Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κεντροαριστερά: Διαρροές και εμπόδια στον δρόμο προς τον... γάμο

Ανταλλαγή αιχμών μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού, λίγο μετά τη συνάντηση στελεχών τους για την οργάνωση του εγχειρήματος. Τα πιο σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Το ραντεβού Γεννηματά - Θεοδωράκη και τα ονόματα που ακούγονται για τον επικεφαλής.

Κεντροαριστερά: Διαρροές και εμπόδια στον δρόμο προς τον... γάμο

Το γεγονός ότι ο δρόμος για τη συγκρότηση ενός νέου ισχυρού φορέα της κεντροαριστεράς δεν είναι στρωμένος με... ροδοπέταλα ήταν γνωστό εξ αρχής και σε κάθε ευκαιρία οι συμμετέχοντες στον σχετικό διάλογο έρχονται να το επιβεβαιώσουν. Τελευταίο κρούσμα όσα επακολούθησαν τη συνάντηση μεταξύ στελεχών του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού την Παρασκευή, ενόψει και του ραντεβού Φώφης Γεννηματά και Σταύρου Θεοδωράκη που μετατίθεται πλέον για τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη εκφραζόταν ικανοποίηση καθώς από την άλλη πλευρά -σύμφωνα με συνεργάτη της κ. Γεννηματά- υπήρξε σαφής δέσμευση ότι εντός 10 ημερών θα τακτοποιηθούν τα διαδικαστικά της συνάντησης των δύο αρχηγών και, το πολύ σε τρεις μήνες, θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής του επικεφαλής. Από το Ποτάμι, η διαρροή αυτή ελήφθη ως τελεσίγραφο και η «απάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη στις διαρροές και στα τελεσίγραφα» ήρθε άμεσα, δια των συνεργατών του:

«Το νέο δεν είναι πανωσήκωμα για να το κάνουμε σε ένα βράδυ. Θέλει γερά θεμέλια. Αυτή είναι η απάντηση του Σταύρου Θεοδωράκη στα διάφορα δημοσιεύματα που παρουσιάζουν ως τελειωμένη υπόθεση τις συνομιλίες με το ΠΑΣΟΚ και τις άλλες δυνάμεις του κέντρου. Η ιστορία», σύμφωνα με τη Σεβαστουπόλεως, «δεν γράφεται σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των κομματικών επιτελείων και ούτε οι φιλελεύθεροι και σοσιαλδημοκράτες πολίτες δέχονται τελεσίγραφα, είναι η απάντησή του στη δήλωση της κ. Γεννηματά ότι το φθινόπωρο είναι το απώτερο χρονικό όριο για την εκλογή του νέου αρχηγού».

Η συγκεκριμένη τοποθέτηση σε συνδυασμό με δύο συνεντεύξεις του Σταύρου Θεοδωράκη μέσα στο Σαββατοκύριακο (Real, Παραπολιτικά) προκάλεσαν δυσφορία στη Φώφη Γεννηματά και στο επιτελείο της, που απάντησαν μέσω νέων διαρροών, με σαφείς αιχμές εναντίον του επικεφαλής του Ποταμιού: «Ο κόσμος της παράταξης αγωνιά για αποτελέσματα. Για έργα και όχι λόγια. Όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, δέκα μέρες κοσκινίζει. Είναι λάθος με συνεντεύξεις και διαρροές να υπονομεύεται το κλίμα των συνεννοήσεων που διεξάγονται», ανέφεραν πηγές της Χαριλάου Τρικούπη.

Αίσθημα εμπιστοσύνης

Το κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών, όσο και αν θέλουν κάποιοι μέσα και από τα δύο κόμματα, δεν είναι και το καλύτερο και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε να πει κανείς ότι έχει αναπτυχθεί αίσθημα εμπιστοσύνης ανάμεσά τους. Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι το τετ α τετ των δύο επικεφαλής που αρχικά είχε οριστεί για το τέλος Αυγούστου, στη συνέχεια μετατέθηκε χρονικά για τις αρχές Σεπτεμβρίου και τώρα ακόμα παραπέρα. Επισήμως, όλοι δείχνουν πρόθυμοι να τα βρουν και να προχωρήσουν. Από την άλλη, όμως, καταγράφονται διαφορετικές απόψεις σε σημαντικά θέματα, όπως η επόμενη μέρα των συνεργαζόμενων κομμάτων, οι λεπτομέρειες της διεξαγωγής της εκλογής του νέου επικεφαλής και κυρίως ποιος θα είναι αυτός.

Ήδη, πέρα της κ. Γεννηματά και του κ. Θεοδωράκη, την πρόθεσή του να διεκδικήσει την αρχηγία έχει εκφράσει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ έχουν ακουστεί και άλλα ονόματα, ανάμεσα στα οποία, του Νίκου Ανδρουλάκη, του Γιάννη Μανιάτη και του Γιώργου Φλωρίδη. Τη δική τους, ιδιαίτερη και ίσως καθοριστική συμβολή ενδέχεται να έχουν οι πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος, οι οποίοι δείχνουν να κινούνται προς τελείως διαφορετικά σημεία ο ένας από τον άλλον.

Η Φώφη Γεννηματά, πάντως, δηλώνει αισιόδοξη ότι τελικά το εγχείρημα για τον τρίτο ισχυρό πόλο ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ θα πετύχει. Μιλώντας το Σάββατο σε ανοικτή εκδήλωση στην Πάτρα, με αφορμή τη συμπλήρωση 42 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, εκτίμησε πως «πρέπει να προχωρήσουμε στο επόμενο μεγάλο βήμα, δηλαδή την ευρύτερη ανασυγκρότηση του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού κέντρου, της ανανεωτικής αριστεράς, μαζί με όλα τα κόμματα και τις άλλες κινήσεις του χώρου μας». Δεν χωρά πλέον καμία καθυστέρηση, σημείωσε, τονίζοντας πως «όταν θέλεις, βρίσκεις τον τρόπο. Όταν δεν θέλεις, βρίσκεις δικαιολογίες».

Αντίθετα, στο Ποτάμι οι ενδοιασμοί και οι επιφυλάξεις είναι εμφανείς. Κάποιοι φοβούνται μήπως τελικά το κόμμα καταλήξει «ουρά» της ΝΔ, άλλοι δείχνουν πιο κοντά στο αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ ξεκαθαρίζουν πως απαιτείται ένας ειλικρινής και σε βάθος διάλογος που μέχρι τώρα δεν έχει γίνει.

Τι θα γίνει τελικά; Το (άμεσο) μέλλον θα δείξει...

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v