Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μήνυμα Τσίπρα από τη ΔΕΘ «εντός κι εκτός» συνόρων

Με μικρό καλάθι ως προς τις άμεσες παροχές, αλλά μεγάλο ως προς την αντιμετώπιση του τρίπτυχου διαφθορά-διαπλοκή-φοροδιαφυγή οι εξαγγελίες στη ΔΕΘ. Τηλεοπτικές άδειες, Υγεία, μεγάλα οδικά έργα στα «καλούδια».

Μήνυμα Τσίπρα από τη ΔΕΘ «εντός κι εκτός» συνόρων

Στην τελική ευθεία για τη ΔΕΘ μπαίνει και τυπικά από σήμερα το Μαξίμου. Τα σημειώματα των υπουργών έχουν παραδοθεί και το «μοντάρισμα» του απολογισμού, των δράσεων και των δεσμεύσεων άρχισε.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, «ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει στη Θεσσαλονίκη κρατώντας μικρό καλάθι ως προς τις άμεσες παροχές, αλλά μεγάλο ως προς τη βασική δέσμευση της κυβέρνησής του: την αντιμετώπιση του τρίπτυχου διαφθορά-διαπλοκή-φοροδιαφυγή, από την οποία θα προκύψουν (και) οι πόροι για άμεση ανακούφιση των πληγέντων από την κρίση».

Ο ίδιος έδωσε μία γεύση την Παρασκευή, κατά την παράδοση τμήματος του οδικού άξονα «Ολυμπία Οδός», αναφερόμενος στο «απροσδόκητα υψηλό ποσόν», όπως είπε, των 246 εκατ. ευρώ που συγκεντρώθηκε από την δανειοδότηση των τεσσάρων πανελλαδικών τηλεοπτικών αδειών.

Η δέσμευσή του ότι αυτό το ποσόν (σ.σ. θα εισπραχθεί κατά τα 2/3 εντός του 2016 και το υπόλοιπο έως το τέλος του 2017) «θα διατεθεί στις ευπαθείς ομάδες μέχρι και το τελευταίο ευρώ» συνοδεύθηκε από την αναγγελία ότι, τις λεπτομέρειες, θα τις ανακοινώσει στη ΔΕΘ.

Πάνω από 1 δισ. ευρώ η εξοικονόμηση

Κατά τις πληροφορίες, πάντως, οι «λεπτομέρειες» δεν θα αφορούν μόνο στη διάθεση των «τηλεοπτικών» 246 εκατ. ευρώ, αλλά του ποσού που έχει εξοικονομηθεί από τον περασμένο (εκλογικό) Σεπτέμβριο και αφορά το παραπάνω τρίπτυχο (διαπλοκή-διαφθορά-φοροδιαφυγή) – με την υπόσχεση ότι «ακόμα είμαστε στην αρχή».

Στο «καλάθι» δηλαδή θα μπουν τα ποσά άνω του ενός δισ. ευρώ από την αναδιαπραγμάτευση των μεγάλων οδικών έργων, από τις λίστες Λαγκάρντ-Μπόργιανς, από τα νοσοκομεία (τομέας καθαριότητας), από Βουλή (μείωση δαπανών), από συνταξιοδοτικό (κατάργηση πρόωρων συντάξεων), από τηλεοπτικές άδειες (αυτές που δόθηκαν και οι περιφερειακές-θεματικές που θα δοθούν) και άλλα.

Ως ενδεικτικά… καλούδια από το περιεχόμενο του «καλαθιού» αναφέρονται:

* Τα 765 εκατ. ευρώ από την επαναδιαπραγμάτευση των όρων τεσσάρων οδικών αξόνων (Ιόνια, Ολυμπία, Ε 65, Μορέας). Εν προκειμένω, πρόκειται για ποσά που θα εξοικονομηθούν (σ.σ. όχι που καταβλήθηκαν) σε σχέση με τις αρχικές απαιτήσεις κατασκευαστών-παραχωρησιούχων.

* Στα 100 εκατ. ευρώ ετησίως υπολογίζεται η εξοικονόμηση από το σύστημα καθαριότητας στα δημόσια νοσοκομεία (σ.σ. κατάργηση των εργολαβικών εταιρειών και απευθείας συμβάσεις με καθαρίστριες).

Από τον τομέα της Υγείας το ποσόν που θα παρουσιαστεί θα είναι υπερπολλαπλάσιο και θα αφορά επαναδιαπραγμάτευση συμβάσεων σε υλικό (σ.σ. από τέσσερα παραδείγματα το ποσόν ανέρχεται στα 80 εκατ. ετησίως).

* Δεν είναι ακόμα γνωστό εάν στην πρωθυπουργική ομιλία θα ενταχθεί το ποσόν που έχει εισρεύσει στα ταμεία από τους φοροφυγάδες οι οποίοι εντοπίσθηκαν στις λίστες Λαγκάρντ-Μπόργιανς και κλήθηκαν ήδη για διακανονισμό.

Ο Τρύφωνας Αλεξιάδης έχει ήδη αναφέρει ότι στη διάρκεια του 2015 τα βεβαιωθέντα έσοδα από τη λίστα Λαγκάρντ ανήλθαν στα 175 εκατ. ευρώ, έναντι 26 εκατ. ευρώ το 2014.

Το θέμα ωστόσο συναρτάται με το περίφημο νομοσχέδιο για τα αδήλωτα εισοδήματα το οποίο έχουν μπλοκάρει οι δανειστές διαφωνώντας (κατά τις πληροφορίες) με τις μεγάλες «εκπτώσεις» στην καταβολή φόρου που είχαν αρχικώς προταθεί.

* Στα 4,5 εκατ. ευρώ ετησίως ανέρχεται η εξοικονόμηση των δαπανών της Βουλής και προκύπτει από ολόκληρο, σχεδόν, το φάσμα λειτουργίας της, κυρίως από τη μείωση της βουλευτικής αποζημίωσης (κατά δύο εκατ. ευρώ).

Με αυτά… και άλλα, ο κ. Τσίπρας θα μιλήσει για το «μήνυμα» που στέλνει αυτή η κυβέρνηση στους πολίτες και στο εξωτερικό ότι «σε αυτόν τον τόπο σταματάει η ανομία και η ασυδοσία».

Το «περίσσευμα»

Αναμένεται, επίσης, να αναφερθεί στη διάθεση του περισσεύματος από την κάλυψη των ετήσιων πρωτογενών πλεονασμάτων για κάλυψη κοινωνικών αναγκών.

Επ, αυτού μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το (όποιο) περίσσευμα θα διατίθεται «εκεί που πρέπει» πριν… καταγραφεί λογιστικά και, άρα, δεν θα υπάρξει ο «κουμπαράς» του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v