Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Παράλληλες κινήσεις με «νέο Δημόσιο» και τηλεοπτικές άδειες

(upd2) Το τηλεοπτικό τοπίο μυρίζει μπαρούτι, με νικητές και ηττημένους να αναζητούν εναλλακτικές. Κρίσιμες επαφές με τους καναλάρχες. Συνεδρίασε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Μεταρρύθμισης για το «νέο Δημόσιο». Ειδικά μισθολόγια, κινητικότητα και «επιτρεπτές» προσλήψεις στην ατζέντα.

Κυβέρνηση: Παράλληλες κινήσεις με «νέο Δημόσιο» και τηλεοπτικές άδειες

Το σίριαλ «τηλεοπτικές άδειες» βαίνει προς το το τέλος του, χωρίς κανείς να είναι σε θέση να προβλέψει το φινάλε, με την κυβέρνηση να αντιστέκεται στο «πυρ ομαδόν» που δέχεται από νικητές και ηττημένους, ενώ παράλληλα οργανώνει τη Σύνοδο του Νότου στην Αθήνα (Παρασκευή), την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στα εγκαίνια της ΔΕΘ (Σάββατο) και το «νέο Δημόσιο» με κινητικότητα-προσλήψεις-ειδικά μισθολόγια.

Αυτό το τελευταίο ήταν το αντικείμενο του σημερινού Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό. Η προσοχή εστιάζεται στις αποφάσεις που θα ληφθούν για τους δημόσιους υπαλλήλους που αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, ώστε «και να μην υπάρξουν απώλειες στις αποδοχές και να τηρηθεί η μνημονιακή υποχρέωση για εξορθολογισμό των αποδοχών».

Κατά τις πληροφορίες, πάντως, τα υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών έχουν απλώσει... όλο τον τραχανά του δημόσιου τομέα, που περιλαμβάνει, συν τοις άλλοις, την «κινητικότητα», ώστε να υπολογισθούν οι ανάγκες για νέες προσλήψεις.

Κι αυτό διότι, όπως υπενθυμίζει κυβερνητικός παράγοντας, η αναλογία προσλήψεων-απολύσεων «ένα προς πέντε» θα γίνει «ένα προς τέσσερα» το επόμενο έτος και «ένα προς τρία» το μεθεπόμενο -εάν δεν υπάρξουν νέες ανατροπές.

Από την ισχύουσα αναλογία έχουν εξαιρεθεί, ως γνωστόν, συγκεκριμένες κατηγορίες (όπως το ιατρικό προσωπικό) ενώ τμήμα των προσλήψεων για το τρέχον έτος καλύφθηκε από τους επιτυχόντες (και... αναμένοντες) του ΑΣΕΠ το 1997.

Μυρίζει... τηλεοπτικό μπαρούτι

Στο μέτωπο των τηλεοπτικών αδειών, η ατμόσφαιρα «μυρίζει μπαρούτι» τρεις ημέρες μετά την ολοκλήρωση της δημοπρατικής διαδικασίας.

Το μεσημέρι οι εκπρόσωποι των προσωρινών υπερθεματιστών συναντήθηκαν με τον Λευτέρη Κρέτσο και εν συνεχεία ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας θα ενημερώσει τον Νίκο Παππά ο οποίος θα συναντηθεί με τη σειρά του με τις ιδιοκτησίες των προσωρινών υπερθεματιστών (σ.σ. αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι στο ραντεβού θα βρίσκονται και τα τρία κυβερνητικά στελέχη) για τα περαιτέρω. Τα ξεχωριστά ραντεβού με τον Νίκο Παππά κλείστηκαν μετά από αίτημα των ίδιων των καναλαρχών που δεν επιθυμούσαν να βρεθούν όλοι μαζί

Ποια είναι όμως αυτά τα περαιτέρω; Τυπικά, η καταβολή του ενός τρίτου του ποσού που «χτύπησαν» στη δημοπρασία (δηλαδή το ένα τρίτο των 246 εκατ. ευρώ) και να ξεκινήσει ο νέος έλεγχος πόθεν έσχες (σ.σ. ο πρώτος έγινε για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό) και να δοθούν οι προθεσμίες για ενστάσεις.

Οι πληροφορίες όμως μιλούν για έντονη κινητικότητα το προηγούμενο διήμερο, μεταξύ νικητών, ηττημένων αλλά και επιχειρηματιών που έμειναν εκτός διαγωνισμού (όπως του Mega, ελλείψει τραπεζικής ενημερότητας), σε μία προσπάθεια εκτίμησης της κατάστασης και συμφωνίας (ει δυνατόν) σε κοινή στάση, μέχρι τουλάχιστον να αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας περί της συνταγματικότητας του «νόμου Παππά».

Οι φήμες που... οργίασαν, θέλουν κάποιους από τους νικητές «να προβληματίζονται» τώρα για τα υψηλά τιμήματα που πρόσφεραν προκειμένου να κερδίσουν την άδεια και να αναζητούν εναλλακτική πορεία. Κάποιοι αφήνουν να διαρρεύσει ότι «ξανασκέφτονται» τη λύση της (πιο φτηνής) θεματικής άδειας ή της συνδρομητικής εκπομπής (που δεν απαιτεί άδεια).

Αλλοι εκτιμούν ότι ο αναβρασμός σχετίζεται με τις συμπράξεις που «ψήνονται» μεταξύ νικητών και ηττημένων, ώστε οι πρώτοι να πάρουν πίσω ένα τμήμα του τιμήματος που πρόσφεραν και οι δεύτεροι να μη μείνουν εκτός τηλεοπτικής αγοράς.

Απόρροια αυτών των φημών φαίνεται πως είναι ότι τελικά αποφασίστηκε το ραντεβού με τους καναλάρχες να γίνει πρώτα με τον Λ. Κρέτσο και μετά με τον υπουργό Επικρατείας. Από τον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας οι εκπρόσωποι των σταθμών ζήτησαν να μην πληρωθεί η πρώτη από τις τρεις δόσεις του τιμήματος πριν την απόφαση του ΣτΕ που θα συνέλθει στις 16 Σεπτεμβρίου αλλά και να ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου του πόθεν έσχες μέχρι την επόμενη Πέμπτη.

Από τις κινήσεις και τις αποφάσεις των νυν και επίδοξων καναλαρχών θα εξαρτηθεί, σε μεγάλο βαθμό, η ομιλία του κ. Τσίπρα το Σάββατο στα εγκαίνια της ΔΕΘ -και όχι μόνο ως προς την οικονομική παράμετρο, επειδή ο ίδιος ανακοίνωσε ότι τα 246 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στις ευπαθείς ομάδες.

Υπό την απειλή των απολύσεων

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και τον πονοκέφαλο «εργαζόμενοι» καθώς εάν δεν βρεθούν λύσεις και κλείσουν ο Alpha και ο Star, οι απολύσεις θα ξεπεράσουν τις 1.000 -συν το προσωπικό του Mega, που παραμένει απλήρωτο εδώ και τέσσερις μήνες.

Η κυβέρνηση παρενέβη χθες με non paper καταγγέλλοντας την υποκρισία, όπως τονίζει, των νυν καναλαρχών και της ΝΔ, αλλά αφήνοντας να εννοηθεί ότι αναζητεί λύσεις για τους εργαζόμενους στους τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν αδειοδοτήθηκαν.

“Η κυβέρνηση εξετάζει με προσοχή κάθε ζήτημα που προκύπτει από τη μετάβαση από μια εποχή αυθαιρεσίας σε μια εποχή νομιμότητας. Αυτό που δυσκολεύεται να παρακολουθήσει είναι αυτή την απίστευτη επιχείρηση υποκρισίας και κουτοπονηριάς, αυτό το όψιμο ενδιαφέρον για την ανθρώπινη εργασία, από μαγαζιά που δούλεψαν για δεκαετίες βασιζόμενα στη λεηλασία του δημόσιου συμφέροντος, την υποβάθμιση της εργασιακής αξιοπρέπειας, τον σκανδαλώδη τραπεζικό δανεισμό και το δημόσιο χρήμα. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τα κανάλια. Ισχύει και για τη ΝΔ”, αναφέρεται.

Κυβερνητικά στελέχη παραπέμπουν στις συμπράξεις που (θεωρούν βέβαιο ότι) θα γίνουν αλλά και στις νέες άδειες που θα δοθούν στο επόμενο διάστημα (θεματικές και περιφερειακές), για να καθησυχάσει τους εργαζόμενους.
Υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι το “φινάλε” των αδειοδοτήσεων δεν θα έχει αρνητικό πρόσημο…

Σύνοδος του Νότου και ήττα της Μέρκελ

Όσο για τη Σύνοδο Κορυφής του Νότου, θα γίνει την Παρασκευή στην Αθήνα σε επίπεδο ηγετών (Ελλάδας, Γαλλίας, Ιταλίας, Μάλτας, Κύπρου, Πορτογαλίας) ενώ η ισπανική κυβέρνηση θα στείλει εκπρόσωπο, καθώς ο Μαριάνο Ραχόι δεν κατάφερε να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης και παραμένει υπηρεσιακός πρωθυπουργός.

Αν και στην κορυφής της ατζέντας παραμένει η ανάπτυξη (και οι προτάσεις των «έξι» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Μπρατισλάβα με θέμα τη μετα-Brexit Eυρώπη), θεωρείται δεδομένη η δεσπόζουσα θέση του προσφυγικού.

Πέραν του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που έχει το θέμα αυτό για τις χώρες του Νότου, η χθεσινή ήττα της Άγκελα Μέρκελ στις τοπικές εκλογές του γερμανικού κρατιδίου Μεκλεμβούργου-Πομερανίας από το ξενοφοβικό AfD γεννά φόβους για στροφή του Βερολίνου σε σκληρές θέσεις.

Πόσο μάλλον που η Τουρκία κορυφώνει τον εκβιασμό «δώστε βίζα ή τέλος η ευρωτουρκική συμφωνία», με το χρονικό περιθώριο που έχει τεθεί να εκπνέει τις επόμενες εβδομάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v