρητορική της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι δύο ερωτήσεις στο Κοινοβούλιο από γαλάζιους βουλευτές, η πρώτη του Νικήτα Κακλαμάνη αναφορικά με τις απώλειες του κράτους από το «λουκέτο» σε 6 τηλεοπτικούς σταθμούς και η δεύτερη από 52 μέλη της Κ.Ο. για τον Χρήστο Καλογρίτσα και όσα σε βάρος του είπε πρόσφατα ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος.

Ειδικά το ζήτημα του συγκεκριμένου νέου καναλάρχη η Πειραιώς το θεωρεί μείζον ηθικό και πολιτικό θέμα, υπενθυμίζοντας αφενός τη φράση του υπουργού Άμυνας ότι «με τα μαύρα λεφτά στα site και τις ψευδείς αναρτήσεις, ο Καλογρίτσας νομίζει ότι θα πιέσει για κανάλι» και αφετέρου το γεγονός ότι ο όμιλος Καλογρίτσα -όπως υποστηρίζουν- κατέθεσε εκπρόθεσμα την εγγυητική επιστολή.

Έμφαση η ΝΔ δίνει και στο πρόβλημα που δημιουργείται με τους υπαλλήλους των υπό κλείσιμο καναλιών, όπου διαπιστώνει διάσταση απόψεων ακόμα και μεταξύ των υπουργών, ενώ εξίσου σημαντικό κομμάτι της ρητορικής της, η αξιωματική αντιπολίτευση το αφιερώνει, πέραν της -όπως υποστηρίζει- καθεστωτικής νοοτροπίας και συνταγματικότητας της διαδικασίας, και στη δημοσιονομική πτυχή του τιμήματος για τις τηλεοπτικές άδειες.

Στο τρίτο μνημόνιο

Υπό το πρίσμα αυτό, στο γαλάζιο στρατόπεδο τονίζουν ότι στο 3ο Μνημόνιο (ν. 4336/2015/14.08.2015, ενότητα 2.1, σελ. 1016), αναφέρεται ρητά ότι στα μέτρα για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων συμπεριλαμβάνονται και τα έσοδα που θα προκύψουν από τις τηλεοπτικές άδειες, την ίδια στιγμή που ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι «τα χρήματα αυτά ως το τελευταίο ευρώ θα κατευθυνθούν σε έκτακτες δράσεις για τη στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων».

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρει εν προκειμένω ο Στέλιος Πέτσας, σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη επί των οικονομικών, «για να διαθέσει 'ως και το τελευταίο ευρώ' από τις τηλεοπτικές άδειες, σε όσους έκοψε ήδη τον μισθό και τη σύνταξη, πρέπει: Πρώτον, να το εισπράξει... Δεύτερον, ταμειακά να έχει τα χρήματα ο Προϋπολογισμός για να τα δαπανήσει, επιπλέον των άλλων του υποχρεώσεων.

Αν για παράδειγμα συνεχίσει να αυξάνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου (ήδη 7,2 δισ. ευρώ τον Ιούνιο 2016, +88% έναντι του Δεκεμβρίου 2014), θα είναι σαν να «κλέβει τον Πέτρο για να πληρώσει τον Παύλο» (rob Peter to pay Paul).

Τρίτον, να επιτύχει τον χαμηλό δημοσιονομικό στόχο το 2016 (πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ ή 900 εκατ. ευρώ περίπου).

Τέταρτον, από τη χορήγηση του όποιου ποσού να μην τίθεται σε κίνδυνο η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2017, γιατί το ποσό αυτό θα επιβαρύνει τον Προϋπολογισμό του 2017. Θυμίζω ότι ο στόχος του 2017 είναι πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ ή 3,2 δισ. ευρώ περίπου. Άπιαστος δηλαδή, με την πραγματική οικονομία να σέρνεται».

Το συμπέρασμα που προκύπτει, λένε στη ΝΔ, είναι ότι ο πρωθυπουργός «έκανε ξανά το μόνο που ξέρει, υποσχέθηκε μικροπαροχές, από χρήματα που ακόμη δεν έχει και ούτε ξέρει πόσα θα είναι»...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v