Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινήσεις διεύρυνσης από τη ΝΔ

Το προσκλητήριο συστράτευσης στις κοινωνικές ομάδες από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Το μήνυμα που θα στείλει από τη Θεσσαλονίκη. Η καθημερινότητα του πολίτη, οι περιοδείες και η αποδόμηση του Αλέξη Τσίπρα και της συγκυβέρνησης.

Κινήσεις διεύρυνσης από τη ΝΔ

«Τακτοποιούμε τα εσωκομματικά, εξορμούμε στην κοινωνία». Σε αυτό το δίπτυχο, όπως το αποτυπώνει λακωνικά υψηλόβαθμος κομματικός παράγοντας της ΝΔ, συνοψίζεται η τακτική που θα ακολουθήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το επόμενο διάστημα, με φόντο και το στοίχημα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Το πρώτο σκέλος σε μεγάλο βαθμό έχει επιτευχθεί (έστω με κάποιες εκκρεμότητες), μετά τη σειρά συναντήσεων που πραγματοποίησε τις προηγούμενες εβδομάδες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, με τον Κώστα Καραμανλή, τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, τον Απόστολο Τζιτζικώστα και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Το ζητούμενο από εδώ και πέρα είναι το άνοιγμα κατά κύριο λόγο στην κοινωνία και λιγότερο -όπως διευκρινίζουν γαλάζιες πηγές- σε άλλα κόμματα, με βασικό επιχείρημα ότι «υπάρχει ελπίδα και πολιτική πρόταση για την έξοδο από την κρίση».

Ενόψει της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιδιώξει να στείλει το μήνυμα σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν στο παρελθόν, ότι η ΝΔ μπορεί να εκφράσει την αξιόπιστη, εναλλακτική λύση που χρειάζεται ο τόπος και για τον σκοπό αυτό αξίζει να υπάρξει μια ευρύτερη συστράτευση κοινωνικών δυνάμεων στο πλευρό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Καθημερινότητα του πολίτη

«Χρέος μου είναι να εξασφαλίσω στην πράξη την ενότητα της Ν.Δ., αλλά και να πετύχω τη δημιουργική διεύρυνσή της», είχε πει ο κ. Μητσοτάκης στην πρώτη του δήλωση στα γραφεία της ΝΔ ως ο νέος πρόεδρός της, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί και αργότερα, μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του: «Η ΝΔ πρέπει να έρθει στην εξουσία ως επικεφαλής μιας πλατιάς μεταρρυθμιστικής πλειοψηφίας, η οποία θα έχει έναν και μόνο σκοπό, να μην αποτελέσει άλλον έναν κρίκο στην αλυσίδα των μνημονιακών κυβερνήσεων», είχε τονίσει.

Βασικό όπλο του αρχηγού της ΝΔ για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι η ενασχόληση του συνόλου των γαλάζιων στελεχών με την καθημερινότητα του πολίτη, θέμα στο οποίο ποντάρει ιδιαιτέρως. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι τακτικές περιοδείες του ιδίου σε όλη τη χώρα, με τελευταία αυτή στη Ζάκυνθο την περασμένη εβδομάδα, ενώ και για την προσεχή Τετάρτη προγραμματίζεται νέα στοχευμένη επίσκεψη στην περιφέρεια, ίσως στο νομό Κορινθίας. Παράλληλα, επί καθημερινής βάσης ασκείται δριμεία κριτική στα κυβερνητικά πεπραγμένα που σχετίζονται με θέματα ασφάλειας, υγείας και ασφαλώς οικονομίας (φορολογία, συντάξεις, ανεργία κ.α.).

Παλαιότερες εξαγγελίες

Σε αυτά τα σημεία θα προσπαθήσει ο κ. Μητσοτάκης να «κτυπήσει» και τον Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ, υπογραμμίζοντας τις παλαιότερες εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη συμπρωτεύουσα που -όπως θα πει- «περιελάμβανε το πρόγραμμά του ΣΥΡΙΖΑ, από τα οποία τίποτα δεν εφαρμόσθηκε, με κορυφαία παραδείγματα τον ΕΝΦΙΑ και τη 13η σύνταξη». Η φοροδοτική δυνατότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί, θα επισημάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και θα καταγγείλει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι η τακτική της υπερφορολόγησης είναι προσωπική ιδεοληπτική επιλογή του κ. Τσίπρα, λόγω έλλειψης εναλλακτικού σοβαρού σχεδίου από μέρους της κυβέρνησης, αλλά κι επειδή με την τακτική αυτή επιχειρεί να συντηρήσει το κομματικό κράτος, ως κύριο μοχλό στήριξής του στην εξουσία.

«Ο συνδυασμός της αναξιοπιστίας και των αδιεξόδων του κ. Τσίπρα φτιάχνουν "κοκτέιλ" πολιτικής αβεβαιότητας και αστάθειας», τονίζει χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, εκτιμώντας πως «θα είναι οδυνηρή η φετινή ΔΕΘ για τον πρωθυπουργό» και ότι θα αποτελέσει «την αρχή του τέλους της χειρότερης κυβέρνησης της Μεταπολίτευσης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v